Steak Dublinban: kihagyhatatlan. Ha elmész Dublinba, eszedbe ne jusson gyorsétteremben étkezni. Egyél jellegzetes ír ételeket, de az ételek királya számomra a steak.

Steak Dublinban

Az ételekhez az írek fő alapanyagai a marha és birkahús, a krumpli (a hűvös éghajlat ezeknek kedvez)  és a hal. Az üzletekben ott is sok minden kapható, de az élelmiszerek egy része más országokból származik. Népszerű ételek például az ír gulyás (hasonló a miénkhez, de paprika nélkül), különféle krumpliételek (akár hús nélkül is)

A steaket ki ne hagyd, mert fantasztikus, főleg, ha jó helyen eszed. Általában minden steakre igaz, hogy marhahúsból készül (a steak angolul: szelet).  Nemcsak bélszínből, de hátszínből is kiváló, és az ára kb. kétharmada a bélszínből készítettnek. Nem fogok itt receptet írni, azt megnézheted máshol, csak annyit, hogy nem mindegy, hogy milyen a hús alapanyag és az sem, hogy hogyan pácolták.

Írországban a jó alapanyag eleve adott, mert az éghajlat alkalmas a szarvasmarha tenyésztésére és az írek értenek is hozzá. Ezen a területen a világelsők közé tartoznak.

A sütés idejétől függően lehet

  • rare (csak kívül sütött, belül szinte nyers)
  • medium (kicsit hosszabb ideig sütött, a belseje még rózsaszín)
  • welldone (teljesen átsütött)

Ezt fontos tudni, mert a pincér ezt is meg fogja kérdezni. A steak Dublinban – jobb helyeken – gasztronómiai élmény. Köretként stílusosan sült krumpli és sült zöldség jár hozzá, kis zöld fűszerrel (pl. bazsalikom) a tetején.

A steak Dublinban a Frankie’s-nél, a Temple Baron kiváló, még kellemes hangulatot, gyönyörű tálalást és udvarias kiszolgálást is kapsz hozzá.

Steak Dublinban

 

A Temple Bar – Dublin „kocsma-negyede”

a hely, ahol a steak Dublinban nemcsak gasztronómiai élmény  

Ez Dublin leghíresebb „kocsma-negyede”. A városban több, mint 900 bár, „kocsma”, szóval olyan hely van, ahol ehetsz-ihatsz. Az írek ezt meg is teszik, főként pénteken, szombaton és vasárnap este. Nem a TV előtt ülnek, hanem a bárokban esznek, isznak és beszélgetnek, sokszor nagy asztaloknál, szóval jól érzik magukat. Ha ebben részt szeretnél venni, menj a Temple Barba, keress ott egy szimpatikus helyet (időben menj, mert minden tele van), vagy sétálj az utcán, élvezd a nyüzsit, hallgasd az utcai zenészeket, mert fél Dublin ott tanyázik ilyenkor – és persze a turisták is.

Kapcsolódó cikkek:

 

Kép a steak Dublinban cikkhez: a Frankie’s honlapjáról