Ételízesítő: úgy gondolom, jó, ha megismersz egy olyan ételízesítő receptet, amelyben csak zöldségek találhatók és sóval van tartósítva.

Ételízesítő 1

Ételízesítő recept

Hozzávalók

  • 0,500 kg sárgarépa
  • 0,250 kg fehér répa
  • 0,125 kg zeller
  • 0,125 kg karalábé
  • 0,125 kg kelkáposzta
  • 0,125 kg karfiol
  • 0,125 kg zöldpaprika
  • 0,125 kg paradicsom
  • 0,125 kg hagyma
  • 1/2 marék petrezselyem
  • 1/2 marék zeller zöld
  • 0,500 kg só

    Zöldségek

    Zöldségek

Megjegyzések:

  • A mennyiségeket nem kell szigorúan venned (pl. 0,12g karfiol: kb. 2 rózsa) – de a sót az egész zöldségmennyiségre számítva igen: 1.6 kg zöldséghez 0.5 kg só, szűk 1/3 rész).
  • Természetesen készíthetsz többet vagy kevesebbet a mennyiségek átszámításával. A receptben szereplő mennyiséghez kb. 2 liternyi üveg szükséges.

Előkészítés

  • A zöldségeket megtisztítod, megmosod és kisebb darabokra vágod.

    Zöldségek felaprítva

    Zöldségek felaprítva

Az ételízesítő elkészítése

  1. A zöldségeket a háztartásodban levő darálóval ledarálod.
    Darálás 1

    Darálás 1

    Darálás 2

    Darálás 2

    Darálás 3

    Darálás 3

    Zöldségek megdarálva

    Zöldségek megdarálva

  2. Megméred, mert ennek alapján kell kiszámítanod, hogy mennyi só kell hozzá.
  3. Összekevered a sóval.
    Só hozzáadása

    Só hozzáadása

    Mixelés a sóval

    Mixelés a sóval

  4. Üvegekbe töltöd.

    Üvegek megtöltve

    Üvegek megtöltve

  5. A tetejére vékony rétegben olajat teszel, amelyet a főzésnél fel is tudsz használni.

    Olajjal lefedve

    Olajjal lefedve

  6. Az üvegeket lezárod.

    Üvegek lezárva

    Üvegek lezárva

Tárolás

Hűvös, szellős helyen. Felbontás után hűtőben kell tartani.

Ha ajándékba szeretnéd adni, készíts szép textil tetőt és kösd le rafiával.

Ételízesítő 2

Ételízesítő 2

Az ételízesítő felhasználása

  • A levesek és főzelékek nagy részét úgy készítik, hogy víz helyett húslevest, vagy csontokból készült alaplét használnak azért, hogy ezeknek az ételeknek jobb íze legyen. Ez jogos is, mert ezek a zöldségekből készült ételek csupán sóval ízesítve kicsit ízetlennek tűnhetnek. A közétkeztetésben a felengedéshez rendszerint vizet használnak, ezért van az, hogy a gyerekek a főzelékeket általában nem nagyon kedvelik.
  • Otthon is néha probléma lehet a húsleves vagy alaplé használata. Húsleves főzhető nagyobb mennyiségben, de a maradék rendszerint egy-két alkalomra elég. Alaplé készítése viszont többletmunkát jelent, ezért jól jön, ha van otthon saját készítésű ételízesítő.  Felhasználásnál gondolni kell arra, hogy elég nagy mennyiségű sót tartalmaz, ezért mértékkel kell alkalmazni és az ételbe valószínűleg nem is kell több sót tenni.

Megjegyzés: A receptet elég régen jegyeztem fel, és sajnos, nem emlékszem a forrásra.

Kiegészítés a cikkhez:

Az ételízesítő féleségekkel az a probléma, hogy többnyire nátrium glutamátot tartalmaznak ízfokozóként. Némely források állítják, hogy a természetben is előforduló módozata – és ízfokozóként ezt használják – az emberi szervezet számára nem káros, más források szerint az arra érzékenyeknél különféle tüneteket okozhat. Létezik olyan vélemény is, hogy esetenként egy ideig tünetmentesen ugyan, de az agysejtek számára kedvezőtlen hatásai is vannak és forrásai lehetnek bizonyos idegrendszeri megbetegedéseknek. A vitatott kérdés még ma sem dőlt el.

 

Érdekelhet még:

Paprikakrém (pritamin)

Ajvár

 

Neked is van hasonló ételízesítő recepted? Kérlek, oszd meg velünk!

Ételízesítő képek: saját felvételek.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error