Sárgarépa krémleves: hidegen fogyasztható, fűszeres zöldségleves kakukkfűvel, fehér borssal, petrezselyemmel és mandulaforgáccsal.

Hideg sárgarépa krémleves 1

Sárgarépa krémleves recept

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 80 dkg sárgarépa (5 – 6 szál közepes méretű)
  • 2 dl tejszín
  • 1 szál kakukkfű
  • 1 mokkáskanálnyi őrölt fehér bors
  • 1 kiskanálnyi Vegeta Naturella vagy saját készítésű ételízesítő
  • 4 teáskanálnyi mandulaforgács
  • Petrezselyem (fél csokor friss, de lehet fagyasztott is)
  • 1,2 liter víz

Bevásárlólista

  • 80 dkg sárgarépa (5 – 6 szál közepes méretű)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 10 dkg mandulaforgács
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: kakukkfű, őrölt fehér bors, nátrium glutamát mentes ételízesítő

Megjegyzések:

  • Mandulaforgácsot készíthetsz is úgy, hogy a mandula héját eltávolítod, majd egy éles késsel felszeleteled. Sokkal egyszerűbb, hogy készen megveszed. Igaz, ehhez az ételhez kevés kell belőle, de mélyhűtőben tárolva nem avasodik meg és később máshoz is felhasználhatod.
  • Mandulaforgács helyett megszórhatod reszelt sajttal is (egy darab reszelni való sajt biztosan akad a konyhádban).
  • Ha van hús alaplé a hűtőben, víz helyett azt használd. Ez esetben ételízesítő nem szükséges.

Előkészítés

  • A sárgarépák két végét levágod.
  • Zöldségtisztítóval megtisztítod.
  • Felkarikázod.
  • A petrezselymet, ha friss fűszert használsz, apróra vágod.

A sárgarépa krémleves elkészítése.

  1. A feldarabolt sárgarépát egy lábasba teszed és annyi vizet öntesz rá, hogy éppen ellepje. Hozzáadod az ételízesítőt.

    Sárgarépa főzés előtt

    Sárgarépa főzés előtt

  2. A főzés vége felé hozzáadod a kakukkfüvet és a fehér borsot.
  3. Felforralod. Addig főzöd, amíg megpuhul. Ehhez nagyjából 20 perc szükséges.

    Sárgarépa főzés után

    Sárgarépa főzés után

  4. Ha botmixerrel pépesíted, a lé egy részét merd le róla és tedd félre, mert könnyebb lesz a pépesítés. (Turmixolással is pépesítheted, akkor hagyd rajta a levet, mert a turmixolásnál szükséges lesz a folyadék. Ha a főzőlé nem lenne elég, kevés vízzel hígítsd tovább. Krémleves készítéséhez a legtökéletesebb turmixgépet) itt találod.
  5. Botmixerrel vagy turmixgéppel pépet készítesz belőle.
    Pépesítés botmixerrel

    Pépesítés botmixerrel

    Sárgarépa pép

    Sárgarépa pép

  6. Hozzáadod  a tejszínt és a lemert vizet.
  7. Felhígítod vízzel 1 literre és jól összekevered.
  8. Ha szükséges, fehér borsot még adhatsz hozzá. Só nem szükséges, mert az ételízesítő tartalmazza.
  9. Ha hidegen szeretnéd, legalább fél órára a hűtőbe teszed. Ha melegen szeretnéd kínálni, tálalás előtt még egyszer forrald fel.

Megjegyzés:

Sajnos, technikai okok miatt az utolsó képek nem készültek el. Alkalomadtán pótolom.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Sárgarépa főzése: 20 perc
  • Turmixolás, hígítás: 10 perc

Összesen: 40 perc (ebből munka: 20 perc)

Sárgarépa krémleves tálalása

A levest csészékben vagy kisebb tálkákban tálalhatod Szétosztod a krémlevest. A tetejét megszórod vágott petrezselyemmel és mandulaforgáccsal.

Hideg sárgarépa krémleves tálalva 1

Hideg sárgarépa krémleves tálalva

Ha inkább sárgarépa főzeléket készítenél, annak receptjét is megtalálod.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.