Egészséges táplálkozás jegyében érdemes átgondolni, mi az, ami itthon, magyar földben termett, tárolható az őszi és téli hónapokban, nyersen lehet fogyasztani.
Egészséges táplálkozás – alapok
Az egészséges táplálkozás alapja, hogy az alap tápanyagok: fehérjék, zsírok és szénhidrátok megfelelő arányban kerüljenek a táplálékainkba és ezáltal a szervezetünkbe. Ez azonban kevés. Ezeket ki kell egészíteni a megfelelő mennyiségű
- vitaminokkal és
- ásványi anyagokkal.
Az alábbiakban egy fontos élelmiszer-csoportot: a zöldségeket és egyes gyümölcsöket emeltem ki ezekből. Minden tudományos részletezés nélkül, egy-egy zöldségcsoportnál egy-egy kedvező hatást kiemelve javasolom, hogy az alábbi zöldségeket, az almát és a csonthéjas gyümölcsöket tekintsd az egészséges táplálkozás fontos részének.
Egészségek táplálkozás – élelmiszerek
Zöldségek
Káposztafélék:
- vörös káposzta
- fehér káposzta
- savanyú káposzta.
C és K vitamint, káliumot és kalciumot tartalmaznak.
Felhasználási formák:
Káposzták: hagyományos salátaöntettel és hagymával elkészítve hűtőszekrényben zárt üvegekben hegekig eltarthatók. A savanyú káposzta nyersen kiváló C vitamin forrás.
Hagymafélék:
- vöröshagyma
- lila hagyma
- fokhagyma.
Ásványi anyagokban gazdagok és természetes antibiotikumok.
Felhasználási formák: ételek anyagai (főzve), saláták kiegészítői (nyersen), a fokhagyma pirítósra is kenhető.
Cékla:
Kálium tartalma jelentős. Cukor tartalma van.
Felhasználási formák: nyersen salátákban reszelve, főzve önálló salátaként hagyományos salátaöntettel (hűtőben hetekig eltartható).
Sárgarépa:
Karotinokban és luteinben gazdag. A béta-karotin az A vitamin elő-vitaminja. A liutein a látásra van jó hatással. Főzve (zsiradékkal, mivel zsírban oldódó anyagról van szó), a felszívódást lehet segíteni. Cukor tartalma van.
Felhasználási formák: reszelve salátákba, darabokban főzve. levesekbe és köretként.
Torma:
Ecetes tormaként feldolgozva is antibakteriális hatású.
Gyümölcsök
Alma:
Ásványi anyag tartalma és antioxidáns hatása (a piros) jellemző. Gyulladás csökkentő hatása is van, elsősorban az izületi gyulladások esetében. A régi mondás szerint minden nap egy alma az orvost távol tartja
Felhasználás: napi egy alma az egészséges táplálkozás fontos eleme.
Magvak
Csonthéjasok:
- dió
- mogyoró
- mandula.
Telítetlen zsírsavakat, a dió és mogyoró omega-3 zsírsavat tartalmaz, amelyet a szervezet nem tud előállítani. A mandula kis mennyiségben súlycsökkentő hatással is bír.
Felhasználás: kis mennyiségben salátákba, süteményekbe vagy nasinak – néhány szem.
Egészséges táplálkozás témájában
Lila zöldségekről szóló cikket egy jó recepttel itt találsz. A recept nyers zöldségeket és citromot is tartalmaz, igazi vitamin-bomba.
Ha van valami jó recepted a fenti zöldségekből, kérlek, oszd meg velünk!
Forrás: Jonny Bowden: Egészséges élet- egészséges táplálkozás (Béres Alexandra ajánlásával)
Képek: saját felvételek.
Igen, a szállítás és a hőkezelés miatt a gyümölcsök és a zöldségek elveszthetik a c-vitamin tartalmuk nagy részét. Én így télen meg szoktam támogatni az étellel bevitt vitaminokat egy kapszulával, ami két fázisban oldódó c-vitamint tartalmaz így 12 órán keresztül tartja magasan a szervezet c-vitamin szintjét.
A KÁPOSZTAFÉLÉKNÉL MÉG MEGEMLÍTENÉM A KELKÁPOSZTÁT, NAGYON SOK FÉLeKÉPPEN ELKÉSZÍTHETŐ lEVESNEK, FŐZELÉKNEK, RAKVA, SALÁTÁNAK, RÁNTVA.
De a KELBIMBÓ IS IDE TARTOZIK ÉS ANNAK MOST VAN A SZEZONJA, TELJESEN FRISSEN SZEDHETJÜK A HÓ ALÓL IS.
MEG AZÉRT A SÜTŐTÖKRŐL SE FELEDKEZZÜNK MEG, ÉS a feketeretekről sem. Igazi téli vitaminbomba.
Bocs a nagybetűkért, későn vettem észre és már nem volt kedvem az egészet újra írni.
Kedves Olvasóm. Ne feledkezzünk meg a száraz szemes terményekről sem , mert télen ezek is bőven rendelkezésre állnak! Száraz bab (több féle is), feles borsó (sárga, zöld is), lencse… Ezeket nem csak főzeléknek, levesnek, hanem akár vízben megfőzve salátának is fogyaszthatjuk. (pl.: megfőtt bab, frissen vékonyra karikázott vöröshagyma, vagy lilahagyma, ecetes salátalé, pici só.)
Ha már belefogtam az írásba, itt egy egyszerű, jó saláta recept: a meghámozott, megmosott cékla gumót kisebb lyukú reszelőn lereszeljük. a megmosott almát nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük (lehet héjastól is, aki úgy szeretné), majd a kettőt egyszerűen összekeverjük, és kész a salátánk. Ezt az alapot aztán a fantáziánk szerint változtathatjuk is. Pl.:a tormás majonéz különlegessé teszi, de kockázhatunk bele akár maradék sülthúst is, kevés finomra reszelt sárgarépa még egészségesebbé teszi. Jó étvágyat, jó próbálkozást. Szeretettel: Archie
Nekem van egy jol bevalt cekla receptem:
hejaban megsutom a ceklakat, majd hamozom, es cikkekre vagom. Keves olivaolajon kakukkfuvel fuszerezve osszekeverem, teszek bele egy keves mezet is, meg balzsamecetet es egy csipet sot.Rottyan egyet es kesz. Natur husokhoz szoktam adni, de ettem mar fokhagymas tejfollel is „vega” modon, ugy is finom volt.
Kökzönöm, Noémi, kifogom próbálni!
Kedves Árpád, köszönöm a kiegészítést. Ezeket a dolgokat most azért hagytam ki a cikkből, mert inkább csak azokra gondoltam, amelyek nyersen is fogyaszthatók – bár a saláták egyes alkotói is azok. Az a jó, hogy sok hazai földben termett alapanyagot tudunk használni télen is, hiszen anyáink déli gyümölcsöket alig láttak és ím-lám, mégis felnőttünk mi is.
Sajnos, tudott dolog, hogy a zöldségek és gyümölcsök tápanyaga a földek nagyfokú kihasználtsága miatt sokat csökkent az utóbbi évtizedekben, a C vitaminnak pedig a hosszú tárolás nem tesz jót. Ezért szerintem sem árt a rendszeres C vitamin pótlás, főként az influenzás időszakokban.
Kedves Andi!
Mindig örülök a hozzászólásaidnak, mert nagyon hasznos ötletekkel egészíted ki a cikkeimet. Köszönöm, hogy a kelbimbót eszembe juttattad. Gordon Ramasay karácsonyi könyvében olvastam egy nagyon jónak tűnő receptet. Ki fogom próbálni és majd beszámolok róla. A férjem többek között kelkáposztát is hoz ma haza. Mi is nagyon szeretjük minden formájában.A belső gyenge részéből még egy kis dióval, főtt tojással majonézes salátát is lehet készíteni. Bár a cikkben csak nyersen fogyasztható zöldségek szerepelnek (célzatosan), ezt beírhattam volna. Kínai kelből is, no meg salátából. Hiába, néha nem jutnak eszünkbe az egészen kézenfekvő dolgok.