Egészséges táplálkozás jegyében érdemes átgondolni, mi az, ami itthon, magyar földben termett, tárolható az őszi és téli hónapokban, nyersen lehet fogyasztani.

Feldarabolt zöldségek turmixgépben

Egészséges táplálkozás – alapok

Az egészséges táplálkozás alapja, hogy az alap tápanyagok: fehérjék, zsírok és szénhidrátok megfelelő arányban kerüljenek a táplálékainkba és ezáltal a szervezetünkbe. Ez azonban kevés. Ezeket ki kell egészíteni a megfelelő mennyiségű

  • vitaminokkal és
  • ásványi anyagokkal.

Az alábbiakban egy fontos élelmiszer-csoportot: a zöldségeket és egyes gyümölcsöket emeltem ki ezekből. Minden tudományos részletezés nélkül, egy-egy zöldségcsoportnál egy-egy kedvező hatást kiemelve javasolom, hogy az alábbi zöldségeket, az almát és a csonthéjas gyümölcsöket tekintsd az egészséges táplálkozás fontos részének.

Egészségek táplálkozás – élelmiszerek

Zöldségek

Káposztafélék:

  • vörös káposzta
  • fehér káposzta
  • savanyú káposzta.

C és K vitamint, káliumot és kalciumot tartalmaznak.

Felhasználási formák:

Káposzták: hagyományos salátaöntettel és hagymával elkészítve hűtőszekrényben zárt üvegekben hegekig eltarthatók. A savanyú káposzta nyersen kiváló C vitamin forrás.

 Káposzta saláta alap

Hagymafélék:

  • vöröshagyma
  • lila hagyma
  • fokhagyma.

Ásványi anyagokban gazdagok és természetes antibiotikumok.

Felhasználási formák: ételek anyagai (főzve), saláták kiegészítői (nyersen), a fokhagyma pirítósra is kenhető.

hagymak

Cékla:

Kálium tartalma jelentős. Cukor tartalma van.

Felhasználási formák: nyersen salátákban reszelve, főzve önálló salátaként hagyományos salátaöntettel (hűtőben hetekig eltartható).

Cékla saláta alap

Sárgarépa:

Karotinokban és luteinben gazdag. A béta-karotin az A vitamin elő-vitaminja. A liutein a látásra van jó hatással. Főzve (zsiradékkal, mivel zsírban oldódó anyagról van szó), a felszívódást lehet segíteni. Cukor tartalma van.

Felhasználási formák: reszelve salátákba, darabokban főzve. levesekbe és köretként.

Torma:

Ecetes tormaként feldolgozva is antibakteriális hatású.

Gyümölcsök

Alma:

Ásványi anyag tartalma és antioxidáns hatása (a piros) jellemző. Gyulladás csökkentő hatása is van, elsősorban az izületi gyulladások esetében. A régi mondás szerint minden nap egy alma az orvost távol tartja

Felhasználás: napi egy alma az egészséges táplálkozás fontos eleme.

Magvak

Csonthéjasok:

  • dió
  • mogyoró
  • mandula.

Telítetlen zsírsavakat, a dió és mogyoró omega-3 zsírsavat tartalmaz, amelyet a szervezet nem tud előállítani. A mandula kis mennyiségben súlycsökkentő hatással is bír.

Felhasználás: kis mennyiségben salátákba, süteményekbe vagy  nasinak – néhány szem.

Egészséges táplálkozás témájában

Lila zöldségekről szóló cikket egy jó recepttel itt találsz. A recept nyers zöldségeket és citromot is tartalmaz, igazi vitamin-bomba.

Ha van valami jó recepted a fenti zöldségekből, kérlek, oszd meg velünk!

Forrás: Jonny Bowden: Egészséges élet-  egészséges táplálkozás (Béres Alexandra ajánlásával)

Képek: saját felvételek.