Kolbászos lecsó: az egyik legáltalánosabb lecsó-féleség. A lecsónak ezer fajtája létezik. A legismertebbek egyike a kolbászos lecsó. Hát csapjunk is bele a lecsóba.
Kolbászos lecsó készítése
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók
4 személyre számítva
- 1,2 kg vastagabb húsú zöldpaprika
- 0,4 kg paradicsom
- 3 db közepes vöröshagyma
- 1 db csípős paprika (csak a csípőset kedvelőknek)
- 5 – 10 dkg sertészsír vagy szalonna
- 30-40 dkg gyengén füstölt, puhább kolbász
- 1 evőkanál piros, édes fűszerpaprika
- só (ízlés szerinti mennyiségben
Bevásárlólista
- 1,2 kg vastagabb húsú zöldpaprika
- 0,4 kg paradicsom
- 3 db közepes vöröshagyma
- 1 db csípős paprika (csak a csípőset kedvelőknek)
- 5 – 10 dkg sertészsír vagy szalonna
- 30-40 dkg gyengén füstölt, puhább kolbász
Emlékeztető: piros fűszerpaprika
A hozzávalók előkészítése
- A szalonnát felkockázod.
- A hagymát megtisztítod, félkarikára vagy apróra vágod.
- A paprikát kicsumázod, majd karikákra vagy hosszúkás szeletekre vágod.
- A paradicsomot – a szár helyével ellentétes oldalon – kereszt alakban bemetszed és 1-2 perces forró vízbe mártás után héjától megszabadítod. Kisebb kockákra vágod. Ha nem vagy kényes, a héja benne is maradhat.
- A kolbászt víz alatt megnedvesíted, bőrét lehúzod, karikára vágod.
Kolbászos lecsó készítése
- A zsírt egy megfelelő méretű lábosban felolvasztod, vagy ha szalonnát használsz, azt kiolvasztod.
- A feldarabolt hagymát ráteszed, üvegesre párolod.
Hagyma párolása
- Leveszed a tűzhelyről, beleteszed és elkevered a piros fűszerpaprikát.
- Ráteszed a paradicsomot (vagy egy részét, ha szeretnéd, hogy a végén legyen benne olyan paradicsom, amely nem főtt szét). Összekevered, levet fog ereszteni, így a paprika nem károsodhat.
Lecsó alap
- Ráteszed a feldarabolt paprikát és lassú tűzön fedő alatt párolni kezded. A paradicsom kiengedi a levét, a paprika összeesik.
Zöldpaprika hozzáadva
- Mielőtt teljesen megpuhulna, beleteszed a kolbászkarikákat és készre főzöd.
Kolbász hozzáadva
Kolbászos lecsó – készen
Elkészítési idő:
- Hozzávalók előkészítése: 15 perc
- Lecsó főzése: 15 perc
- Lecsó főzése kolbásszal: 5 perc
Összesen: 35 perc
Kolbászos lecsó tálalása
Tálalhatod magában egy szelet kenyérrel, készíthetsz hozzá tarhonyát, rizst, vagy akár kuszkuszt, bulgurt, quinoát kedved szerint. Bemutatok néhány példát:
Köret nélkül
Rizzsel körítve
Tarhonyával körítve
Ha érdekel, néhány dolgot megtudhatsz még a lecsó készítéséről és az étel eredetéről is.
Kolbászos lecsó képek: saját készítésű étel saját felvételei
Imádom a lecsót télen,nyáron egyaránt.Nyáron majdnem minden napos,télen hetente,kéthetente biztosan elkészítem.A nap bármely szakában szívesen fogyasztom.Mindenkinek ajánlom,minden változatát.Jó étvágyat kívánok hozzá!
Köszönöm!
A lecsó piros paprika nélkül tökéletes!!!!!!!
Szívesen!
Ahány ház, annyi szokás!