Hűtő tisztítása: az egészségünket szolgálja. Hogy valóban így legyen, nem árt néhány dolgot tudni a hűtőről, a helyes tárolás és a tisztítás módjáról.

Intelligens hűtőszekrény

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy egészségünk érdekében a hűtő tisztítása rendszeresen megtörténjen. Ehhez a háztartásban némi szervezés szükséges. Nézzük sorban, mi is a teendőd?

1. A hűtőben tárolt élelmiszerek kirakása és elhelyezése

Legfontosabb a mélyhűtött élelmiszerek átmeneti elhelyezése. Szinte minden hűtőszekrényben van egy-két mélyhűtő fiók vagy polc. Ha olyan szerencsés vagy, hogy ezek külön kapcsolhatók be és ki, akkor könnyű dolgod van, mert a két részt külön takaríthatod. Ám, ha nem ilyen, három dolgot tehetsz:

  • átrakod a fagyasztott dolgokat a mélyhűtő szekrénybe vagy ládába, ha van
  • hűtőtáskába teszed jó sok lehűtött jég akkuval, ha ez sincs, akkor
  • egy-két hét vagy egy hónap alatt a hűtőszekrény tisztítás előtt felhasználod a mélyhűtött élelmiszereket.

A többi élelmiszert a lakás hűvösebb helyére viszed. Törekedj arra, hogy kevés, és ne könnyen romló dolog legyen benne akkor, amikor takarítani készülsz.

2. A hűtő leolvasztása

Kikapcsolod és kinyitod az ajtókat. A jeges részek leolvadnak. Figyelj arra, hogy a víz lassan kifolyik, ezért tegyél a szekrény elé valamilyen vízfelszívó takarító ruhát (régi pamut póló kiváló erre a célra is). A jég leolvadása néhány óráig eltart. Gyorsíthatod a folyamatot, ha beteszel egy-két edényt forró vízzel.

3. A hűtő tisztítása

Kiveszel belőle mindent, ami mozgatható (általában ilyenek a polcok, a gyümölcstartók és az ajtón elhelyezett tárolók). Ezt folyamatosan megteheted a leolvasztás alatt. Mindent el kell mosogatnod. Amikor a leolvasztás kész, a hűtőszekrény belsejét lemosod nedves szivaccsal, takarító ruhával. Fontos, hogy ezek tiszták legyenek.  Mivel mivel a hűtő tisztítása alatt üres, könnyen elmozdítható, így a helyét is rendbe tudod tenni és kívül is le tudod takarítani.

4. A hűtő tisztítása után az élelmiszerek visszarakása

Ha eddig nem tetted, kiváló alkalom arra, hogy valamilyen rendszert alakíts ki a tárolásnál. A rendszer kialakításához olvasd el a 

Tárolás a hűtőben c. cikkemet.

Ügyelj még arra, hogy a tárolási elvek betartásán kívül az azonos fajta élelmiszerek egymás mellé kerüljenek, hogy könnyebben megtaláld.

A nagy kérdés

Milyen gyakran történjen a hűtő tisztítása? (Nem túl kellemes tevékenység, de az eredmény kárpótol.) Ebben nem tudok tanácsot adni, mert sok mindentől függ. Fontos akkor elvégezned, ha a mélyhűtő rész nagyon eljegesedett, mert ez a berendezést komolyan károsíthatja. Na és attól is, hogy folyamatosan mit teszel azért, hogy belül tiszta maradjon.

Érdekelhet még:

Hűtőszekrény intelligens elemekkel