Cukkinis lecsó: a lecsó egyfajta mediterrán lecsó. Dél-Európa országaiban a nálunk szokásos alapanyagokon kívül cukkinit, padlizsánt is tesznek bele.
Cukkinis lecsó recept
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 kg vastagabb húsú zöldpaprika (megtisztítva 50 – 60 dkg lesz belőle)
- 0,5 kg cukkini (2 db kisebb méretű) – lehetőleg friss legyen
- 0,4 kg paradicsom
- 2 db közepes vöröshagyma
Hozzávalók
- 5 – 10 dkg sertészsír vagy szalonna (a szalonna ad egy kis kellemes füstölt ízt az ételnek – akár 5 – 5 dkg zsírral illetve szalonnával is elkészítheted)
- 3 pár virsli (lehet 2 pár, vagy akár 4 pár attól függően, mennyi hús-félét kívánsz hozzá tenni)
- 1 evőkanál piros, édes fűszerpaprika
- 1 lapos teáskanál só (illetve ízlés szerinti mennyiségben – vigyázat, a szalonna is sós)
A hozzávalók előkészítése
- A szalonnát felkockázod.
Szalonna felkockázva
- A hagymát megtisztítod, félkarikára vagy apróra vágod.
Hagyma felszeletelve
- A paprikát kicsumázod, majd karikákra vagy hosszúkás szeletekre vágod.
Paprika felkarikázva
- A paradicsomot – a szár helyével ellentétes oldalon – kereszt alakban bemetszed és 1-2 perces forró vízbe mártás után héjától megszabadítod. Kisebb kockákra vágod. Ha nem vagy kényes, a héja benne is maradhat.
Paradicsom feldarabolva
- A cukkinit darabokra vágod.
Cukkini feldarabolva
Elkészítés
- A szalonnát kiolvasztod (ha zsírt használsz, felolvasztod).
Szalonna kiolvasztása
- Megpárolod rajta a hagymát.
Hagyma párolása
- Leveszed a melegítő rózsáról, rászórod a piros paprikát.
Pirospaprika hozzáadása
- Ráteszel 2 evőkanál vizet és a paradicsom harmadát, majd összekevered.
Lecsó alap
- Hozzáadod a zöldpaprikát, összekevered és 10 percig fedő alatt párolod. (A paprika “összeesik”.)
Főzés 1
- Ráteszed a cukkinit és a maradék paradicsomot.
Cukkini és maradék paradicsom hozzáadása
Főzés 2
- Addig főzöd, amíg minden megpuhul. Ezzel a lecsó elkészült.
Lecsó készen
Megjegyzések:
- A hozzávalók főzési ideje nem egyforma. A cukkini gyorsan megfő, ezért a paprika félig főtt állapotában célszerű a lecsóhoz adni.
- A paradicsom hozzáadásának ideje attól függ, szétfőlve vagy darabosan szereted-e az ételben. Ha darabosan, akkor csak az utolsó 10 percben tedd bele.
- Ha kolbásszal készíted, a kolbászt a cukkinivel egy időben, a virslit csak az utolsó percben tedd az ételbe.
Elkészítési idő:
- Hozzávalók tisztítása, feldarabolása: 30 perc
- Lecsó alap elkészítése: 5 perc
- Főzési idő összesen 25 perc
Összesen: 60 perc
Tálalás
Tálalhatod önmagában egy szelet kenyérrel, vagy virslivel, kolbásszal.Nézd meg a színes tányért, milyen jól mutat rajta a lecsó!

Cukkinis lecsó tálalva 1

Cukkinis lecsó tálalva 2
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások