Epres tiramisu: igazi tavaszi desszert friss eperrel. Krémes, habos, vaníliás. Mit kívánhatnál még egy jó ebéd után? Mirelit eperből egész évben készítheted.
Epres tiramisu recept
Elkészítési idő: 50 perc (+ pihentetés)
Hozzávalók
6 személyre
- 80 dkg eper (friss vagy mirelit, lehet kicsit több vagy kevesebb)
- 12 db (fél csomag) babapiskóta
- 1 tasak Bourbon vaníliás cukor
- 25 dkg (1 doboz) mascarpone
- 2 db tojás
- 10 g expressz zselatin fix (1/2 tasak)
- 8 dkg porcukor (5 evőkanál)
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál citromlé + néhány csepp
- 6 kanál víz
- 400 ml habtejszín
Bevásárlólista
- 80 dkg eper (friss vagy mirelit, lehet kicsit több vagy kevesebb)
- 24 db (1 csomag) babapiskóta
- 1 tasak Bourbon vaníliás cukor
- 25 dkg (1 doboz) mascarpone
- 2 db tojás
- 10 g expressz zselatin fix (1/2 tasak)
- 1 db citrom
- 400 ml habtejszín
Emlékeztető: kristálycukor, porcukor
Megjegyzések:
- Ebből a mennyiségből én egy 25 x 12,5 x 6,5 cm-es tálat töltöttem meg, amelynek felülete 3 dm2. Mérd le a tálat, amelyben készíteni szeretnéd, és annak megfelelően változtasd a mennyiségeket.
- A babapiskótából annyit célszerű használni, amennyi két rétegben elfér a tálban, mert csak így lehet szépen rétegeket készíteni.
- A tál mélysége legyen legalább 6,5 cm, mert különben nem fognak beleférni a hozzávalókból készült rétegek.
- Az expressz zselatin helyett használhatsz 5 g zselatin port vagy 3 db zselatin lapot. Ez esetben vedd figyelembe ezek használati utasítását.
Előkészítés
- Előkészíted a hozzávalókat.
- Az eper harmadát külön edénybe teszed.
- A maradék eperből 6 – 8 szemet félreteszel, a többit négybe vágod.
Epres tiramisu elkészítése
Eper öntet készítése:
- Az eper harmadát villával széttöröd (lehetőleg miné homogénebb legyen). Keverés közben hozzáadod a citromlét és annyi vizet, hogy önthető legyen, mert ezzel fogod majd a piskótákat megkenni.
Epres tiramisu krém készítése:
- A mascarpone-t a cukorral összekevered.
- Hozzáadod és elkevered benne a két tojás sárgáját és az 1 tasak vaníliás cukrot, majd a zselatin expressz felét és összekevered.
- A tojások fehérjéhez adj néhány csepp citromlét, mert így könnyebben felverődik. Kezd el habbá verni.
- Amikor már felhabosodott, adagolj bele részletekben – mert ha egyszerre teszed bele, lehet, hogy nem fog jól felverődni – 1 evőkanál kristálycukrot. Az eredmény kemény tojáshab lesz.
- A habot óvatosan keverd a mascapornes tojásos masszába, mert így lesz könnyű a krém.
- Tedd a mélyhűtőbe a tejszínt, hogy könnyebben felverődjön.
A desszert összeállítása:
- A babapiskóta felét lerakod a tál aljára.
- Meglocsolod az eperöntet felével. Lehetőleg mindenhol fedje be a piskótákat, mert így lesz finom a végeredmény.
- Rákened a krém felét.
- Ráhelyezed a második réteg piskótát.
- Megkened az öntet másik felével.
- Rákened a krém másik felét.
- Rárakosgatod az négybe vágott eperdarabokat óvatosan, hogy ne merüljenek bele a krémbe.
- Néhány órára (esetleg egy éjszakára) a hűtőbe teszed.
- A tejszínből habot versz. Amikor már egy kicsit felverődött, hozzáadod az expressz zselatin másik felét. Az eredmény egy tartósan kemény hab lesz. Ez azt jelenti, hogy nem közvetlenül tálalás előtt kell felverni, hanem előbb is elkészítheted.
Elkészítési idő (hűtési idő nélkül):
- Előkészítés: 10 perc
- Eper öntet készítése: 5 perc
- Krém készítése: 15 perc
- Lerakás: 10 perc
- Tejszínhab készítése: 5 perc
- Tálalás: 5 perc
Összesen: 50 perc (ezt az időt rá kell szánnod)
Megjegyzés:
- A desszert alapot elkészítheted előző nap, de a tejszínt tálalás előtt verd habbá (ezt 1 – 2 órával a tálalás előtt is megteheted.
Epres tiramisu tálalása
- A desszertet egy nagyobb kanállal tálkákba teszed. Ha lehet, ügyelj rá, hogy a rétegek egybe maradjanak (ha nem sikerül, az sem nagy baj, mert úgy is nagyon finom lesz). Az enyém nem lett nagyon szép, remélem, a tied szebb lesz.
- Tégy mindegyik tálka tetejére tejszínhabot. Díszítsd egy szem eperrel. (ha van időd, a habot habzsákból nyomd ki, mert akkor szebb lesz a desszert.
Képek: saját készítésű desszert saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások