A rovarriasztó fűszernövények segíthetnek nekünk nyáron a kellemetlenkedő rovarok távol tartásában. Most ilyen növényekről olvashatsz rövid tájékoztatót.

Bazsalikom: légyriasztó fűszernövény

A bazsalikom – kellemes illatú nekünk, de nem a legyeknek – a bejárati vagy erkély ajtó közelébe állítva elriasztja a legyeket. Görögországban rovarriasztó fűszernövény a bazsalikom: étkezés közben az asztalra teszik, hogy a hívatlan vendégek: a szemtelen piaci legyek ne zavarják az étkezést.

Menta: természetes rovarriasztó fűszernövény

A hangyák néha még az emeleten levő lakásokban is megjelennek, családi házakban pedig elég gyakran. Nem kedvelik a menta illatát, ezért egy cserép mentával távol tarthatod őket az otthonodtól.

A borsmenta a molyok ellen hatásos. Megszárítva és a szekrénybe téve távol tatja ruhaneműinktől a molyokat.

Rozmaring: molyok és bolhák ellen is alkalmazható rovarriasztó fűszernövény

A rozmaringot vászon-zacskóban ruhák közé téve elkerülhető, hogy a molyok tönkretegyék a gyapjú- és szőrme-holmit. (Ilyen tulajdonsága van a borsmentának és a levendulának is – bár ez utóbbira állítólag már immunisak.)

A házi kedvencek  szőrére és fekhelyére rozmaring olajat permetezve elkerülhető, hogy a bolhák telepedjenek meg bundájukban- ezzel neked is sok kellemetlenséget okozva. (Ezt nem tudtam kipróbálni, mert lakásunkban nincs házi kedvenc.)

A rozmaring főzet fertőtlenítő hatású. A második világháború idején a kórházakban is használtak fertőtlenítésre.

Egy kis kiegészítés:

Nagymama praktikája

Fésűk, hajkefék tisztítása, fertőtlenítése:

250 ml forró vízbe 1 evőkanál szódabikarbónát és 5 csepp rozmaring olajat keverve olyan oldatot készíthetsz, amelyben a fésűket és hajkeféket fertőtlenítheted.

 

Ha van tapasztalatod a fentiekkel kapcsolatban, szeretném, ha megírnád!

 

Rovarriasztó fűszernövények képei: saját termesztés, saját felvételek