Hagymás krumpli: kiváló köret sült húsokhoz és hihetetlenül egyszerű az elkészítése. Kezdők is bátran felvállalhatják, hiszen a legegyszerűbb köretek egyike.

Hagymás krumpli

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 80 dkg  (8 db közepes) krumpli
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb hagyma
  • 2 teáskanál sertés vagy baromfi zsír
  • Fűszerek: só, frissen őrölt bors

Bevásárlólista

  • 80 dkg  (8 db közepes) krumpli
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb hagyma

Emlékeztető: sertés vagy baromfizsír, só, bors

Megjegyzések:

Takarékossági tipp:

  • A  hagymás krumplit elkészítheted nagyobb vagy kisebb krumplikból.
  • Ha nagyobb krumplikból készíted, az a gazdaságos, ha meghámozod és kockákra vágva főzöd meg. Ez a gyorsabb, és kevesebb energiát igénylő módszer.
  • Ha kis krumpliból készíted, az a gazdaságos, ha egészben főzöd meg, héját lehúzod és utána kockázod fel. Ebben az esetben az  anyagveszteség lesz kevesebb.

A képeken 2 adag készítését látod.

Hagymás krumpli készítése

Én nagyobb krumplikból készítettem.

  1. A krumplit megtisztítod, kockákra vágod.

    Krumpli főzés előtt

    Krumpli főzés előtt

  2. Hideg sós vízben felteszed főni.

    Krumpli főzése

    Krumpli főzése

  3. Amíg a krumpli fő, a hagymát megtisztítod és apró darabokra vágod.

    Hagyma apróra vágva

    Hagyma apróra vágva

  4. A zsírt egy serpenyőben felolvasztod. Ráteszed a hagymát. Időnként megkeverve először párolod, majd kissé meg is pirítod.
    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

    Hagyma pirítása

    Hagyma pirítása

  5. Ráteszed a krumplit.

    Krumpli a hagymára téve

    Krumpli a hagymára téve

  6. Egy krumplitörővel összetöröd, összekevered a hagymával.

    Krumpli összetörve

    Krumpli összetörve

  7. Ha szükséges, még megsózod, és ha nagyon száraznak találod, még egy kevés olvasztott zsírt tehetsz rá.
  8. Megszórod frissen őrölt borssal, és ezzel az étel elkészült.

    Hagymás krumpli készen

    Hagymás krumpli készen

Elkészítési idő:

  • Krumpli megtisztítás, kockákra vágása: 10 perc
  • Krumpli főzés, hagyma tisztítása, párolása, pirítása: 25 perc
  • Befejező munkák: 5 perc

Összesen: 40 perc

Hagymás krumpli tálalása

Szaftos húsokhoz köretként tálalod. Nálam lecsós húshoz készült.

Hagymás krumpli tálalva 1

Tálalva 1

Hagymás krumpli tálalva 2

Tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa