Főzz otthon? – De miért? Érdemes ezt a kérdést egy kicsit jobban átgondolni,  az  egyes nézőpontokat boncolgatva.

Főzz otthon

Főzz otthon: az egészségedért

Készétel vagy (gyors)éttermi étkezés esetében:

  • nem tudhatod, milyen alapanyagokat dolgoztak fel (honnan származik, friss, vagy esetleg több napja tárolt, netán maradékot is felhasználtak)
  • milyen tartósítószereket használtak fel a készételek készítésnél (az üzletekben kapható konzervek esetében kisilabizálhatod a cimkéről)
  • a készételt milyen eljárással készítették (mennyit vesztett a tápértékéből)
  • a készétel melegítésével (ami rendszerint mikrohullámú sütőben történik) újabb hő ill. mikrohullám hatásának teszed ki az ételt 

Főzz otthon, mert:

  • eldöntheted, mit hol vásárolsz (egészség, pénz, minőség szempontokból)
  • tudod, mi kerül az ételbe
  • befolyásolhatod a kevésbé egészséges vagy egészségtelen táplálékok (pl. cukor, só) mennyiségének használatát, így egészségesebb lesz az étel
  • meghatározhatod, milyen edényeket használsz a főzéshez (pl. a kukta gyors, de a magasabb hőmérséklet a vitaminoknak nem használ, stb…)

Főzz otthon, mert gazdaságosabb

Ha be kell osztanod az étkezésre szánt pénzt, akkor ez egy fontos kérdés, ha nem, akkor sem árt, ha átgondolod. Számold ki, hogy mennyibe kerül az otthon főzött étel és hasonlítsd össze a készen kaható, gyorséttermi és egyéb éttermi árakkal. Nem kétséges, hogy mi lesz az eredmény, csak az árbeli különbség lesz más és más. Ha  előre átgondolod a heti menüt, még a vásárolt mennyiségeknél is lehet némi megtakarításod.

És ne feledd: az egészség mindig olcsóbb, mintha a nem megfelelő táplálkozás miatt különféle egészségi problémák lépnek fel.

A főzésre szánt idő megtérül

Hát bizony, a főzéshez és utána a konyha rendbetételéhez idő kell. A kérdés az, hogyan szervezed meg. Ha többen vagytok, főzzetek együtt (jó szórakozás). Főzni nagyon sokan szeretnek és a gyerekek is szívesen tevékenykednek a konyhában, ha a szülők elnézik a kezdeti csetlést-botlást (százszor hasznosabb, mintha a TV előtt ülnének). És még valami: vacsorára egytál étel készüljön, így kevesebb időt kell rá fordítanod és este (egyébként máskor sem) nem is egészséges sokat enni.

Főzz otthon

  

 A mosogatást is végezhetitek váltva. Ha a hely engedi és nem ketten vagytok, gondolkodjatok el a mosogatógép vásárláson. (Két személynél nem biztos, hogy érdemes.) 

Főzz otthon, mert jobb lesz az étel minősége

2Nem vitás – az igazán jó éttermeket kivéve – hogy az otthon készült étel (persze, ha tudtok főzni) jobb, mint a készen vásárolt. Ha frissen készült, méginkább. Vannak viszont ételek, amelyek előre is megfőzhetők anélkül, hogy élvezeti értékük romlana. Olyan fűszert használsz, amit mindenki szeret, nem sűríted nagy mennyiségű liszttel a főzeléket vagy levest – szóval érdemes jól főzni. Minden étel ehető, ha jól van elkészítve. Vannak olyan gyerekek, akik az iskolai ebédek után egy-egy ételt nem hajlandók megenni, de ha rájönnek, hogy az otthon készült íze egészen más, még meg is szeretik.

Itt tanulhatsz meg otthon főzni: 

Főzőtanfolyam

 

A főzz otthon kép: családi  felvétel