Categories Menu

Tárkonyos bárányleves

Tárkonyos bárányleves: hagyományos húsvéti étel. Ha gondolkodsz azon, milyen bárány ételt készíts húsvétkor, ezt se hagyd ki a számításból. levest elkészítheted sertés lapockából is.

Tárkonyos bárányleves1

Tárkonyos bárányleves készítése

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 – 6 személyre

  • 4O dkg bárány lapocka
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehér répa
  • 4 evőkanál mirelit zöldorsó (gondolom, ez neked is mindig van otthon)
  • 6 – 8 db közepes gomba (sampion) – ha kimarad, nem katasztrófa
  • 1 fej nagyobb hagyma
  • 1 evőkanál sertészsír (vagy vaj, ha szeretsz vele főzni)
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • fehér bors (ha fekete, az sem nagy baj, de jó, ha tartasz otthon fehéret is)
  • 1 db citrom
  • tárkony (ne szaladgálj friss tárkonyért, jó a szárított, csak kicsit morzsold meg)
  • petrezselyem (a díszítéshez).

Előkészítés

  • A húst megmosod, felvágod kockákra (kb. másfél centis legyen).
  • A sárga- és fehér répát megtisztítod, méretüktől, vastagságuktól függően karikákra és/vagy kockákra vágod.
  • A gombát felszeleteled.
  • A hagymát apróra vágod.  

A tárkonyos bárányleves elkészítése

  • A zsíron megpárolod a hagymát, kicsit lepirítod (világos színűre).
  • Beleteszed a bárányhúst, kevés vizet töltesz alája, és félig puhára párolod.
  • Utána sorban: a zöldséget, a zöldborsót és gombát csak akkor, amikor a hús már megpuhult, mert ezek nagyon gyorsan főnek.
  • Közben meg is sózod, mert különben nagyon ízetlenek lesznek a belevalók. Beleteszed a borsot és a tárkonyt is.
  • Amikor minden puha, felengeded 1.2 – 1.5 liter vízzel és összeforralod (1 – 2 perc).
  • Közben elkészíted a leves habarását: a lisztet jól elkevered a tejföllel és kanalanként beleteszel annyi levest, hogy könnyen önthetővé váljon.
  • Hozzáöntöd a leveshez keverés  közben (a levest kevered), hogy ne legyen csomós. 
  • Még egyszer felforralod, kevés citromlével ízesítheted, friss vagy szárított tárkonyt és kevés vágott petrezselymet (a tárkony elég erős íz, a petrezselyem nem fogja elnyomni, csak egy kis színt ad) szórhatsz a tetejére.

Tálalás

Tálaláskor petrezselyemmel és citrom karikával is díszítheted.

Tárkonyos bárányleves tálalása

Tárkonyos bárányleves tálalása

 

Tárkonyos bárányleves kép: saját felvétel

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás