„Háztartásunk kémiája”: Nyíri Zsuzsanna könyve, amely azt tárgyalja, hogyan lehet az üzleti tisztító és mosószereket környezetbarát anyagokkal helyettesíteni.  

Környezetbarát mosószerek

A könyv alapelve

Valamikor te is tanultad az iskolában kémia órán – bár lehet, hogy már nem emlékszel rá – a „hasonlót a hasonlóval” elvet. Ne ijedj meg, nem kémia óra kövekezik, csak felhívom figyelmedet arra, hogy minden takarításnak ez az alapelve. A szennyeződések nagy része két csoportra osztható:

  • zsíros alapú koszok (ilyenek a konyhában található ételpacák); ezeket zsíroldó szerekkel tűntethetjük el) és
  • vízoldékony szennyeződések, amelyeket vízzel tudunk eltávolítani (por, zöldség és gyümölcslé pacák). 

Vannak olyan anyagok, amelyek csak az egyik, és vannak olyanok (pl. az ecet és az alkohol), amelyek mindkét típusú  szennyeződét képesek eltávolítani. A szennyeződések egy részét tisztítás előtt vízoldhatóvá kell tenni (pl. a ráégett zsírt mosószódával, a burkolatok fugáit nátriumperkarbonáttal).    

Ezen az egyszerű elven működnek a háztartási tisztítószerek, egy kicsit még evvel-avval (habosító: úgynevezett felületaktív, és illatosító anyagokkal) megbolondíva és te jó drágán megveheted.

Most pedig összefoglalom neked, milyen tisztítószerekkel tudsz szinte minden tisztítási feladatot megoldani (Vigyázz: ha márvány van, ott ecetes oldatot nem használhatsz, csak tiszta, meleg vizet).

A Háztartásunk kémiája c. könyvben ajánlott tisztítószerek

Meleg víz:

Enyhén szennyezett felületeket akár tisztítószer nélkül, meleg vízzel is lemoshatsz (esetleg néhány csepp mosogatószerrel javíthatod a hatást.

 Felmosó oldat:

5 liter vízhez 1 deci ecet adva készíted.

Konyhai és fürdőszobai tisztítószer gyengébb szennyeződésekre:

Hatása: zsíroldás, szagtalanítás, fertőtlenítés, vízkőoldás. Szórófejes flakonban praktikusan használható. Zuhanyrózsa beáztatva tisztítható meg.

Összetétel:

  • 0,5 liter 10 %-os ecet
  • 0,5 liter víz
  • 1 – 2 csepp mosogatószer. 

Üvegfelületekhez (ablak, tükör, asztallap):

A fenti oldathoz kevés alkoholt adva (frissen kell készíteni) az üvegfelületek szépen tisztíthatók. 

Erősen zsíros felületekre (pl. sütő, leégett edények):

Szóróflakonba (kb. fél liter) meleg vízhez 2 evőkanál mosószóda. Rövid idő után töröld le, mert foltot hagyhat a felületen, inkább többször ismételd meg a műveletet.

Fugatisztításhoz:

Fél liter meleg vízhez adsz 2 teáskanálnyi nátriumperkarbonátot, szóró flakonból a fugákra szórod, pár perc után feltörölöd, majd ecetes vízzel felmosod. 

WC tisztításra:

A vízkő és rozsda foltok ecettel jól eltávolíthatók. Az öblítő oldat: lehet alkohol és valamilyen illó olaj.

 

A szükséges anyagok vásárlásához az interneten tudsz információkat gyűjteni. Vigyázz,  fontos betartanod a vásárolt anyagokra írt használati utasításokat. Ha bővebben érdekel a téma, az itt nem említett kiegészítésekkel – pl. folttisztítás, mosogatás.

Háztartásunk kémiája

 

A Háztartásunk kémiája kép: a könyv borítólapja