Leveszöldség eltevése azért hasznos, mert nyáron sokkal olcsóbb és mert télen jól fog jönni a kész alapanyag a konyhában.
A leveszöldségeket két módon lehet tartósítani:
- mélyhűtőben, megtisztítva, adagokban zacskókba téve
- pincében homokban, egészben, mosatlanul.
Leveszöldség eltevése fagyasztóban
Hozzávalók és egyben bevásárlólista
Azt javasolom, próbáld ki egy kisebb mennyiséggel:
-
1 kg sárgarépa (zöld nélkül)
-
1 kg fehér répa (jó, ha van rajta petrezselyem)
-
1 fej zeller (legyen rajta zöld)
-
1 fej karalábé
-
1/4 kg kis fejű hagyma (valószínű, kevesebb is elég)
Előkészítés
A zöldség eltevése előtt alapvetően kétféle módon darabolható fel:
-
6-8 cm hosszú hasábokra (pl. húsleveshez)
-
kis kockákra, karikákra (pl. zöldséges levesekhez)
Előkészítés
A fehér répáról és a zellerről vágd le a zöldet és tedd félre. Tisztítsd meg a zöldségeket zöldségtisztítóval és késsel. A hagymákon rajta hagyhatod a belső színes héjat.
Mosd meg a megtisztított zöldségeket, a zeller és a fehér répa zöldjét.
Darabolás:
Darabold fel a zöldségeket. Én úgy szoktam, hogy a sáraga répa és fehér répa alsó, vékonyabb részét karikára vagy kis kockákra, a felső, vastagabb részt (6-10 cm-es darabokat) hasábokra vágom. A zellert és karalábét feldarabolod (cikkekre vagy szeletekre), a zellernek egy darabját kis kockákra vágod fel.
Előfőzés:
A következő művelet az előfőzés (blansírozás), amelynek az a célja, hogy felhasználáskor jobb állaga legyen. Egy nagyobb edényben forralj vizet, részletekben tedd bele a zöldségeket (előbb a fehéreket, utána a sárga répát, mert ez utóbbi besárgítja a vizet). Egy-két perces forrás után szedd ki a forró zöldségdarabokat és hideg víz alatt hűtsd ki. Ha van az edényhez szűrőd, a kiszedés sokkal egyszerűbb.
Csomagolás:
Csomagoláshoz készíts elő kisebb méretű, mélyhűtésre alkalmas zacskókat, rakd bele a sárgarépa és fehérrépa szeleteket, egy-egy darab zellert, karalábét és a hagymát, végül tegyél a tetejére 1-2 zeller zöldet úgy, hogy mindegyikre jusson. Az apróra vágott zöldségeket oszd szét annyi tasakba, amennyit 1-1 leves készítéséhez felhasználsz, beleteheted a petrezselymet is a szárával együtt apróra vágva.
A tasakokat nyitva tedd a hűtőszekrénybe néhány órára, utána zárd le.
Készíts rá feliratot (név, dátum) és tedd a mélyhűtőbe.
Leveszöldség homokban
A tartósítás egy másik módja a homokban való eltevés, de ezt csak akkor ajánlom, ha van erre alkalmas pincéd.
Megjegyzés:
Igaz, hogy a leveszöldség eltevése most időt fog elvenni tőled, de ezt az időt akkor, amikor felhasználod, visszanyered. Azzal is nyersz némi időt, hogy ez a „nagybani” feldolgozás időben mindig kevesebb, mintha adagonként vásárolnád és készítenéd el.
Érdekelhet még:
Leveszöldség eltevése képek:
saját felvételek
Köszönöm a részletes leírást! Egy kérdésem lenne: miért kell nyitott zacskóban a hűtőben tenni, mielőtt a fagyasztóba kerül?
Köszönöm!
Kedves Hajni!
Elnézést, hogy csak most válaszolok, de két hétig nem voltam honlap közelben. Ha szobahőmérsékleten lezárod és beteszed a mélyhűtőbe, a melegebb levegőből, amelyben több a pára, mint a hidegben, több pára csapódik ki, és több jégkristály lesz a fagyasztott élelmiszerben. Ezt én senkitől nem hallottam, csak ismereteimből következtettem – remélem, elég logikusan.