Palócleves: az eredeti recept szerint, amely Gundel Károly Kis magyar szakácskönyvében jelent meg – egy kis változtatással.

Palócleves

Palócleves

Elkészítési idő: 120 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 40 dkg sertéslapocka (az eredetiben ürühús szerepel)
  • 1 fej nagy, vagy 2 fej kisebb hagyma
  • 3 db nagyobb burgonya (tisztítva 35 dkg)
  • 25 dkg sárgahüvelyű friss (esetleg mirelit) zöldbab 
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál piros fűszerpaprika
  • köménymag
  • 2 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • kapor
  • citromlé vagy tárkonyecet

Megjegyzések:

  • Nagyon szerettem volna ürühúst szerezni, de csak csontos báránylapockát találtam. Ezért ez az étel sertés-lapockából készült.
  • A fűszerek mennyiségét önkényesen választottam meg.

Bevásárlólista

  • 40 dkg sertéslapocka (az eredetiben ürühús szerepel)
  • 1 fej nagy, vagy 2 fej kisebb hagyma
  • 3 db nagyobb burgonya (tisztítva 35 dkg)
  • 25 dkg sárgahüvelyű zöldbab
  • 2 dl tejföl (1 kis pohár, kevesebb ugyan, de elég lesz)
  • 1 kis csokor kapor
  • 1 db citrom

Emlékeztető: zsír, fűszerpaprika, kömény, babérlevél, fokhagyma, liszt, só

Előkészítés

  • A húst kisebb kockákra vágod.
  • A hagymát és fokhagymát felaprítod.
  • A krumplit megtisztítod, kockákra darabolod, egy lábosban kevés vízbe teszed, hogy ne barnuljon meg.
  • A zöldbabod tisztítás után feldarabolod. Lábosba teszed.
  • A kaporlevelek nagy részét felaprítod.

Palócleves készítése

  1. A húsból és hagymából a zsírral, piros paprikával köménnyel és sóval egy nagyobb lábosban  pörköltet készítesz. (A hagymát a zsíron pirítod és párolod, hozzáadod a húst, kissé megpirítod, majd a pirospaprikát és a köményt. Szükség szerint víz hozzáadásával addig párolod, amíg a hús megpuhul.) – A zsíros szaftból keveset félre tehetsz a tálaláshoz.

    Pörkölt

    Pörkölt

  2. Közben a krumplit a babérlevéllel, a zöldbabot a fokhagymával és sóval kevés vízben puhára főzöd.
    Krumpli főzése babérlevéllel

    Krumpli főzése babérlevéllel

    Zöldbab főzése fokhagymával

    Zöldbab főzése fokhagymával

  3. Amikor a hús már megpuhult, hozzáadod a megfőtt krumplit és zöldbabot a főzőlevükkel együtt.

    Pörkölt krumplival és zöldbabbal

    Pörkölt krumplival és zöldbabbal

  4. Annyi alaplét, húslevest, vagy ezek hiányában vizet adsz hozzá, hogy a főzött anyagok térfogata összesen kb. 2 – 2,5 liter (attól függően, mennyi levest szeretnél készíteni a 4 főre) legyen.
  5. Az ételt megkóstolod, és szükség szerint még sót tehetsz hozzá. (Ez főként akkor lesz szükséges, ha vízzel végezted a hígítást.
  6. Beleteszed a felaprított kaprot.

    Kapor hozzáadása

    Kapor hozzáadása

  7. A tejfölből és lisztből, a főzőlével felhígítva habarást készítesz és a leveshez öntöd.

    Tejföllel behabarva

    Tejföllel behabarva

  8. Felforralod. Ezzel a leves elkészült.

    Palócleves készen

    Palócleves készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 30 perc
  • Pörköltkészítés és zöldségek főzése: 80 perc
  • Habarás, felforralás: 10 perc

Összesen: 120 perc

Palócleves tálalása

A levest forrón tálalod. Kaporbóbitával, tejföllel, pörköltszafttal díszítheted. Citromot vagy tárkonyecetet kínálj hozzá, hogy aki kicsit savanykásabban szeretné, tovább tudja ízesíteni.

Palócleves tálalva 1

Palócleves tálalva 1

Palócleves tálalva 2

Palócleves tálalva 2

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa