Zöldbableves kétféle sűrítéssel: egyes leveseket, főzelékeket reszelt krumplival is sűríthetsz. Ha nem elég sűrű, a tejfölt habarás formájában add hozzá.

Zöldbableves kétféle sűrítéssel

Zöldbabfőzelék kétféle sűrítéssel

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

  • 2 adaghoz
  • 50 dkg mirelit zöldbab
  • 3 dl csirke alaplé
  • 15 dkg reszelt krumpli
  • 1 teáskanál liszt
  • 3 evőkanál 20 %-os tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

Megjegyzések:

  • Ha több adagot szeretnél, számold át a hozzávalókat.
  • Az alaplé helyett használhatsz vizet, de nem lesz olyan ízletes az étel, mint alaplével.
  • A krumplit érdemes sűrítőanyagként használni liszt helyett. Ha nem elég sűrű, a tejfölt 1 teáskanál liszttel habarás formájában is hozzáadhatod.
  • Jó sűrítőanyag lehet a maradék krumplipüré is, ha extra adalék nélkül készült.
  • Friss zöldbabból is elkészítheted, de hosszabb ideig fog tartani, mert a zöldbabot le kell tisztítani és fel kell darabolni.
  • Petrezselyem helyett készítheted kaporral is.

Bevásárlólista

  • 50 dkg mirelit zöldbab
  • 3 dl csirke alaplé
  • 2 db közepes krumpli
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: alaplé, liszt, tejföl, só

Előkészítés

  • A krumplit lereszeled.

    Reszelt krumpli

    Reszelt krumpli

  • A petrezselymet apróra vágod. Néhány szálat díszítéshez félretehetsz.

Zöldbableves kétféle sűrítéssel – elkészítés

  1. A zöldbabot egy alkalmas méretű lábosba teszed. Hagyod kissé felmelegedni. Az alaplevet felmelegítve hozzáteszd. Ha nem lepi el a zöldséget, pótold meleg vízzel.

    Mirelit zöldbab alaplével

    Mirelit zöldbab alaplével

  2. Tedd hozzá a reszelt krumplit.

    Főzés előtt reszelt krumplival

    Főzés előtt reszelt krumplival

  3. Kezd el főzni. Közben kóstold meg. Ha nem elég sós, adj hozzá sót ízlésed szerint.

    Főzés

    Főzés

  4. Amikor megfőtt, nézd meg elég sűrű-e. Ha nem, készíts habarást 1 teáskanál lisztből és 3 evőkanál tejfölből. Hígítsd fel a forró főzőlével. Keverés közben add a főzelékhez.
    Habarás 1

    Habarás 1

    Habarás 2

    Habarás 2

  5.  Tedd hozzá a vágott petrezselyem háromnegyed részét is és forrald fel.

    Petrezselyem hozzáadása

    Petrezselyem hozzáadása

  6. Ezzel a főzelék elkészült.

    Főzelék készen

    Főzelék készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Főzés 15 perc
  • Habarás, felforralás 10 perc

Összesen: 35 perc

Tálalás

A főzeléket tányérokra szeded. Megszórod vágott petrezselyemmel. Ha hagytál néhány szálat, azzal díszítheted.

Tálalás

Tálalás

Zöldbabfőzeléket rántással itt találsz.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa