Nagytakarítás: előkészítése (tervezés, rendrakás, selejtezés) után következik a tulajdonképpeni nagytakarítás ebben a cikkben.

Porszívó

A nagytakarítás nagy munka. Ha egyedül végzed, lehet, hogy rá fog menni két hétvégéd. Ha van módod, fogadj külső segítséget bizonyos munkákra: például az ablakok és ajtók, konyha- és fürdőszoba bútorok tisztítására. Arról sem feledkezz meg, hogy vannak családtagok, és ha mindenki részt vesz ebben a nemszeretem tevékenységben, viszonylag gyorsan el lehet végezni minden szükséges munkát.

Az előző cikkemben már leírtam, hogy a nagytakarítás négy nagyobb szakaszra osztható:

  1. Tervezés
  2. Általános rendrakás, selejtezés
  3. Falak, nyílászárók és egyéb nagyobb felületek takarítása
  4. Alapos takarítás

Abban a cikkben szerepelt az első két pont, most a második kettő következik.

Nagytakarítás

3. Harmadik rész

a falak, nyílászárók, szekrények külső felülete, nyitott polcok, egyebek takarítása

Ez lesz a legnagyobb munka, az is lehet, hogy két részre kell osztanod. Felülről lefelé és belülről kifelé haladj (mint Magdika -a takarítás nagy szakértője – mondta a Barátok közt egyik adásában).

  • Először pókhálózz le a mennyezeten és minden olyan helyen, ahol szokott lenni, pl. a falak és a szekrények közötti keskeny részben, az ablakoknál és a képek mögött. Ha már kézbe vetted a képeket, töröld le száraz vagy nedves ruhával (képtől függően), tisztítsd meg az üvegezett képek üvegeit.
  • Most jön a nagytakarítás egyik legkevésbé kedvelt része! Mosd le a szekrények tetejét, takarítsd ki a nehezen hozzáférhető helyeket (pl. a szekrények mögött), mosd le a csöveket.
  • A világító testeket töröl le, a búrákat szedd le (lehet, hogy ehhez férfi segítség kell), mosogasd el.
  • Ezt követően mosd le a konyha és fürdőszoba szekrényeket és a beépített szekrények külső felületét. A különállókat (a hűtőszekrény általában ilyen szokott lenni) húzd el (segítség!), mögöttük és alattuk takaríts ki, moss fel és a berendezést is takarítsd le.
  • Ne feledkezz el a csempék lemosásáról. És még egy fontos berendezés: ha saját kazán (pl. kombi) van a lakásban, azi is ilyenkor célszerű kívül letisztítani.
  • A nyílászárók (ajtók és ablakok fa vagy műanyag és üveg részei, a kilincsek és réz küszköbök) és radiátorok lemosása, tisztítása közben kimoshatod a függönyöket és a mosható textiliákat.

Ez nagyon nagy munka, ha megteheted, vond be a családtagokat vagy fogadj fizetett segítséget. Ha ez nem lehetséges, oszd a munkát két részre (pl. 2 napra), egy nap alatt egy embernek szinte lehetetlen elvégezni még akkor is, ha kisebb lakásról van szó.

4. A nagytakarítás utolsó része:

egy alapos takarítás

El kell döntened, hogy mi legyen a szőnyegekkel: kitisztítod magad vagy elküldöd a tisztítóba. Ha magad tisztítod ki, ezt a napot ezzel a munkával kezd és tedd ki a megtisztított szőnyegeket a  szabad levegőre (persze, ha nem esik az eső). Sokkal könnyebben végzed a takarítás többi részét, ha nincsenek a lakótérben. Tisztítsd meg a tükröket, takarítsd ki a fürdőszobában a kádat, zuhanyozó fülkét és a WC-t. Törölgesd le a bútorokat (bútortisztítást ne most végezz, mert elúszol). Porszívózz ki (a bútorokat is), mosd fel vagy vizes felmosó eszközzel töröld át a járófelületeket. Amikor felszáradt, rakd vissza a szőnyegeket és készen vagy.

 

Remélem, minden fontos dolog szóba került. A részletekre itt nem térek ki , mert ez az írás inkább csak az elvégzendő munkákról és a szervezésről szól. Nem győzöm hangsúlyozni: osszátok meg a munkát a családtagokkal. Egyedül fárasztó és hosszadalmas. 

 

Kép: Google képtár