Töltöttpaprika főtt krumplival: a szokásos társítás, lehet, hogy még nem találtak ki jobbat. Gondolkodtam én is rajta, de nekem sem sikerült más köretet találni.
Töltöttpaprika főtt krumplival
Elkészítési idő: 100 perc
Hozzávalók
8 db nagyobb töltött paprika megtöltéséhez (lehet 4 – 8 adag)
- 8 db nagyobb piros vagy fehér tölteni való paprika
- 80 dkg sertés tarja darálva
- 10 dkg füstölt szalonna (apróra vágva vagy a hússal együtt darálva)
- 4 közepes fél szelet kenyér (kb. 10 dkg)
- 1 db nagy vagy 2 db kisebb hagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál frissen őrölt bors
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
( 4 db paprikát eltehetsz a fagyasztóba és egy másik alkalommal sokkal gyorsabban elkészül az étel. Ha ezt nem szeretnéd, 4 db paprikához fele mennyiségű tölteléket készíts)
4 db paprika elkészítéséhez a paradicsom szószhoz:
- 1 üveg (legalább 1 liter) közepes sűrűségű paradicsomlé
- 2 dl alaplé sűrítmény
- 4 db közepes krumpli (lehet 8 db is)
- 20 dkg tisztított zellergumó
- 1 szál zeller zöld
Megjegyzés
Ennek a receptnek ötletadója Széll Tamás Főmenüben látott töltött paprikája, amelyben a hagyományos töltött paprikához társítva több kiváló ötlet van. Ezekből vettem át néhányat:
- a paprika csúcsán egy vastag tűvel több lyukat készítettem (töltéskor kimegy belőle a levegő)
- a paprikák végét egyenesre vágtam, majd töltés után a végeket sütéssel zártam le
- a töltelékbe lazítónak nem rizs, hanem pirított kenyérkocka került
- a paradicsomszószt alaplével ízesítettem, sűrítése belefőzött és turmixolt zellerrel történt
- a megtisztított krumplikat egészben belefőztem a paradicsomszószba.
Bevásárlólista
- 80 dkg darált hús
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 db nagy, vagy 2 db kisebb hagyma (ha van otthon, nem kell)
- 1 db közepes zellergumó zölddel
- 1 üveg paradicsomlé (közepes sűrűségű)
- 1 kg közepes méretű krumpli (ha van otthon, nem kell)
- 1 csokor petrezselyemzöld
Emlékeztető: só, bors, őrölt kömény, kenyér, alaplé
Előkészítés
- A paprikákat megmosod, szélesebb végüket levágod, a magházat és magokat kiszeded, a csúcs környékén vastag tűvel megszurkálod.
Paprikák megtisztítva
- A szalonnát (ha nem otthon darálod a húst) apróra vágod. (Ha otthon készül a darált hús, hozzá darálod.)
- A hagymát és a petrezselyemzöldet (két-három szál kivételével) felaprítod.
- A zellert megtisztítod, kis kockákra vágod.
Zeller kockák
- A kenyérszeleteket megpirítod, közepes kockákra vágod.
- A krumplikat meghámozod, vízbe teszed, hogy ne feketedjenek meg (de felhasználás előtt is megtisztíthatod, akkor nem kell vízbe tenni).
Töltöttpaprika főtt krumplival – elkészítés
Töltelék készítése:
- A hozzávalókat: darált húst, felaprított hagymát és petrezselyemzöldet, sót, frissen őrölt borsot és őrölt köményt egy nagyobb tálban összekészíted.
- A pirított kenyérkockákat vízzel leöntöd, rögtön kinyomkodod (ne hagyd ázni, mert használhatatlan lesz), a többi hozzávalóhoz teszed.
Töltelék alkotók
- A töltelék hozzávalóit egy erősebb villával, vagy kézzel összedolgozod. Megkóstolod, ha szükséges, tovább ízesíted.
A paprikák töltése:
- A tölteléket a tálban elsimítod, nyolc részre osztod.
Töltelék összedolgozva
- A paprikákba egyenként beletöltöd a töltelékeket úgy, hogy végig töltve legyenek.
- Az így megtöltött paprikák végét egy serpenyőben kevés olajon átsütve lezárod.
Paprikák végének sütése
- A paprikák felét zacskóba teszed és lefagyasztod.
Az étel elkészítése:
(A képeken 2 db paprikával látod az ételt, mivel nekünk egy-egy paprika is elég.)
- A kockára vágott zellert, a megtöltött paprikákat és a megtisztított krumplikat egy lábosba teszed.
Paprikák töltve, krumplik, zeller
- Hozzáadod az alaplét és leöntöd a paradicsomlével. (Remélhetőleg ellepi – a lábos méretétől függően. Ha nem, még egy kevés paradicsomlét, alaplét vagy vizet teszel hozzá.)
- Beleteszed a zeller zöldet.
- A lét megkóstolod, ha szükséges, sóval (esetleg minimális cukorral – ízlés dolga) ízesíted. Kevés borsot is tehetsz hozzá.
Paradicsomszósszal
- Addig főzöd, amíg minden puha lesz. Leglassabban a krumpli fő, ezért azt ellenőrizd.
- Amikor minden megfőtt, a paprikákat és a krumplikat kiszeded.
Főzés után
- A főzőlét turmixolod (botmixer nem lesz jó, mert ez egy viszonylag híg lé – ha nincs turmixgéped, át kell passzíroznod, mert a zeller kockák nem maradhatnak benne).
Turmixolás
- A kiszedett dolgokat visszateszed, felforralod és az étel elkészült.
Töltöttpaprika főtt krumplival készen
Elkészítési idő:
- Előkészítési munkák (darált húsból): 25 perc
- Paprikák töltése: 10 perc
- Az étel összeállítása, főzés, turmixolás: 60 perc
- Összeforralás: 5 perc
Összesen: 100 perc
Töltöttpaprika főtt krumplival – tálalás
A paprikákat egy mélyebb (nem lapos) tányérra teszed. Leöntöd a paradicsom mártással. A krumplikat kettévágva tálalod mellé. Petrezselyemzölddel díszíted. Ez a kép nem sikerült valami jól, a szósz kissé lecsúszott a paprikáról, remélem, neked jobban sikerül majd.
Egyszerűbb töltött paprika receptet itt találsz.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások