A vasalás a legkevésbé kedvelt házi munkák közé tartozik. Vajon miért, hiszen közben tudsz TV-t nézni, rádiót, hangoskönyvet vagy zenét hallgatni.

Vasalás

Én azon kevesek közé tartozom, aki a vasalást nem tekinti tehernek. A kérdést több oldalról nézve több szempontot összeszedtem neked arra vonatkozóan, hogy – ha nem is szereted – mégse úgy gondolj rá, mint egy nyűgre.

Vasalás előtt

  • A vásárlás az első lépés, amikor gondolj a vasalásra. Vannak már olyan testbarát anyagok, amelyek alilg igényelnek vasalást és kevésbé gyűrődnek viselés közben. Nem a legolcsóbbak, de ha teheted, ilyen anyagokból készült ruhadarabokat vásárolj.
  • Megkönnyítése a mosással és centrifugálással folytatódik. Kényesebb ruhaneműt   30 vagy 40 fokon moss és az alacsonyabb fordulatszámon vagy egyáltalán ne centrifugázz. 
  • A ruhák szárítás utána állapota  függ attól is, hogyan szárítod, teríted ki vagy akasztod vállfára. Ha figyelsz arra, hogy kihúzogatva, kisimítva kerüljenek a szárítóra, félig már sima is a ruha.

Vasalás közben

  • Megfelelő eszközöket használj! Jó borítású vasalódeszkát és legyen jó, gőzölős vasalód. Ha nincs, a vasalni valóból azokat a darabokat, amelyeknél a nedvesen vasalás szükséges, vasalás előtt egy órával szóróflakonból vízzel belocsolhatod és összehajtva nagyobb méretű műanyag zacskóban tárolhatod.Legyen hova a vasalót letenni és a zsinór ne legyen útban vasalás közben (erre léteznek kis szerkezetek). Már a mosásnál gondoskodj róla, hogy legyenek üres vállfáid, és amit vállfán szárítottál, azt, ha lehet, vasalás után  is a vállfán tárold. Legyen még egy nagyobb vásznad – a háztartásban mindig akad tönkrement lepedő –  mert a szövetek egy részét vizes ruhán keresztül kell vasalni vagy gőzölni.
  • Szervezd meg a munkát. Készítsd össze a vasalnivalót a vasalódeszka közelébe. Legyen helye a kivasalt ruhának is, hogy ne kelljen túl sokat járkálnod vasalás közben
  • Ismerned kell azokat a fogásokat, amelyekkel az egyes ruhadarabok szépen vasalhatók. Különösen fontos ez az ingek és blúzok esetében. Ha nem jó sorrendet választasz, gyűrődéseket vasalhatsz bele. A nadrágok vasalásának is megvan a megfelelő módszere. Igyekezz ezekről tájékozódni és persze gyakorolni. A rutin sokat segít. A szövet holmik egy része a hátoldalán vasalható, de egy részüket gőzölni kell. ha nagyon idegenkedsz ettől, vasaltasd ki.

Néhány jó tanács a vasalás végzéséhez

  • Csak azt vasald, amit szükséges. Konyharuhákat, törölközőket, krepp ágyneműt, pólókat, a pulóverek nagy részét nem érdemes vasalni. A nyári lenvászon ruhadarabokat viszont kötelező, mert vasalatlanul borzalmasan néznek ki.
  • Foglald el magad vasalás közben. A bevezetőben írtam ilyen lehetőségekről.
  • Végül, ha nagyon nem tudsz megbarátkozni ezzel a munkával és anyagilag megengedheted magadnak, keress olyan vállalkozást, ahol bérvasalást végeznek előre meghatározott darabáron. Persze itt is érvényes az idő-pénz egyenértek: időt nyersz, de a családi kassza kiadásait növeled.

 

Kép:  Google képtár

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: