Categories Menu

Orjaleves

Orjaleves: nagyon jó ízű sertéshúsleves, mivel elég sok húst tartalmazó tarja- illetve karajcsontból készül. Vetekszik a marhahúslevessel, készítsd el mielőbb!

Orjaleves 1

Orjaleves recept

Elkészítési idő: 160 perc (ebből munka: 40 perc)

Hozzávalók

6 személyre

  • 1,5 – 2 kg húsos orjacsont (a sertás nyaktól a farig terjedő húsos hátgerince: karaj-, tarjacsont vagy vegyesen)
  • 2 száll nagyobb sárgarépa
  • 2 szál nagyobb fehérrépa
  • 1/4 zellergumó
  • 1/4 fej karalábé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma (nem kötelező)
  • 2 szál zeller zöld
  • 4 – 5 szál petrezselyemzöld
  • 10 – 15 szem fekete bors
  • 10 -15 dkg levestészta (cérnametélt, eperlevél, csigatészta)

Előkészítés

  • Mosd meg a húsos csontokat alaposan, mivel a feldarabolásnál maradhattak rajta csontszilánkok.  Tedd egy 5 – 6 literes fazékban vagy lábasba.

    Karaj-és tarjacsont

    Karaj-és tarjacsont

  • A zöldségeket tisztítsd meg és öblítsd le.

    Nyers zöldségek feldarabolva

    Nyers zöldségek feldarabolva

Az orjaleves (sertéshúsleves) elkészítése

  1. Öntsd fel vízzel a lábosban levő húsos csontokat vízzel úgy, hogy ellepje azokat. Ehhez 1.5 – 2 liter víz kell.

    Főzés elkezdése

    Főzés elkezdése

  2. Forrald fel.

    Leves felhabosodása

    Leves felhabosodása

  3. Az első vizet öntsd le, a csontokat öblítsd le, a lábost mosd ki és tedd fel a leöblített csontokat friss vízben főni.

    Főzés második lében

    Főzés második lében

  4. Lassan melegítsd és forrald kb. 1 órán át.
  5. Sózd meg, tedd bele a borsot és főzd még fél órát. Ha szükséges, pótold az elpárolgott vizet.
  6. Tedd bele a zöldségeket és főzd addig, amíg a hús is és a zöldségek is megpuhulnak. Az elfőtt vizet ismét pótolhatod.
    Húsleves orjacsontból zöldségekkel 1

    Húsleves orjacsontból zöldségekkel 1

    Húsleves orjacsontból zöldségekkel 2

    Húsleves orjacsontból zöldségekkel 2

  7. Szedd ki a húsos csontokat és a zöldségeket is külön-külön tálba.
    Főtt karaj- és tarjacsont

    Főtt karaj- és tarjacsont

    Főtt zöldségek

    Főtt zöldségek

  8. Szűrd le a levest.

    Orajleves leszűrve

    Orajleves leszűrve

  9. Főzd ki a levestésztát a leírás szerint.

Elkészítési idő:

  • Hús, zöldségek tisztítása, feldarabolása: 20 perc
  • Leves első főzése, letisztítása: 10 perc
  • Leves főzése: 120 perc (ezalatt mást csinálhatsz)
  • Leves leszűrése: 10 perc

Összesen: 160 perc (ebből munka: 40 perc)

Megjegyzés:

Sokan vitatják, hogy a hús első főzőlevét ki kell önteni. Egyre több vélemény hangzik el azonban a kiöntés mellett olyan indoklással,  hogy a zárt térben tartott állatok a táplálék mellett olyan anyagokat is kapnak, amely védi őket a betegségektől és amelyek az emberi szervezet számára nem kedvezőek. Ezeket részben az első forralással el lehet távolítani. (Nem vagyok szakértő a témában, ezért részletesebb magyarázatot nem tudok adni.)

Az orja leves tálalása

  • Szedd ki a tányérokba a leveszöldséget, a levestésztát és merd rá a forró levest. Csípős paprika is jöhet bele.
  • A csontot tartsd melegen, ha nem teszed bele a levesbe.
  • A húsos csontot a leves után is feltálalhatod. Adj hozzá mustárt, ecetes tormát.
Orjaleves tálalva 1

Orjaleves tálalva

Az orjalevesről:

Ezt a levest disznóölésnél szokás főzni azért, mert a sertés két ismert gerinces részét – a karajt és a tarját – kisebb helyen lehet tárolni, ha nem maradnak rajta a csontok. A kicsontozás csak úgy lehetséges, hogy a hús egy része – főként ami a bordák között és a hajlatokban van – rajta marad a csonton. Ezt a húsos csontot nem célszerű sokáig tárolni a viszonylag nagy helyigény miatt,  viszont nagyon jó levest lehet belőle főzni.

 

Képek: saját készítésű leves saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás