Rend legyen otthon: tavasszal és ősszel a nagytakarítás előtt jut az ember eszébe. Nem árt azonban máskor figyelni a rendre. A rendetlenség időrabló.

Rendes otthon - gyerekjáték tároló

A rendetlenség minden rendelkezésére álló teret betölt!

Ez bizony így van.

Azt javaslom Neked, hogy a nagytakarítás előtt mindenképpen tégy rendet az otthonodban, mivel rendetlenségben lehetetlen takarítani. Nem csak kívül, amit valószínűleg rendszeresen, naponta vagy hetente megteszel, hanem belül is, a szekrények, fiókok belsejében és a polcokon. Tudom, nem lélekemelő tevékenység, de az eredmény kárpótol majd.

A rend mindenkinek mást jelent. Napok óta gondolkodom azon, hogyan tudnám megfogalmazni, hogy mit jelent a rend és végül – remélem – sikerült.

Rend legyen otthon, tartsd be ezt a 4 alapszabályt:

  • Mindennek legyen helye – lehetőleg zárt szekrényben, nyitott polcokon vagy esztétikus dobozokban (nem a helyiségek sarkaiban, nem látható helyein: netán az ágyak alatt rendetlenül berakva).
  • A tároló helyeken rendszerezve, rendben, tisztán legyenek a dolgok (a szennyes tartó persze kivétel).
  • A gyakran használt dolgok legyenek a könnyen hozzáférhető helyeken, a ritkábban használtak pedig a nehezebben hozzáférhetőkön.
  • Használat után – kitisztított, rendbe tett formában – minden kerüljön a helyére – így lesz rend.

Miért fontos az alapszabályok betartása?

  • nem lesz rendetlenség a lakásodban vagy házadban
  • kevesebb tároló helyre lesz szükséged (a rendetlenség ugyanis minden rendelkezésére álló teret betölt
  • rákényszerülsz, hogy megszabadulj a fölösleges dolgoktól
  • mindig mindent megtalálsz, és ezzel megtakarítod a keresésekre fordított időt
  • nem fogsz – kétszer – bosszankodni (elég nagy méreg, hogy tudod valamiről, hogy van, de nem találod, és végül veszel egy újat) – pénzt takarítasz meg, megkíméled magad a stressztől és a bosszúságtól
  • sokkal könnyebben fogsz takarítani – szerintem rendetlenségben lehetetlen a tisztességes takarítás, az eredmény kétséges, a látványról nem is beszélve.

Rend legyen otthon – nem elég mondani, be is kell tartani.

A család minden tagjának legyen fontos, hogy rend legyen otthon és ezért tartsa be  a rend alapszabályait. Tudom, most azt fogod mondani, hogy ez szinte lehetetlen, mert a gyerekeket nagyon nehéz rávenni arra, hogy a tanszereket és főleg a játékokat használat után a helyükre tegyék. Nem is szabad tőlük patika-rendet kívánni. Egy elfogadható állapothoz nagyon jó megoldás a tároló dobozok (vannak olyanok is, amelyek a gyerekágyak alá betolhatók), amelyekben a játékok praktikusan tárolhatók. Egy lehetséges megoldás az IKEA katalógusból:Rendes otthon - gyerekjáték tároló

 

A rend alapszabályainak betartása nélkül a rend helyett – sajnos – a rendetlenség fog uralkodni.

 

Nálad fontos, hogy rend legyen otthon? Ha van hozzáfűzni valód, kérlek, írd meg.