Sült vegyes zöldségköret: kiváló kalóriaszegény zöldségköret sült vagy akár rántott húsokhoz. Az előkészítés, a zöldségek feldarabolása némi időt vesz igénybe, de maga a köret utána már gyorsan elkészül és nagyon finom.

Sült vegyes zöldségköret

Sült vegyes zöldségköret recept

Elkészítési idő:25 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 db nagy sárgarépa (kb. 15 dkg)
  • 1 db nagy fehérrépa (kb. 15 dkg)
  • 1 db cukkini (kb. 30 dkg)
  • 1 db kis padlizsán (kb. 20 dkg)
  • 1 db közepes hagyma

    Zöldségek megtisztítva

    Zöldségek megtisztítva

  • 1 mokkáskanál só (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • 5 gerezd fokhagyma

Megjegyzés:

  • A fenti mennyiségekhez nem kell szigorúan ragaszkodni – hiszen a zöldségeket inkább darabra, mint súlyra vásároljuk.

Előkészítés

  • A padlizsánt 1 – 1,5 cm vastag szeletekre vágod. Megsózod egy mokkáskanál sóval, félreteszed. Levet fog engedni. Ezzel el lehet venni a padlizsán kissé kesernyés ízét. Amíg áll a megsózott padlizsán, elvégezheted a többi előkészítő munkát.

    Felszeletelt besózott padlizsán

    Felszeletelt besózott padlizsán

  • A fokhagyma gerezdeket megtisztítod, félbevágod.
  • A hagymát karikára vágod.

    Felszeletelt hagyma

    Felszeletelt hagyma

  • A sárgarépát és fehérrépát letisztítod, nagyobb karikákra, félkarikákra feldarabolod.

    Felszeletelt sárga- és fehérrépa

    Felszeletelt sárga- és fehérrépa

  • A cukkini két végét levágod, nagyobb kockákra vágod (a héja rajta maradhat).

    Felszeletelt cukkini

    Felszeletelt cukkini

  • A megsózott padlizsánt leöblíted, feldarabolod.

    Feldarabolt padlizsán

    Feldarabolt padlizsán

Sült vegyes zöldségköret elkészítése

Az elkészítésnél fontos, hogy a zöldségeket ne egyszerre tedd a serpenyőbe, hanem puhulásuk sorrendjében, szakaszosan. A serpenyőt ne fedd le. A pirítás-sütés közbe gyakran rázd meg a serpenyőt, hogy a zöldségek minden oldala lepiruljon. Ez némi gyakorlatot igényel, de hamar bele lehet jönni.

  1. A fokhagyma gerezdeket egy nagyobb serpenyőben a forró olíva olajon megfuttatod. Egy perc után kiszeded, mert csak az ízét használod fel az ételben.

    Fokhagyma olíva olajon

    Fokhagyma olíva olajon

  2. A karikára vágott hagymát az olíva olajra téve kicsit megpirítod. A sütés közben a hagyma karamelizálódik, és ettől az étel nagyon jó ízű lesz.

    Hagyma lesütése

    Hagyma lesütése

  3. Hozzáadod a fehér- és sárgarépát, sütöd és lepirítod.

    Répák hozzáadása

    Répák hozzáadása

  4. 10 perc után hozzáadod a cukkinit, tovább pirítod.

    Cukkini hozzáadva

    Cukkini hozzáadva

  5. 5 perc után hozzáadod a padlizsánt.
  6. Hozzáadod a borsot (jó, ha frissen darálod) és szükség szerint megsózod.
  7. Ezután az étel elkészült.

    Sült vegyes zöldségköret készen

    Sült vegyes zöldségköret készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Sütés: 15 perc (függ a serpenyő fajtájától, és a zöldségek méretétől, ezért változhat)

Összesen: 25 perc

Tálalás

A köretet elkészülése után rögtön tálald a közben elkészült sült vagy rántott hús mellé (kalóriaszegényebb a krumpli köreteknél).

Sült vegyes zöldségköret tálalva 1

Sült vegyes zöldségköret tálalva 1

Sült vegyes zöldségköret tálalva 2

Sült vegyes zöldségköret tálalva 2

 

Vegetáriánus önálló étel is lehet.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error