Categories Menu

Brassói aprópecsenye

Brassói aprópecsenye eredeti receptje vitatott, de ha az én módszeremmel készíted el, garantálom: zöldborsóval vagy anélkül nagy sikere lesz.

Brassói aprópecsenye 1

Brassói aprópecsenye recept

Elkészítési idő: 100 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 80 dkg sertéshús (comb, lapocka vagy nem zsíros tarja)
  • 1,5 kg krumpli (lehet kicsit több vagy kevesebb a krumplik méretétől függően)
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna (füstölt sonka zsírosabb része)
  • 2 evőkanál sertészsír
  • 2 db közepes hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db közepes paradicsom
  • 1 maréknyi mirelit (idényben friss, 30 dkg) zöldborsó – esetleg ki is maradhat
  • 1 kiskanál só
  • 1 kiskanál őrölt bors
  • 1 kiskanál majoránna
  • 2 kiskanál édes piros fűszerpaprika

Megjegyzések:

  • Elkészítheted zöldborsó nélkül vagy zöldborsóval, mindkettő nagyon finom lesz.
  • Vigyázz a zsírral. Ne használj többet, mert a végén a hús zsírban fog úszni, és ezzel akár el is ronthatod az ételt.
  • Lehetőleg készítsd nagyobb krumplikból, kevesebb héj megy veszendőbe.
  • Ha a paradicsomot kicsi kockákra vágod, nem szükséges lehúzni a héját, mert nem lesz az ételben észrevehető.
  • A fűszerekből – ízlés szerint – lehet kicsit többet tenni a húshoz.

Előkészítés

  • A krumplit lehámozod, 2 x 2 cm-es kockákra vágod. Annyi vizet öntesz rá, amennyi ellepi.

    Kockára vágott krumpli

    Kockára vágott krumpli

  • A húst megmosod és szintén 2 x 2 cm-es méretre kockázod.

    Kockára vágott hús

    Kockára vágott hús

  •  A szalonnát kis kockákra darabolod.
  • A zöldségeket (hagyma, zöldpaprika, paradicsom) megmosod (a zöldpaprika csumáját eltávolítod) és felaprítod.
  • A fokhagymát fokhagymaprésen átnyomva teheted az ételbe, de apróra fel is vághatod.

    Ízesítő hozzávalók

    Ízesítő hozzávalók

  • Ha friss zöldborsóból dolgozol, a héját eltávolítod.

    Zöldborsó

    Zöldborsó

Brassói aprópecsenye készítése

  1. Egy nagyobb serpenyőben olvassz fel 1 evőkanál zsírt.
  2. Tedd bele a húst és pirítsd addig, amíg a felülete kifehéredik. Közben levet fog ereszteni.
    Hús pirítása 1

    Hús pirítása 1

    Hús pirítása 2

    Hús pirítása 2

  3. Szedd ki egy másik edénybe vagy tálba a levével együtt.
  4. Olvaszd fel a másik kanálnyi zsírt, tedd bele a szalonnát és olvaszd ki a zsírját. Néhány perc alatt (szalonnától függően) kiolvad.

    Szalonna kiolvasztása

    Szalonna kiolvasztása

  5. Tedd bele a felaprított hagymát. Párold 3 – 4 percig.

    Hagyma pirítása

    Hagyma pirítása

  6. Add hozzá a fokhagymát és futtasd meg benne. (Ne maradjon tovább egy percnél, mert ha megég, kellemetlen íze lesz.)

    Fokhagyma hozzáadása

    Fokhagyma hozzáadása

  7. Tedd hozzá a zöldpaprikát és paradicsomot, párold tovább 3 – 4 percig.

    Paradicsom és paprika hozzáadása

    Paradicsom és paprika hozzáadása

  8. Tedd hozzá a megpirított húst a levével együtt és add hozzá a sót és a fűszereket. (Mivel lé van benne, a piros paprika nem fog benne kárt szenvedni).

    Fűszerek hozzáadva

    Fűszerek hozzáadva

  9. Fedő alatt párold a húst puhára. Ez – a hús fajtájától függően – eltarthat akár másfél óráig is, de lehet, hogy már 50 perc alatt kész. Ha elpárologna a leve, pótold vízzel.
  10. Közben tedd fel a krumplit főni és forrástól számítva főzd 10 percig. Utána öntsd le róla a vizet és fedő nélkül hagyd kihűlni, hogy a maradék nedvesség is elpárologjon. (A sütésnél nem lenne előnyös, ha vizes maradna.)
  11. Amikor a hús már majdnem puha, elkészíted a sültkrumplit: forró olajban kisütöd egy nagyobb lábasban. Valószínűleg 2 adagban sül ki. Amikor már szép világos barnásra sült, szedd ki egy papírtörlővel bélelt tálra. A részleteket nézd meg a Hasábburonya c. cikkemben.

    Sültkrumpli készen

    Sültkrumpli készen

  12. Közben a zöldborsót is főzd meg – kevés vízben. A mirelit meg fog főni néhány perc alatt. A friss zöldborsónak kell 10 perc.

    Párolt zöldborsó

    Párolt zöldborsó

  13. Amikor a hús megpuhult, süsd le zsírjára. Ne legyen rajta szaft, mert eláztatja a hozzá tálalt sült krumplit.

    Hús készen

    Hús készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Hús elkészítése: 80 perc (ezalatt a zöldborsó és a krumpli is elkészült)

Összesen: 100 perc

Megjegyzés:

  • Rövidebb idő alatt is elkészítheted, ha a húst és krumplit kisebb kockákra vágod.

Tálalás

Tálalás előtt a három alkotót a serpenyőben összekeverheted, de megteheted ezt a tányérokon is.

Brassói aprópecsenye tálalva

Brassói aprópecsenye tálalva

Változatok

  • Készülhet zöldborsó nélkül.

    Brassói aprópecsenye - eredeti recept

    Brassói aprópecsenye – eredeti recept

  • Még finomabb lesz zöldborsóval.

    Brassói aprópecsenye - zöldborsóval

    Brassói aprópecsenye – zöldborsóval

  • Húsmentes ételt is készíthetsz, ha a családban valaki nem eszik húst. Ekkor a sült krumplit a zöldborsóval tálalod. Ha van ilyen családtag, a mennyiségeknél vedd figyelembe.

    Hús nélküli változat: zöldborsó sültkrumplival

    Hús nélküli változat: zöldborsó sültkrumplival

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás