Csülkös bableves: a legfinomabb bablevesek egyike – természetesen füstölt csülökkel. A csülökhús omlós, finom és főzőleve a bablevesnek utolérhetetlen ízt ad.

Csülkös bableves 1

Csülkös bableves recept

Elkészítési idő: 190 perc (ebből munka: 40 perc, házi csipetkével: 60 perc).

Hozzávalók

6 személyre

  • 1 db füstölt hátsó sertéscsülök
  • 0,5 kg tarkabab
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1/4 közepes zellergumó
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 szál zeller zöld (vagy a petrezselyem szára)
  • csipetke 1 tojásból, vagy 15 dkg készen vásárolt
  • 1 evőkanál zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál piros fűszerpaprika
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 4 db babérlevél
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 15 db szemes bors
  • só (feltételesen, mert a füstölt csülök elég sós is lehet)

Online főzőtanfolyamok

Bevásárlólista

  • 1 db füstölt hátsó sertéscsülök
  • 0,5 kg tarkabab
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1/2 közepes zellergumó
  • 2 szál zeller zöld
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 15 dkg csipetke
  • 1 db közepes vöröshagyma

Emlékeztető: zsír v. olaj, liszt, piros fűszerpaprika, babérlevél, fokhagyma, szemes bors, só

Megjegyzés:

  • A csülök lehetőleg ne legyen nagyon zsíros. Alaposan nézd meg vásárlás előtt.
  • A babnál előfordulhat, hogy két évjáratot összekevernek. Igyekezz olyan helyen venni, ahol ez nem fordulhat elő.

Előkészítés

  • A babot előző nap este megmosod és hideg vízbe beáztatod.
  • A csülköt megmosod, szükség szerint megtisztítod. Ha erősen sózott, célszerű beáztatni, hogy a fölösleges só oldódjon ki belőle.
  • A többi előkészítő munkát főzés közben elvégezheted.

Csülkös bableves főzése

Előre bocsátom, hogy én a csülköt először készre főzöm. Azt tapasztaltam ugyanis, hogy a csülök és a bab főzési ideje nem határozható meg pontosan, ezért együtt főzve – még akkor is, ha a babot később teszed a csülökhöz – előfordulhat, hogy egyik vagy másik szétfő, ami rontja az étel élvezeti értékét.

  1. A csülköt – ha szükséges – két darabba vágod (a főzőedény méretétől függően).
  2. Felteszed főni egy nagyobb, 5 – 6 literes lábasban úgy, hogy a víz ellepje. Beleteszed a fűszereket: a hagymát, fokhagymát, babérlevelet, borsot. Addig főzöd, ameddig a hús leválik a csontokról. A füstölt csülök főzéséről részletesen egy másik cikkben olvashatsz.

    Csülök főzése fűszerekkel

    Csülök főzése fűszerekkel

  3. A főtt csülköt kiszeded egy tálba és letakarod.

    Főtt csülök

    Főtt csülök

  4. A főzőléből távolítsd el a fűszereket, mert már elvégezték a dolgukat.
  5. Kóstold meg a főzőlét. Ha sótlan, sózd meg, ha sós, hígítsd fel. Ha több lenne 2 liternél, a többlet mennyiséget tárold a hűtőben, felhasználhatod, krumpli, kelkáposzta, sárgaborsó, lencse leves vagy főzelék készítéséhez.
  6. Tedd bele a csülöklébe a babot és kezd el főzni. 
  7. Közben tisztítsd meg és vágd kockára a zöldségeket, aprítsd fel a petrezselymet.

    Feldarabolt zöldségek

    Feldarabolt zöldségek

  8. Ha házi csipetkét teszel bele, azt is készítsd el (egy másik cikkben leírom, hogyan készül).
  9. Amikor a bab már majdnem puha, tedd bele a zöldségeket, a zeller zöldet vagy petrezselyemszárat és ha készen vett csipetkével főzöd, akkor azt is. A házi készítésűt 10 perc múlva, mert az gyorsabban megfő, de nem 3 perc alatt, mint az egyéb házi tészták.

    Leves főzése zöldségekkel

    Leves főzése zöldségekkel

  10. Amikor minden megfőtt, a zsírból, lisztből és piros paprikából készítsd el a rántást és öntsd a leveshez.
  11. Tedd a levesbe a csülök darabokat (a méret ízlés dolga és az is, hogy a bőrke belekerül-e avagy nem).
    Leves készre főzése csülökkel

    Leves készre főzése csülökkel

    Leves berántva petrezselyemmel

    Leves berántva petrezselyemmel

  12. Forrald össze, szórd rá a vágott petrezselymet és készen is van ez a csodálatos étel .

Elkészítési idő:

(előző nap beáztatott babból)

  • Csülök főzése: 120 perc – csülöktől függően változhat (ezalatt, ha feltetted, mást csinálhatsz)
  • Bableves főzési ideje: 60 perc – babtól függően változhat
  • Rántás készítés: 5 perc
  • Leves összeforralása: 5 perc

Összesen: 190 perc (ebből munka: 40 perc, otthoni csipetke-készítéssel 60 perc)

Megjegyzés:

  • Az elkészítés ideje – csülöktől és babtól függően – akár 4 óra is lehet (lásd: hozzászólások)!

Csülkös bableves tálalása

Tálalható tejföllel vagy tejföl nélkül. Arra ügyelj, hogy a csülökből mindenki kapjon. Ha szükséges, friss kenyeret is lehet hozzá adni.

Csülkös bableves tálalva 1

Csülkös bableves tálalva

Csülkös bableves tejföllel tálalva

Csülkös bableves tejföllel tálalva

 

Ha szeretnél még ilyen finom ételeket készíteni, látogass el ide!

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.