Cukkini chutney: édes és savanykás, valamint csípős összetevőkkel és hagymával a magyar ízlésvilághoz is közel áll.  Lehet frissen enni, és befőzéssel tartósítható. Sült húsok kiváló kísérője.

Cukkini chutney 1

 

Cukkini chutney készítése

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

  • 2 db közepes méretű cukkini
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 db piros vagy zöld csípős paprika
  • kis darab gyömbér
  • 2 kiskanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál 10 %-os ecet
  • 10 dkg mazsola (nagyszemű, arany mazsolát használtam).

Bevásárlólista

  • 2 db közepes méretű cukkini
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 10 dkg mazsola (lehetőleg nagyszemű, világos)
  • 1 db piros vagy zöld csípős paprika
  • kis darab gyömbér

Emlékeztető: fokhagyma, só, cukor, ecet

Előkészítés

  1. A cukkinit durva reszelőn lereszeled.
  2. A hagymát és a fokhagymát megtisztítod és apróra vágod.
  3. A zöldpaprikát és a csili paprikát kimagozod, vékony karikára szeled.
  4. A gyömbért finom reszelőn lereszeled.
  5. A mazsolát,  ha kemény, beáztatod, ha nem, megmosod.

Cukkini chutney elkészítése

  • A felaprított anyagokat egy lábosba teszed, a sóval és cukorral addig főzöd, míg a zöldségek puhák nem lesznek. Figyelj rá, mert elég sűrű, és ezért pöfékelhet.
    Hozzávalók lereszelve

    Hozzávalók lereszelve

    Hozzávalók összekeverve

    Hozzávalók összekeverve

  • Amikor megpuhultak, beleteszed a mazsolát, az ecetet, újra felforralod.

    Hozzávalók összefőzve

    Hozzávalók összefőzve

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók tisztítása, feldarabolása: 30 perc
  • Főzési idő: 20 perc

Összesen: 50 perc  

Cukkini chutney tálalása

Húsok mellé kis tálkában, nagy méretű lapos tányéron. Ha ilyen nincs, akkor a chutney kis tálkában a tányér mellé kerül.

Cukkini chutney 2

Cukkini chutney

Cukkini chutney eltevése

  • Elkészíted a chutneyt, majd felforralás után forrón tiszta üvegekbe öntöd. Az üvegeket légmentesen lezárod és száraz dunsztban hagyod kihűlni. Ez esetben kevés nátriumbenzoátot szórj a tetejére.
  • Ha nagyon tisztán dolgozol, tartósítószer nélkül is lezárhatod a jól tele töltött üveget. A lényeg, hogy minél kevesebb levegő legyen benne és az üveg légmentesen záródjon. (Ennek érdekében dolgozz új fedővel.) Ezután állítsd fejre 5 percre, hogy a belül maradt levegő buborékoljon át a forró anyagon. Utána visszafordíthatod és végleges helyére teheted.

    Cukkini chutney eltéve 1

    Cukkini chutney eltéve 1

Javaslat:

Használd el fél éven belül, mert a benne levő anyag egy idő után megsötétedik, így már nem lesz olyan szép, mint friss korában. Az íze viszont nem változik.

 

Érdekelhet még:

Paradicsom chutney

Sütőtök chutney

Szilva chutney

 

Képek: saját készítésű chutney saját felvételei.