Töltöttpaprika főtt krumplival: a szokásos társítás, lehet, hogy még nem találtak ki jobbat. Gondolkodtam én is rajta, de nekem sem sikerült más köretet találni.

Töltöttpaprika főtt krumplival

Töltöttpaprika főtt krumplival

Elkészítési idő: 100 perc

Hozzávalók

8 db nagyobb töltött paprika megtöltéséhez (lehet 4 – 8 adag)

  • 8 db nagyobb piros vagy fehér tölteni való paprika
  • 80 dkg sertés tarja darálva
  • 10 dkg füstölt szalonna (apróra vágva vagy a hússal együtt darálva)
  • 4 közepes fél szelet kenyér (kb. 10 dkg)
  • 1 db nagy vagy 2 db kisebb hagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kiskanál só
  • 1 kiskanál frissen őrölt bors
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény

( 4 db paprikát eltehetsz a fagyasztóba és egy másik alkalommal sokkal gyorsabban elkészül az étel. Ha ezt nem szeretnéd, 4 db paprikához fele mennyiségű tölteléket készíts)

4 db paprika elkészítéséhez a paradicsom szószhoz:

  • 1 üveg (legalább 1 liter) közepes sűrűségű paradicsomlé
  • 2 dl alaplé sűrítmény
  • 4 db közepes krumpli (lehet 8 db is)
  • 20 dkg tisztított zellergumó
  • 1 szál zeller zöld

Megjegyzés

Ennek a receptnek ötletadója Széll Tamás Főmenüben látott töltött paprikája, amelyben a hagyományos töltött paprikához társítva több kiváló ötlet van. Ezekből vettem át néhányat:

  • a paprika csúcsán egy vastag tűvel több lyukat készítettem (töltéskor kimegy belőle a levegő)
  • a paprikák végét egyenesre vágtam, majd töltés után a végeket sütéssel zártam le
  • a töltelékbe lazítónak nem rizs, hanem pirított kenyérkocka került
  • a paradicsomszószt alaplével ízesítettem, sűrítése belefőzött és turmixolt zellerrel történt
  • a megtisztított krumplikat egészben belefőztem a paradicsomszószba.

 Bevásárlólista

  • 80 dkg darált hús
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 db nagy, vagy 2 db kisebb hagyma (ha van otthon, nem kell)
  • 1 db közepes zellergumó zölddel
  • 1 üveg paradicsomlé (közepes sűrűségű)
  • 1 kg közepes méretű krumpli (ha van otthon, nem kell)
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Emlékeztető: só, bors, őrölt kömény, kenyér, alaplé

Előkészítés

  • A paprikákat megmosod, szélesebb végüket levágod, a magházat és magokat kiszeded, a csúcs környékén vastag tűvel megszurkálod.

    Paprikák megtisztítva

    Paprikák megtisztítva

  • A szalonnát (ha nem otthon darálod a húst) apróra vágod. (Ha otthon készül a darált hús, hozzá darálod.)
  • A hagymát és a petrezselyemzöldet (két-három szál kivételével) felaprítod.
  • A zellert megtisztítod, kis kockákra vágod.

    Zeller kockák

    Zeller kockák

  • A kenyérszeleteket megpirítod, közepes kockákra vágod.
  • A krumplikat meghámozod, vízbe teszed, hogy ne feketedjenek meg (de felhasználás előtt is megtisztíthatod, akkor nem kell vízbe tenni).

Töltöttpaprika főtt krumplival – elkészítés

Töltelék készítése:

  1. A hozzávalókat: darált húst, felaprított hagymát és petrezselyemzöldet, sót, frissen őrölt borsot és őrölt köményt egy nagyobb tálban összekészíted.
  2. A pirított kenyérkockákat vízzel leöntöd, rögtön kinyomkodod (ne hagyd ázni, mert használhatatlan lesz), a többi hozzávalóhoz teszed.

    Töltelék alkotók

    Töltelék alkotók

  3. A töltelék hozzávalóit egy erősebb villával, vagy kézzel összedolgozod. Megkóstolod, ha szükséges, tovább ízesíted.

A paprikák töltése:

  1. A tölteléket a tálban elsimítod, nyolc részre osztod.

    Töltelék összedolgozva

    Töltelék összedolgozva

  2. A paprikákba egyenként beletöltöd  a töltelékeket úgy, hogy végig töltve legyenek.
  3. Az így megtöltött paprikák végét egy serpenyőben kevés olajon átsütve lezárod.

    Paprikák végének sütése

    Paprikák végének sütése

  4. A paprikák felét zacskóba teszed és lefagyasztod.

Az étel elkészítése:

(A képeken 2 db paprikával látod az ételt, mivel nekünk egy-egy paprika is elég.)

  1. A kockára vágott zellert, a megtöltött paprikákat és a megtisztított krumplikat egy lábosba teszed.

    Paprikák töltve, krumplik, zeller

    Paprikák töltve, krumplik, zeller

  2. Hozzáadod az alaplét és leöntöd a paradicsomlével. (Remélhetőleg ellepi – a lábos méretétől függően. Ha nem, még egy kevés paradicsomlét, alaplét vagy vizet teszel hozzá.)
  3. Beleteszed a zeller zöldet.
  4. A lét megkóstolod, ha szükséges, sóval (esetleg minimális cukorral – ízlés dolga) ízesíted. Kevés borsot is tehetsz hozzá.

    Paradicsomszósszal

    Paradicsomszósszal

  5. Addig főzöd, amíg minden puha lesz. Leglassabban a krumpli fő, ezért azt ellenőrizd.
  6. Amikor minden megfőtt, a paprikákat és a krumplikat kiszeded.

    Főzés után

    Főzés után

  7. A főzőlét turmixolod (botmixer nem lesz jó, mert ez egy viszonylag híg lé – ha nincs turmixgéped, át kell passzíroznod, mert a zeller kockák nem maradhatnak benne).

    Turmixolás

    Turmixolás

  8. A kiszedett dolgokat visszateszed, felforralod és az étel elkészült.

    Töltöttpaprika főtt krumplival készen

    Töltöttpaprika főtt krumplival készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítési munkák (darált húsból): 25 perc
  • Paprikák töltése: 10 perc
  • Az étel összeállítása, főzés, turmixolás: 60 perc
  • Összeforralás: 5 perc

Összesen: 100 perc

Töltöttpaprika főtt krumplival –  tálalás

A paprikákat egy mélyebb (nem lapos) tányérra teszed. Leöntöd a paradicsom mártással. A krumplikat kettévágva tálalod mellé. Petrezselyemzölddel díszíted. Ez a kép nem sikerült valami jól, a szósz kissé lecsúszott a paprikáról, remélem, neked jobban sikerül majd.

Töltöttpaprika főtt krumplival

 

Egyszerűbb töltött paprika receptet itt találsz.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa