Ratatouille eltevése: a főzött változatot a mi lecsónkhoz hasonlóan elteheted üvegekben akár tartósítószer nélkül is.
Ratatouille eltevése
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
Tisztított, feldarabolt zöldségek:
- 3 db sárga zöldpaprika vagy 2 db sárga kaliforniai paprika
- 2 db kápia paprika vagy piros kaliforniai paprika
- 5 db közepes paradicsom
- 2 db kisebb padlizsán
- 2 db kisebb cukkini
- 2 db zöld csípős paprika (kihagyható)
- 3 db közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Zöld fűszerek: 2 szál kakukkfű, 8 zsályalevél, 10 – 12 bazsalikom levél vagy ágvég
- Egyéb fűszerek: 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt fehér bors
- 0,5 dl olíva olaj
Bevásárlólista
- 3 db sárga zöldpaprika vagy 2 db sárga kaliforniai paprika
- 2 db kápia paprika vagy piros kaliforniai paprika
- 5 db közepes paradicsom
- 2 db kisebb padlizsán
- 2 db kisebb cukkini
- 2 db zöld csípős paprika (kihagyható)
- 3 db közepes hagyma
Emlékeztető: fokhagyma, kakukkfű, zsálya, bazsalikom, őrölt fehér bors, olíva olaj, só
Megjegyzések:
- Paprikából, paradicsomból, hagymából inkább kicsit nagyobb darabokat vásárolj. Jobb, ha megmarad valami, mintha nem lesz tele a harmadik üveg.
- Ha nincs zöld fűszered, szárított fűszert is használhatsz.
- Ez a mennyiség 3 db 720 g-os üveg megtöltésére lesz elég. Ha többet szeretnél, arányosan növeld a mennyiségeket.
Előkészítés
- Az üvegeket és a légmentesen záródó tetőket kimosod, forró vízben sterilizálod, kicsepegteted, kiszárítod.
- A zöldségeket megmosod, a, szárakat eltávolítod, majd 2 – 3 mm vastag karikára, kisebb darabokra vágod.
- A hagymákat megtisztítod, leöblíted és karikára szeleteled.
- A padlizsán darabokat megsózod, negyed óráig állni hagyod. (Így elveszti kissé kesernyés ízét.)
- A fokhagymát apróra vágod vagy felszeleteled.
- A fűszereket felaprítod.
Ratatouille eltevése
A ratatouille elkészíthető lerakva és sütve, vagy főzve. Eltevésre a főzött változat alkalmas, amelyet a mi lecsónkhoz hasonlóan készíthetsz télire.
- A hagymát megdinszteled az olíva olajon.
- A párolás végén hozzáadod a fokhagymát. Ezután már csak egy percig dinszteled.
Fokhagyma hozzáadása
- Hozzáadod a paradicsom egyharmadát, egy percig kevergeted, hogy levet engedjen.
Paradicsom hozzáadása
- Hozzáteszed a sárga és piros zöldpaprikát, lefedve 10 percig párolod. Ezalatt kicsit összeesik.
Paprika-hozzáadása
Párolva
- Hozzáadod a cukkinit és padlizsánt, a sót, fehér borsot.
Cukkini, padlizsán és paradicsom hozzáadása
- Tovább párolod, amíg minden majdnem puha lesz.
Ratatouille főzese
- Hozzáadod a zöldfűszereket és főzöd még 5 percig.
Zöldfűszerek hozzáadása
Ratatouille készen
- Forrón üvegekbe töltöd – amennyire lehet – színültig.
Ratatouille üvegekben
- Az üvegeket légmentesen lezárod és 5 percre fejre állítod. Ezalatt a bennük levő levegő is sterilizálódik. Ezt követően tedd még egy napra száraz dunsztba.
Üvegek lezárva
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 30 perc
- Főzés: 30 perc
- Üvegekbe rakás, lezárás: 10 perc
Összesen: 70 perc
Megjegyzés:
Ha nagyon tisztán dolgozol és az üvegeket légmentesen zárod le, tartósítószert nem kell használnod.
Tárolás
Az elkészült francia lecsót száraz, hűvös helyen tárolod . Textil tetőkkel ellátva akár ajándékba is adhatod.
Ratatouille
Képek: saját eltevés, saját felvételek.
Legutóbbi hozzászólások