Nagytakarítás tervezése: időbeni ütemezése fontos tevékenység. Nem kevésbé fontos a rendrakás és az evvel kapcsolatos selejtezések.  

Dokumentumok nyilvántartása

Minden háztartásban évente kétszer célszerű nagytakarítást végezni. A legjobb idő erre a tavasz és az ősz, mert az időjárás is ilyenkor kedvez ennek a munkának. Tervezd meg és végezd el a tavaszi és az őszi nagytakarítást. Ha te sem szereted, mint ahogy én sem, gondolj arra, hogy milyen szép lesz a környezeted akkor,amikor befejezted.

A nagytakarítás négy nagyobb szakaszra osztható:

 1. Tervezés
 2. Rendrakás, selejtezés
 3. Nyílászárók, falak, polcok, szekrények mosása-takarítása
 4. Alapos nagytakarítás.

Ebben a cikkben az első kettővel foglalkozom.

1.Nagytakarítás tervezése

A tervezésnél figyelembe veheted, hogy ki tud még a családból részt venni a nagytakarításban, és milyen feladatokat kell elvégeznie.Ha olyan szerencsés vagy, hogy megengedhetsz magadnak külső segítséget (pl. az ablakmosásra), azzal nagyon megkönnyítheted a helyzetedet.

Szerintem ezt a munkát nem tudod elvégezni egy hétvégén, hacsak nem többen dolgoztok át két napot. Ezért érdemes megtervezni.  Nem ismerem az otthonodat, nem tudom, hogy lakásban élsz-e vagy családi házban, hogy hányan laktok ott és mekkora területen. Azt sem tudhatom, mennyire tartjátok rendben és tisztán a lakásotokat, vagy házatokat. Azt viszont tapasztaltam, hogy könnyebben rászánja magát az ember, ha van egy terve, amely szerint beosztja a munkát, amelyet négy részre célszerű osztani:

 • a nagytakarítás tervezése
 • általános rendrakás, selejtezés
 • szekrények teteje, nyílászárók, radiátorok, konyha- és fürdőszobaszekrények ajtajai és egyéb, az egy-két hetente végzett takarításba be nem fért dolgok
 • alapos takarítás.

Nagytakarítás tervezése

 

2. Általános rendrakás, selejtezés és a nagytakarítás előkészítése

Nem javasolom, hogy kiterjeszd a szekrények belsejére (azt érdemes folyamatosan végezni, minden hónapban egy-egy szekrényrészt), mert akkor soha nem leszel kész.

 • Mindenkinél vannak különböző gyűjtögetett dolgok a lakás különböző helyein, pl. újságok, magazinok. Ezektől érdemes megválni. Nehogy a szemétbe dobd, vidd el a szelektív papírgyűjtőbe. (Ha valami fontos van benne, azt kivághatod és elrakhatod egy mappába, lényegesen kevesebb helyet foglal majd el.) Erre felhasználhatsz egy-egy estét, akár TV nézés közben is elvégezheted. (Még jobb, ha ezt a munkát a heti takarítás előtt elvégzed, mert így sokkal kevesebb idő kell hozzá.) Nem érdemes gyűjteni az üres üvegeket sem, irány a szelektív gyűjtő – kivétel: amiről biztosan tudod, hogy fel fogod használni és akkor biztosan van valahol helye. Minden lakásban vannak hasznavehetetlen dolgok. Gondold át, valóban fontosak-e, és használtad-e az elmúlt egy évben. Ha nem, válj meg tőle, helyet fogsz nyerni fontosabb dolgok számára.
 • Amit meg akarsz tartani, annak keress helyet, különben állandó rendetlenséget és bosszúságot fog okozni. Ne csak te végezz rendrakást, hanem a család minden tagja tegye rendbe a saját holmiját.
 • Írd össze a nagytakarításhoz szükséges eszközöket és anyagokat, ami hiányzik, vásárold meg, mert nincs nagyobb bosszúság, mint takarítás közben rájönni, hogy valami hiányzik

 

Kapcsolódó cikk:

Nagytakarítás

 

Nagytakarítás tervezése cikk kép: saját felvétel