Szilvakrémleves: az egyik legfinomabb gyümölcsleves, fűszeres, édeskés-savanykás, meg a színe is evésre csábít. Az igazi szezonja a nyárvég és az ősz, de télen is elkészítheted mirelit szilvából.

Szilvakrémleves 1

Szilvakrém leves készítése

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 80 dkg kimagozott, felezett magvaváló kék szilva (kb. 1 kg-ot kell hozzá feldolgozni)
  • 8 dl víz (pikáns változathoz: 7 dl víz, 1 dl vörösbor)
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • fél citrom leve
  • 3 dl tejföl
  • 4 teáskanál fehér liszt
  • fűszerek: 5 kisebb darabka fahéj, 5 szem szegfűszeg, fél citrom levágott héja,
  • díszítéshez: néhány kis mentalevél (elhagyható).

Bevásárlólista

  • 1 kg szilva
  • 1 db citrom
  • 2 kis pohár tejföl

Emlékeztető: cukor, liszt, darabos fahéj, szegfűszeg

Előkészítés

  • A fél citrom levét darabokban levágod. Vigyázz, a fehér részből minél kevesebb kerüljön bele.
  • A szilvákat megmosod, szárát leszeded, félbe vagy negyedekbe vagdalod.

Szilvakrémleves elkészítése

  1. A fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat 1 dl vízben felforralod, 5 percig főzöd, hogy az aroma anyagok kioldódjanak.
  2. Ezt onnan is láthatod, hogy a víz sárga színű lesz.

    Fűszerek kifőzése 2

    Fűszerek kifőzése 

  3. Átszűröd és lét egy nagyobb, kb. másfél literes lábosba,
  4. Beleteszed a maradék vizet, a kristálycukrot, belenyomod a fél citrom levét és beleteszed a feldarabolt szilvát.
  5. Felforralod és a forrástól számítva 5 percig főzöd. (Ha egyszerű díszítést szeretnél a leves tetején, tégy félre a léből 2 evőkanálnyit.

    Szilva főzése 1

    Szilva főzése 1

  6. Turmixgépben pépesíted. Éppen hogy csak megpörgeted, maradhatnak benne szilvadarabok. Sőt, turmixolás nélkül is behabarhatod, mivel a kész levest ismételten turmixolnod kell.

    Főtt szilva turmixolása

    Főtt szilva turmixolása

  7. A habaráshoz a tejfölt és a lisztet jól összekevered. Felhígítod a levessel, majd a levesbe öntöd és felforralod. A habart ételt fel kell forralni, mert különben érezhető lesz benne a liszt íze.

    Szilvaleves sűrítése habarással

    Szilvaleves sűrítése habarással

  8. Újra turmixolod. Most már tovább, mivel krémlevest készítesz, addig turmixolod, amíg teljesen sima lesz. (a jobban megfőtt, és sűrűbb levest jobban lehet krémesíteni turmix gépben).

    Turmixolás krémesre

    Turmixolás krémesre

  9. Hagyod hűlni, közben többször megkevered, hogy ne bőrösödjön be a teteje.

Elkészítési idő:

  • előkészítés: 10 perc
  • fűszerek főzése: 5 perc
  • szilva főzése, kétszeri turmixolása: 25 perc (ha vízforralóban felforralod a vizet: 20 perc)
  • habarás: 5 perc

Összesen: 40 – 45 perc

(hűtésre kell még kb. 1 óra)

Szilvakrémleves tálalása

Csészékbe vagy tányérokba öntöd, tetejét díszítheted vékony szilva-csíkokkal, menta levelekkel, vagy a félretett szilvalével meglocsolhatod.

Szilvakrémleves mentalevelekkel

 

A szilvalevest egyszerűbb formában itt találod.

 

Képek: saját készítésű leves saját felvételei