Cukkini chutney: édes és savanykás, valamint csípős összetevőkkel és hagymával a magyar ízlésvilághoz is közel áll. Lehet frissen enni, és befőzéssel tartósítható. Sült húsok kiváló kísérője.
Cukkini chutney készítése
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
- 2 db közepes méretű cukkini
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 db zöldpaprika
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 db piros vagy zöld csípős paprika
- kis darab gyömbér
- 2 kiskanál só
- 2 evőkanál cukor
- 4 evőkanál 10 %-os ecet
- 10 dkg mazsola (nagyszemű, arany mazsolát használtam).
Bevásárlólista
- 2 db közepes méretű cukkini
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 db zöldpaprika
- 10 dkg mazsola (lehetőleg nagyszemű, világos)
- 1 db piros vagy zöld csípős paprika
- kis darab gyömbér
Emlékeztető: fokhagyma, só, cukor, ecet
Előkészítés
- A cukkinit durva reszelőn lereszeled.
- A hagymát és a fokhagymát megtisztítod és apróra vágod.
- A zöldpaprikát és a csili paprikát kimagozod, vékony karikára szeled.
- A gyömbért finom reszelőn lereszeled.
- A mazsolát, ha kemény, beáztatod, ha nem, megmosod.
Cukkini chutney elkészítése
- A felaprított anyagokat egy lábosba teszed, a sóval és cukorral addig főzöd, míg a zöldségek puhák nem lesznek. Figyelj rá, mert elég sűrű, és ezért pöfékelhet.
Hozzávalók lereszelve
Hozzávalók összekeverve
- Amikor megpuhultak, beleteszed a mazsolát, az ecetet, újra felforralod.
Hozzávalók összefőzve
Elkészítési idő:
- Hozzávalók tisztítása, feldarabolása: 30 perc
- Főzési idő: 20 perc
Összesen: 50 perc
Cukkini chutney tálalása
Húsok mellé kis tálkában, nagy méretű lapos tányéron. Ha ilyen nincs, akkor a chutney kis tálkában a tányér mellé kerül.
Cukkini chutney
Cukkini chutney eltevése
- Elkészíted a chutneyt, majd felforralás után forrón tiszta üvegekbe öntöd. Az üvegeket légmentesen lezárod és száraz dunsztban hagyod kihűlni. Ez esetben kevés nátriumbenzoátot szórj a tetejére.
- Ha nagyon tisztán dolgozol, tartósítószer nélkül is lezárhatod a jól tele töltött üveget. A lényeg, hogy minél kevesebb levegő legyen benne és az üveg légmentesen záródjon. (Ennek érdekében dolgozz új fedővel.) Ezután állítsd fejre 5 percre, hogy a belül maradt levegő buborékoljon át a forró anyagon. Utána visszafordíthatod és végleges helyére teheted.
Cukkini chutney eltéve 1
Javaslat:
Használd el fél éven belül, mert a benne levő anyag egy idő után megsötétedik, így már nem lesz olyan szép, mint friss korában. Az íze viszont nem változik.
Érdekelhet még:
Képek: saját készítésű chutney saját felvételei.
Szia! Ezt most rögtön meg is csinálom. Csak a mazsolát kihagyom, mert azt ki nem állhatom.
Szia, Andi!
Biztosan mazsola nélkül is finom lesz!