Szilvaleves: régen vidéken ciberelevesnek is nevezték. Nem tudom, hogy milyen volt a cibereleves recept. Én a szokásos gyümölcsleves módszeremmel készítettem el. Színe, íze fenséges.

Szilvaleves 1

Szilvaleves készítése

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

3 személyre (nagyon könnyen átszámítható bármennyi adagra, mert jórészt kanalakkal mértem ki a hozzávalókat.

  • 60 dkg kimagozott, felezett magvaváló kék szilva (kb. 80 dkg-ot kell hozzá feldolgozni)
  • 6 dl víz
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • fél citrom leve
  • 3 dl tejföl
  • 3 teáskanál fehér liszt
  • Fűszerek: 5 kisebb darabka fahéj, 5 szem szegfűszeg, fél citrom levágott héja, 3 kis szál mentalevél

Előkészítés

  • A szilvákat megmosod, szárait leszeded, felezed, kimagozod.
    Szilva

    Szilva

    Magozott-felezett szilva

    Magozott-felezett szilva

  • 6 fél szilvát félreteszel, apró kockákra felvágod.
  • A fél citromról a héját darabokban levágod úgy, hogy a fehér részből minél kevesebb legyen rajta.

Elkészítés

  1. A fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat 1 dl vízben felforralod, 5 percig főzöd, hogy az aroma anyagok kioldódjanak. Ezt onnan is láthatod, hogy a víz sárga színű lesz.
    Fűszerek kifőzése 1

    Fűszerek kifőzése 1

    Fűszerek kifőzése 2

    Fűszerek kifőzése 2

  2. Átszűröd és lét egy nagyobb, kb. másfél literes lábosba,
  3. Beleteszel 3 kanál kristálycukrot, belenyomod a fél citrom levét és beleteszed a szilvákat is.

    Szilva főzése 1

    Szilva főzése 1

  4. Felforralod és a forrástól számítva 5 percig főzöd.

    Szilva főzése 2

    Szilva főzése 2

  5. Turmixgépben pépesíted. Nem kell nagyon simának lennie, maradhatnak benne szilvadarabok. Sőt, turmixolás nélkül is elkészítheted. Lehet viszont, hogy a színe nem lesz olyan szép, mert nem tudnak a héjból olyan jól kioldódni a színanyagok. (A szilvakrémlevest egy másik recept tartalmazza.)

    Főtt szilva turmixolása

    Főtt szilva turmixolása

  6. Visszatöltöd a lábosba.
  7. A tejfölt és a lisztet jól összekevered. Felhígítod a levessel, majd a levesbe öntöd és felforralod. A habart ételt fel kell forralni, mert különben érezhető lesz benne a liszt íze.

    Szilvaleves sűrítése habarással

    Szilvaleves sűrítése habarással

  8. A forró levesbe beledobálod a szilva-kockákat.
  9. Hagyod hűlni, közben többször megkevered, hogy ne bőrösödjön be a teteje.

Elkészítési idő:

  • előkészítés: 10 perc
  • fűszerek főzése: 5 perc
  • szilva főzése, turmixolása: 20 perc (ha vízforralóban felforralod a vizet: 15 perc)
  • habarás: 5 perc

Összesen: 35 – 40 perc ((hűtésre kell még kb. 1 óra)

Szilvaleves tálalása

Tálalhatod tányérban, de csészében is. 1 kis menta-ág nagyon feldobja.

Szilvaleves tálalva

Szilvaleves tálalva

 

Érdekelhet a szilvakrémleves is.

 

Szilvaleves képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error