Leveszöldség eltevése azért hasznos, mert nyáron sokkal olcsóbb és mert télen jól fog jönni a kész alapanyag a konyhában.

Leveszöldség télre

A leveszöldségeket két módon lehet tartósítani:

  • mélyhűtőben, megtisztítva, adagokban zacskókba téve
  • pincében homokban, egészben, mosatlanul.

Leveszöldség eltevése mélyhűtéssel

Hozzávalók

Azt javasolom, próbáld ki egy kisebb mennyiséggel:

  • 1 kg sárgarépa (zöld nélkül) 
  • 1 kg fehér répa  (jó, ha van rajta petrezselyem)
  • 1 fej zeller (legyen rajta zöld)
  • 1 fej karalábé
  • 1/4 kg kis fejű hagyma (valószínű, kevesebb is elég) 

Előkészítés

A leveszöldség eltevése előtt alapvetően kétféle módon darabolható fel:

  • 6-8 cm hosszú hasábokra (pl. húsleveshez)
  • kis kockákra, karikákra (pl. zöldséges levesekhez) 

Elkészítés

A fehér répáról és a zellerről vágd le a zöldet és tedd félre. Tisztítsd meg a zöldségeket zöldségtisztítóval és késsel. A hagymákon rajta hagyhatod a belső színes héjat.

Mosd meg a megtisztított zöldségeket, a zeller és a fehér répa zöldjét.

Darabolás:

Darabold fel a zöldségeket. Én úgy szoktam, hogy a sáraga répa és fehér répa alsó, vékonyabb részét karikára vagy kis kockákra, a felső, vastagabb részt (6-10 cm-es darabokat) hasábokra vágom. A zellert és karalábét feldarabolod (cikkekre vagy szeletekre), a zellernek egy darabját kis kockákra vágod fel.

Leveszöldség eltevése - Zöldség darabolás 1

 

Leveszöldség eltevése - zöldségdarabolás2

 

Leveszöldségek eltevése - Feldarabolt zöldségek

Előfőzés:

A következő művelet az előfőzés (blansírozás), amelynek az a célja, hogy felhasználáskor jobb állaga legyen. Egy nagyobb edényben forralj vizet, részletekben tedd bele a zöldségeket (előbb a fehéreket, utána a sárga répát, mert ez utóbbi besárgítja a vizet). Egy-két perces forrás után szedd ki a forró zöldségdarabokat és hideg víz alatt hűtsd ki. Ha van az edényhez szűrőd, a kiszedés sokkal egyszerűbb.

Csomagolás:

Csomagoláshoz készíts elő kisebb méretű, mélyhűtésre alkalmas zacskókat, rakd bele a sárgarépa és fehérrépa szeleteket, egy-egy darab zellert, karalábét és a hagymát, végül tegyél a tetejére 1-2 zeller zöldet úgy, hogy mindegyikre jusson. Az apróra vágott zöldségeket oszd szét annyi tasakba, amennyit 1-1 leves készítéséhez felhasználsz, beleteheted a petrezselymet is a szárával együtt apróra vágva. 

Zacskóba rakás 1

Zacskóba rakás 1

Zacskóba rakás 2

Zacskóba rakás 2

Zacskóba rakás 3

Zacskóba rakás 3

A tasakokat nyitva tedd a hűtőszekrénybe néhány órára, utána zárd le. 

Zacskók lezárva

Zacskók lezárva

Készíts rá feliratot (név, dátum) és tedd a mélyhűtőbe.

 

Leveszöldség eltevése homokban

A tartósítás egy másik módja a homokban való eltevés, de ezt csak akkor ajánlom, ha van erre alkalmas pincéd.

   

Megjegyzés:

Igaz, hogy a leveszöldség eltevése most időt fog elvenni tőled, de ezt az időt akkor, amikor felhasználod, visszanyered. Azzal is nyersz némi időt, hogy ez a “nagybani” feldolgozás időben mindig kevesebb, mintha adagonként vásárolnád és készítenéd el.

 

Érdekelhet még:

Ételízesítő eltevése

Leveszöldség eltevése képek:

saját felvételek

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error