Categories Menu

Spárga hollandi mártással

Spárga hollandi mártással: különleges zöldség különleges mártással különleges gasztronómiai élményt nyújthat – ha jól van elkészítve. Itt megtudhatod a módját.

Spárga hollandi mártással 1

Spárga hollandi mártással – recept

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

4 főre

A spárgához:

  • 2 csomag zöld spárga – vigyázz a vásárlásnál

Szükséged lesz még egy magasabb edényre, amelyben a spárgát meg tudod főzni.

A hollandi mártáshoz:

2,5 dl lesz belőle

  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál víz
  • 1 babérlevél
  • 1 kávéskanál fehér szemes bors
  • 3 tojás sárgája
  • 20 dkg vaj

Szükséged lesz még 2 db egymásba tehető lábasra (vízfürdő összeállításához).

Előkészítés

  • A spárgák végéről letörsz egy-egy 2 – 3 cm-es darabot (ott, ahol roppan)
Tisztított spárga

Tisztított spárga

Spárga hollandi mártással – elkészítés

  1. A spárgákat egy alkalmas edénybe állítod. Teheted speciális spárgafőző lábasba, két egymásba tehető magasabb edény belső részébe, vagy csomóban összekötve hozzáerősítheted az edény füléhez.

    Spárga főzése 1

    Spárga főzése 1

  2. Felteszel vizet melegedni, vagy bekészítesz vizet a forralóba.
  3. A fehér borecetet és a vizet a babérlevéllel és szemes fehér borssal egy edényben felforralod, felére párolod, majd leszűröd.

    Leszűrt fűszeres ecet

    Leszűrt fűszeres ecet

  4. Beleöntöd a kisebb lábasba és hozzákevered a tojások sárgáját.
  5. A vajat egy másik edényben felolvasztod.
  6. A fűszeres ecettel kevert tojások sárgáját habverővel a vízfürdőn sűrűre, habosra vered.
  7. Nem szabad felforrnia. Ezért kell vízfürdőt használni. A vízfürdő nem más, mint két egymásba tehető edény, a külső részében teszed a vizet. Ezt melegíted, így a belső részben levő anyag hőmérséklete nem lehet több 100 foknál.
  8. Hozzáadod keverés közben a felolvasztott vajat és tovább vered, amíg besűrűsödik. Ezzel a mártás el is készült. A mártás készítéséről egy bővebb, képes leírást itt olvashatsz.

    Hollandi mártás készen

    Hollandi mártás készen

  9. Zöld fűszerekkel – például felaprított petrezselyemmel – lehet ízesíteni.

    Hollandi mártás petrezselyemmel

    Hollandi mártás petrezselyemmel

  10. Ráöntöd a forró vizet a spárgára (a fejek és a fejek alatti rész ne érjen a vízbe) és 3 percig forralod.
  11. Kiemeled a forró vízből.

Elkészítési idő:

  • spárga tisztítása, főzése: 10 perc
  • Fűszeres ecet készítése, vaj felolvasztása: 5 perc
  • Mártás összeállítása, főzése: hozzávetőlegesen 15 perc

Összesen: 30 perc

Tálalás

A mártást a tányérra öntöd. Egyik oldalon elhelyezed rajta a megpárolódott spárgákat úgy, hogy a mártást is lehessen látni.

Spárga fűszeres hollandi mártással tálalva 2

Spárga fűszeres hollandi mártással tálalva 

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás