Palócleves: az eredeti recept szerint, amely Gundel Károly Kis magyar szakácskönyvében jelent meg – egy kis változtatással.
Palócleves
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 40 dkg sertéslapocka (az eredetiben ürühús szerepel)
- 1 fej nagy, vagy 2 fej kisebb hagyma
- 3 db nagyobb burgonya (tisztítva 35 dkg)
- 25 dkg sárgahüvelyű friss (esetleg mirelit) zöldbab
- 2 evőkanál zsír
- 1 evőkanál piros fűszerpaprika
- köménymag
- 2 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- kapor
- citromlé vagy tárkonyecet
Megjegyzések:
- Nagyon szerettem volna ürühúst szerezni, de csak csontos báránylapockát találtam. Ezért ez az étel sertés-lapockából készült.
- A fűszerek mennyiségét önkényesen választottam meg.
Bevásárlólista
- 40 dkg sertéslapocka (az eredetiben ürühús szerepel)
- 1 fej nagy, vagy 2 fej kisebb hagyma
- 3 db nagyobb burgonya (tisztítva 35 dkg)
- 25 dkg sárgahüvelyű zöldbab
- 2 dl tejföl (1 kis pohár, kevesebb ugyan, de elég lesz)
- 1 kis csokor kapor
- 1 db citrom
Emlékeztető: zsír, fűszerpaprika, kömény, babérlevél, fokhagyma, liszt, só
Előkészítés
- A húst kisebb kockákra vágod.
- A hagymát és fokhagymát felaprítod.
- A krumplit megtisztítod, kockákra darabolod, egy lábosban kevés vízbe teszed, hogy ne barnuljon meg.
- A zöldbabod tisztítás után feldarabolod. Lábosba teszed.
- A kaporlevelek nagy részét felaprítod.
Palócleves készítése
- A húsból és hagymából a zsírral, piros paprikával köménnyel és sóval egy nagyobb lábosban pörköltet készítesz. (A hagymát a zsíron pirítod és párolod, hozzáadod a húst, kissé megpirítod, majd a pirospaprikát és a köményt. Szükség szerint víz hozzáadásával addig párolod, amíg a hús megpuhul.) – A zsíros szaftból keveset félre tehetsz a tálaláshoz.
Pörkölt
- Közben a krumplit a babérlevéllel, a zöldbabot a fokhagymával és sóval kevés vízben puhára főzöd.
Krumpli főzése babérlevéllel
Zöldbab főzése fokhagymával
- Amikor a hús már megpuhult, hozzáadod a megfőtt krumplit és zöldbabot a főzőlevükkel együtt.
Pörkölt krumplival és zöldbabbal
- Annyi alaplét, húslevest, vagy ezek hiányában vizet adsz hozzá, hogy a főzött anyagok térfogata összesen kb. 2 – 2,5 liter (attól függően, mennyi levest szeretnél készíteni a 4 főre) legyen.
- Az ételt megkóstolod, és szükség szerint még sót tehetsz hozzá. (Ez főként akkor lesz szükséges, ha vízzel végezted a hígítást.
- Beleteszed a felaprított kaprot.
Kapor hozzáadása
- A tejfölből és lisztből, a főzőlével felhígítva habarást készítesz és a leveshez öntöd.
Tejföllel behabarva
- Felforralod. Ezzel a leves elkészült.
Palócleves készen
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 30 perc
- Pörköltkészítés és zöldségek főzése: 80 perc
- Habarás, felforralás: 10 perc
Összesen: 120 perc
Palócleves tálalása
A levest forrón tálalod. Kaporbóbitával, tejföllel, pörköltszafttal díszítheted. Citromot vagy tárkonyecetet kínálj hozzá, hogy aki kicsit savanykásabban szeretné, tovább tudja ízesíteni.
Palócleves tálalva 1
Palócleves tálalva 2
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások