Spárgás pizza? Miért ne, hiszen a pizza paradicsomos alapja sokféle hússal és zöldséggel párosítható. Próbáld ki te is!
Spárgás pizza recept
Elkészítési idő: 110 perc (ha a pizzaszószt is magad készíted)
Hozzávalók
2 db 27 – 32 cm-es pizzához
A pizza tésztájához
- 0,5 kg BL55-ös búzaliszt
- 380 ml víz (liszttől függően lehet kicsit több vagy kevesebb)
- 1 teáskanál só
- 2,5 dkg élesztő (fél csomag)
- 1 kávéskanál cukor
A pizzaszószhoz:
- Friss paradicsomból: 6 db nagyobb vagy 10 db kisebb paradicsom
- Házilag eltett sűrített paradicsomból: 200 g (1 db kb. 200 – 220 g-os üvegben eltett mennyiség)
- 2 kávéskanál szárított oregánó
A feltéthez:
- 0,5 kg (a piacon 1 csomag) friss zöld spárga
- 1 zacskó szarvasi mini mozzarella
- néhány levél bazsalikom.
A sütéshez szükséged lesz még sütőeszközre:
- pizzasütő kőre, u. n. pizzakőre vagy
- lyukasztott pizzasütő lapra, esetleg
- pizzasütő tepsire (ez utóbbi vastagabb tészta készítésére is alkalmas.
Ezeket a sütőeszközöket a megformázott pizza ráhelyezése előtt mindig elő kell melegíteni. Ebben a cikkben a pizzakövet láthatod. Használatukról részletesen itt olvashatsz.
Bevásárlólista
- 1 kg búzaliszt
- 5 dkg élesztő (1 csomag)
- 200 g sűrített paradicsom (lehet vásárolt, vagy házilag eltett is) a szószhoz
- 0,5 kg (a piacon 1 csomag) friss zöld spárga
- 1 zacskó szarvasi mini mozzarella
Emlékeztető: só, cukor, oreganó, friss bazsalikom levél (helyette esetleg szárított bazsalikom vagy friss petrezselyem)
Megjegyzések:
- A cikk alapján kicsit bonyolultnak tűnhet a házi pizza elkészítése, de ha ebben rutint szerzel, megy majd, mint a karikacsapás. ( Persze sokkal egyszerűbb pizzát hozatni, vagy beülni egy pizzériába, de az árakat összehasonlítva – főként egy négytagú család esetében – elég szembetűnő a különbség.)
- Ha csak egy pizzát szeretnél sütni, felezd meg a mennyiségeket.
- Ha két pizzát sütsz, amíg az egyik elkészül, a másikat tedd a hűtőbe, hogy ne keljen túl.
- Ha gyakran szeretnél pizzát sütni, nézd át azokat a cikkeket, amelyekre ebben a bejegyzésben utalást találsz, mert egy másik oldalamon erről nagyon részletesen írtam – többek között a pizza készítés 3 mumusáról is.
Spárgás pizza készítése lépésről lépésre
- Elkészíted a pizza tésztát, amely lényegében egyszerű kelt tészta.
- Amíg a tészta kel, van időd arra, hogy elkészítsd a pizzaszószt, ami nem más, mint egy paradicsomszósz. Ha nem szeretnél erre időt fordítani, akkor használhatsz saját eltevésű sűrített paradicsomot, vagy üzletben kapható pizza szószt. (Ez utóbbit most nem tudok ajánlani, mert minden évben elteszek olyan sűrített paradicsomot, amely pizzaszószként is felhasználható.
- Zöld spárga előkészítése is belefér az egy órába. A fás részeket letördeled, majd a spárgákat megfőzöd úgy, hogy a fejek csak párolódjanak. Ehhez spárgafőző edényre vagy más hasonló megoldásra lesz szükséged. A megfőtt-párolt spárgát darabold fel.
- Amikor a tészta megkelt, kapcsold be a sütőt 230 fokra és tedd bele a pizzasütő eszközt (legalább 20 perc kell, hogy jól átforrósodjon).
- Amíg a sütő melegszik, lesz időd a pizzatészta formázására.
- A megformázott pizzát legkönnyebben egy lapátról lehetne a sütőlapra átteni, de megfelelő méretű lapátot én még nem találtam. Felhasználhatsz hozzá valami más egyszerű eszközt. Ha nincs ilyen, vedd ki a forró lapot/tepsit a sütőből, tedd egy szigetelő lapra, például parafára és helyezd el rajta a megformázott pizzatésztát. Nagyon vigyázz, mert a forró lap csúnyán megégetheti a kezedet. A ki- és behelyezéshez használj sütőkesztyűt!
- Szurkáld meg a tészta tetejét és tedd a sütőbe 5 – 6 percre.
- Tégy egy kör alakúra összehajtott alufólia lapot a tészta közepére és süsd további 5 – 6 percig.
- Vedd ki a sütőből. Vedd le a fóliát, kend rá a pizzaszószt, szórd meg egy kiskanál szárított oregánóval és rakd rá a feltétet: a darabokra vágott spárgát és a mozzarella sajtot. Tégy még rá – ha van otthon – néhány levél bazsalikomot (én most zsályát használtam ).
- Tedd vissza a sütőbe 2 percre, hogy a feltét is kissé átsüljön és a sajt megolvadjon.
- 2 perc után szedd ki a kész pizzát és sütőből és tálalhatod.
Elkészítési idő (kelesztési idő nélkül) :
- Kelt tészta összeállítása: 15 perc
- Pizza szósz elkészítése: 20 perc
- Spárga előkészítése és főzése: 15 perc
- Pizza sütése több részletben: 20 perc
Összesen: 110 perc
Tálalás
Igény szerinti méretű szeletekre vághatod. A feldaraboláshoz legjobb eszköz egy jó minőségű pizzavágó.
További pizza receptjeim:
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások