Töltött paprika paradicsomszószban illetve paradicsomlében főzve, majd a lé rántással besűrítve. Szóval semmi különlegese, csak egyszerű töltött paprika.

Töltött paprika paradicsomszószban

Töltött paprika paradicsomszószban

Töltött paprika paradicsomszószban

Elkészítési idő: 120 perc

Hozzávalók

A paprikákhoz:

  • 6 db nagyobb zöldpaprika
  • 0,5 kg darált hús
  •  1 db közepes hagyma
  • 1 kiskanál zsír
  • 15 dkg rizs
  • 1 db tojás
  • só, bors

A paradicsommártáshoz

  • 1 üveg (általában 0,75 liter) sűrű paradicsomlé – lehet otthon eltett is
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 – 2 evőkanál cukor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 1 db zellerszár
  • 1 – 1 kiskanál bazsalikom, rozmaring vagy oregánó.
  • fűszerek: só, bors

Bevásárlólista

  • 6 db nagyobb zöldpaprika
  • 0,5 kg darált hús
  • 1 db tojás
  • 1 db közepes hagyma
  • 1 üveg paradicsomlé

Emlékeztető: rizs, só, bors, zsír, liszt, cukor, bazsalikom, rozmaring vagy oregano.

Előkészítés

  • A rizst megpárolod kétszeres mennyiségű vízzel, alaplével vagy húslevessel. Amíg a rizs párolódik, elvégezheted a többi előkészítő munkát.
  • A paprikák belsejét kiszeded – lehetőleg úgy, hogy a behajló perem megmaradjon. A végüket kilyukasztod, hogy töltésnél a levegő távozni tudjon belőle.
  • A hagymát apróra vágod és egy kiskanál zsíron megpárolod.
  • A fokhagymát vékonyra felszeleteled.

Töltött paprika paradicsomszószban – elkészítés

A paprikák megtöltése:

  1. Elkészíted a tölteléket: a darált húst, a párolt hagymát és párolt rizst és a tojást egy edényben összekevered. Ízlésed szerint megsózod, megborsozod.

    Töltelék összekeverve

    Töltelék összekeverve

  2. Összedolgozod és 6 részre osztod.

    Töltelék adagok

    Töltelék adagok

  3. Megtöltöd a paprikákat .

    Paprikák megtöltve

    Paprikák megtöltve

A paprikák főzése:

  1. Az elkészített paprikákat egy akkora lábosba teszed, hogy azok elférjenek egymás mellett.
  2. Ráöntöd a paradicsomlevet. Ha nem lepné el, tegyél hozzá egy kevés vizet.

    Paprikák paradicsomlében főzve

    Paprikák paradicsomlében főzve

  3. Add hozzá a fűszereket: kevés sót, a cukrot, a babérlevelet, a zellerszárat, a fokhagymát, a bazsalikomot, a rozmaringot vagy oregánót.

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  4. Főzd meg a lében a paprikákat (hústűvel, hegyes villával ellenőrizd, hogy megpuhultak-e). (Közben megfőzöd a tálaláshoz a krumplit.)
  5. Amikor ez megtörtént, készítsd el a rántást és sűrítsd be vele a paradicsomlét.
    Rántás 1

    Rántás 1

    Rántás 2

    Rántás 2

    Rántás 3

    Rántás 3

    Rántás 4

    Rántás 4

    Rántás 5

    Rántás 5

  6. Forrald fel a lábos tartalmát. Ezzel az étel el is készült.

    Töltött paprikák paradicsomszószban

    Töltött paprikák paradicsomszószban

Elkészítési idő:

  • Előkészítési munkák: 25 perc
  • Töltelék elkészítése, paprikák megtöltése: 10 perc
  • Főzés, rántáskészítés, besűrítés: 45 perc

Összesen: 120 perc

Tálalás

A paprikákat és a krumplit tányérokra rakod, mellé és ráöntöd a paradicsomszószt.

Töltött paprika paradicsomszószban tálalva

Töltött paprika paradicsomszószban tálalva

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa