Farsangi fánk: az egyik legfinomabb kelt tészta. Ha jól van elkészítve, szalag van a derekán és egy lyuk a közepében, ahova házi készítésű barack lekvárt lehet tenni.
Farsangi fánk recept
Elkészítési idő: 150 perc (ebből munka: 70 perc)
Hozzávalók
(fontos, hogy minden szoba hőmérsékletű legyen)
- 1/2 kg finomliszt
- 3 – 4 dl tej (a liszt minőségétől és a tojások mennyiségétől függően)
- 4 – 6 db tojás sárgája
- 6 – 10 dkg vaj
- 3 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 vaníliás cukor
- 1 evőkanál rum
- csipet só
- sárgabaracklekvár, porcukor, olaj a sütéshez
Bevásárlólista
- 1 kg finomliszt (csak fél kiló kell)
- 1 liter tej (csak 4 dl kell)
- 6 db tojás
- 10 dkg vaj
- 5 dkg élesztő
- 1 vaníliás cukor
- 1 kis üveg rum
- 1 liter napraforgó olaj
Emlékeztető: kristálycukor, só, sárgabaracklekvár, porcukor
Farsangi fánk tészta készítése
Bár odafigyelést igényel, de azért a farsangi fánk recept egyszerű valójában, főleg annak, aki életében már készített kelt tésztát, mivel lényegében itt is arról van szó. A közönségesebb kelt tésztákhoz képest több a tojás sárgája benne, és dagasztása tejjel, vajjal történik.
- A lisztet a tálba szitálod, közepébe mélyedést készítesz. 1,5 dl telet meglangyosítasz, beleteszel 1 kávéskanál cukrot és az élesztőt, a tészta közepébe öntöd, kevés lisztet keversz hozzá (ez a kovász). Kb. negyedórát állni hagyod, ezalatt az élesztő dolgozni kezd, habosodik.
- Közben felolvasztod a vajat és a tojások sárgáját összekevered a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, a vajjal és a liszthez adod.
- Az egészet összedolgozod kézzel vagy robotgéppel. Közben a maradék tejből vagy lisztből adsz hozzá szükség szerinti mennyiségeket. Ezt, sajnos, nem lehet pontosan megmondani, gyakorolni kell a kelt tészta készítését.
- Az összekeverés után még kézzel jól ki kell dolgozni, annyira, hogy hólyagos legyen. Ez úgy érhető el, hogy a tészta alá nyúlsz, felemeled és magad felé húzod. Ezeket a mozdulatokat addig végezd, amíg a tészta szálas és hólyagos lesz.
- Amikor kész, a tálat belisztezed, a tészta alatt is, ráteszed a fedelet vagy letakarod konyharuhával és kb. 40 -60 percig állni hagyod (keleszted).
- Amikor a tészta kétszeresére dagadt, lisztezett munkalapra borítod. Megütögeted, hogy kiöjjön belőle a sok levegő és kinyújtod kb. másfél ujjnyi vastagságúra, kerek szaggatóval kiszaggatod, még kb. 20 percet pihenteted.
Farsangi fánk sütése
- Nagy lábosban vagy magas serpenyőben 4 ujjnyi olajat felforrósítasz (vigyázz, ne legyen túl forró, próbáld ki egy kis darab tésztával), a kiszaggatott fánkokat középen alul ujjaddal benyomod és a másik oldalával lefelé teszed a forró olajba. Fedőt teszel rá.
- Amikor az alja megsült (ha figyelsz, a lábosból hallatszik a visszacsepegő víz hangja), leveszed a fedőt és a fánkokat megfordítod. A másik oldalt fedő nélkül sütöd.
- Ha minden rendben volt, nagyon szép, szalagos farsangi fánk lesz az eredmény. Szűrőkanállal papírtörlőre szeded ki, mert ez elszívja a fölösleges olajat.
Elkészítési idő:
- Összeállítás, dagasztás, szaggatás: 40 perc
- Pihentetés: összesen 60 + 20 perc
- Sütés több adagban: 30 perc
Összesen: 150 perc (ebből munka 70 perc)
Farsangi fánk tálalása
Porcukorral megszórva, házilag készített baracklekvárral megtöltheted a lyukakat a fánkok közepén, és kis tálkában mellé is adhatsz. Ez a klasszikus (és a legfinomabb), de más lekvárt is tálalhatsz mellé.
Más fánkokat is készíthetsz egyszerűen. Ilyenek:
Képek: saját készítésű farsangi fánk saját felvételei
Zsuzsa, ez remekül hangzik. Nagyon szeretem a fánkot, de sosem tudtam olyan finomra elkészíteni, mint anyukám. Ő zsírban sütötte ki és nagyon finom volt. Ennek a receptnek a segítségével megpróbálom. Köszönöm! 🙂
Kedves Zsuzsa!
Köszönöm szépen a receptet,mindenképp elfogom készíteni!Annak idején anyukám megnyerte a fánksütő bajnokságot,fínom volt és szalagos.Üdv:)
Kedves Lajos!
Örülök, hogy tetszik a recept. Saját írásomon felbuzdulva vasárnap én is sütöttem és vendégeket is hívtam, hogy ne maradjon másnapra, mert frissen sütve a legjobb. A recept mellett a fő, hogy jól ki legyen dolgozva. Először érdemes robotgéppel összedolgozni, utána már elég egy kb. 5 – 10 perces kézi dagasztás.
Nagy öröm, amikor jól sikerül. Jó munkát ksívánok és szép fánkokat!
Kedves Gabriella!
Próbáld ki! Nem boszorkányság ez sem, Lajosnak megírtam, hogy mire kell figyelni. Megnéztem, kb 2 és fél óra alatt készül el a sütéssel együtt. Az olaj legyen forró, amikor beleteszed a fánkokat (kis darab tésztával ki lehet próbálni), utána lejjebb kell venni a hőmérsékletet, hogy a fánkok belseje is jól átsüljön. Ami kimaradt a receptből: a hulladék tészta újra összegyúrható és szaggatható, egészen addig, míg a tészta tart.
Kedves Zsuzsa!
A fánkod eszméletlenül finom lett!! Anyu is megsütötte és az egész család mind megette! :)))
Örülök, hogy sikerült a fánk. Csak olyan receptet találsz a honlapomon, amelyet magam is kipróbáltam és jó szívvel tudok ajánlani.
Ha valaki régi hagyományos fánk receptre vágyik ajánlok egy jó forrást: A magyar úri család konyhája c.gyűjteményt. Kicsit talán több vele a munka, de nagyon megéri.
Kedves Endi!
Köszönöm a hozzászólást. Nem is gondoltam volna, hogy fellelhető ebből az ételből régebbi recept. Hol található meg az emlitett gyűjtemény?
Kedves Zsuzsa, Én a booklinál rendeltem meg, de sok helyen láttam, legjobb beütni a címét a keresőbe és akkor kidobja a kereskedőket. Podruzsik Béla állította össze az egykori Hungária Nagyszálló séfje. Szerintem nagyon jó ötletek vannak benne, pl diós derelye rántva rumos mártással, rántott szilvák stb.
Kedves Endi!
Kicsit megkésve, de nagyon köszönöm!
Én mindig Ínyesmester szerint készítem, annyira ízesen és érdekesen megfogalmazott cikk van a recepthez. Az eredmény persze mindig siker. Amúgy az eljárás pontról pontra egyezik, köszönöm, hogy eszembe juttattad, itt a farsang ideje hamarosan.
Fronie