Avokádó krém: mexikói eredetű étel, eredeti nevén: guacamole. Alapanyaga az avokádó, trópusi gyümölcs. Különféle ételfajtákat készítenek belőle, legelterjedtebb az avokádó krém.
A gyümölcs és előnyös hatásai
Az avokádó értékes anyagai:
- vitaminok: A-, B1-, B2-, C- és E vitamin
- ásványi anyagok: kálium, foszfor, vas, nátrium, kalcium és magnézium
- többszörösen telítetlen zsírsavak
Az emberi szervezetre több szempontból előnyös:
- antioxidáns hatás
- előnyös a sziv- és érrendszerre, többszörösen telitetlen zsirsav tartalma következtében koleszterinszint csökkentő
- savtartalma jelentéktelen, lúgositó hatású
- cukortartalma nagyon alacsony
- csökkenti az izületi fájdalmakat.
Avokádó krém: guacamole recept variációk
Ha kemény gyümölcsöt sikerült vásárolnod, várj két-három napot, megpuhul. Felvágás után gyorsan megbarnul (a citrom csak átmenetileg védi meg ettől, ezért – ha csak nem sok személyre készül – egyszerre csak egy gyümölcsöt érdemes feldolgozni.
Alaprecept:
Az avokádó krém hozzávalói:
- 1 db avokádó
- kevés citromlé
- kevés oliva olaj
- só.
Bevásárlólista
- 1 db avokádó
- 1 db citrom
Emlékeztető: olíva olaj, só
Elkészítése:
Az avokádót középen kettévágod a belső magig. Szétveszed, a magot eltávolitod, a gyümölcshúst egy kiskanállal kikaparod a héjból. Egy tálkában villával összenyomkodod, hozzáteszel egy kevés citromlét, oliva olajat és sót. Jól összekevered és kész a krém. Ez nagyon egyszerűnek tűnik, de ez csupán egy alap, amelyet különféle ízesítésekkel lehet tovább készíteni. A variációk száma szinte végtelen, de mégis vannak jellegzetes fűszerei, amelyekkel bátran kísérletezhetsz.
Recept variációk:
Az alaprecepthez lehet tenni (mindenből keveset):
- fokhagymát pép formájában
- apróra vágott újhagymát
- leves részétől megfosztott paradicsomot
- csili paprikát
- joghurtot
- krémsajtot
- borsot.
Van még jobb ötleted? Forrás: Wikipédia
Avokádó és avokádó krém képek: saját felvételek
Legutóbbi hozzászólások