Tiramisu: szenzációs olasz desszert. “Eredeti” receptjét 1985-ben írták le először. Többféle változata létezik. Mivel nálunk is nagyon népszerű lett, ezért írtam ezt az összefoglalót.

Egyszerű tiramisu tálalva 1

A tiramisu története

A népszerű olasz desszertet több legenda övezi. Ezek a történetek Gianni Annonitól származnak, aki a Dining and Guide oldalain mesélt erről. Márpedig neki, aki olasz és már jó ideje él Magyarországon, elhihetjük.

  • Az első legenda szerint a 18. században Siennában készült az első desszert az oda látogató Cosimo III de’Medici számára. A toszkán nagyherceg el volt tőle ragadtatva és a receptet (nem a mait!) magával vitte Firenzébe, ahol nagyon népszerű lett.
  • A második történet szerint az édesség nagy energiatartalma miatt a kurtizánok afrodiziákuma lett, majd a Velence környéki cukrászok finomították tovább.
  • A ma ismert tiramisu Trevisoban készült először az 1960-as években a ma is működő Alle Beccherie étteremben Roberto Linguanotto (Loly) cukrász alkotásaként.
  • Az első leírt recept 1983-ból származik, Giovanni Capnist “Veneto desszertjei” c. könyvében írta le.

 Az eredeti recept

Az eredeti recept a következő:

Hozzávalók

8 főre

  • 6 db tojás sárgája
  • 250 g cukor
  • 500 g mascarpone
  • 40 db babapiskóta
  • kávé
  • kakaópor

Elkészítés

Készítsük el a feketekávét és hagyjuk kihűlni egy tálban. Keverjük habosra a tojások sárgáit és a cukrot, majd óvatosan forgassuk bele a mascarponét. egy lágy krém lesz az eredmény. Áztassuk be a babapiskóták felét a kávéba, ügyelve arra, hogy ne ázzanak el. Tegyük őket sorba egy kör alakú tálba. Kenjük a krém felét a babapiskótákra. Ezt követően tegyük a krémre a kávéba áztatott babapiskóták másik felét. Tegyük a tetejére a megmaradt mascarponés krémet. Fedjük le szitált kakaóporral. Tálalási tegyük hűtőbe.

Lényegében ez a legegyszerűbb tiramisu recept, mivel csak 7 alkotóból áll, és elkészítéséhez mindössze néhány művelet szükséges – sütés és főzés nélkül, hidegen. A krém három alkotóból három művelettel készül.

Változatok

Egyszerű tiramisu

Az egyszerű tiramisunál (az elnevezés önkényes) az alkotók száma bővült a tojásfehérjével, tejszínnel, vaníliával és rummal. A műveletek az egész tojások, cukor és vanília főzésével, és a tejszín habbá történő felverésével bővültek. Ez a desszert még mindig egyszerűnek tekinthető. Praktikus, mivel nem kell avval foglalkozni, hogy mi történjék a maradék tojásfehérjével. A főzött krém arra garancia, hogy kiküszöböli a nyers tojássárgája által előidézhető problémákat.

Egyszerű tiramisu tálalva 2

Egyszerű tiramisu tálalva

Tiramisu szelet

Az előzőektől abban különbözik, hogy a tojásfehérjék felvert habja a krémet keményebbé teszi, ezért a desszertből késsel vágható szelet lesz. Tortaformában készítve tiramisu torta lehet belőle.

Tiramisu

Szelet

Tiramisu felvágva

Torta

Változatok helyettesítőkkel

Az idők folyamán különféle helyettesítők kerültek a desszrtbe.

Kávé helyett:

  • gyümölcsöntet és gyümölcs: epres tiramisu
  • gesztenye: gesztenyés tiramisu
  • csokoládé: csokoládés tiramisu
Eperrel 2

Eperrel

Epres tiramisu tálalva 1

Epres változat tálalva

Rum helyett:

  • bor
  • konyak.

Diétás változata a hamis tiramisu, amelyben krém helyett pudingpor vagy krémpor, tejszínhab helyett tejszínhabporból készült tejszínhab szerepel.

És ki tudja, több is jön talán…

 

Képek: saját készítésű desszertek saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error