Csirkemell supreme: lényegében nem is étel elnevezés, hanem a csirke egyfajta felbontási módjából származó csirkemell filé, a felső szárnydarabbal kiegészítve. Jól süthető.
Csirkemell supreme – sütve
Elkészítési idő: 90 perc
Mit jelent a supreme szó?
A csirkemell supreme egy csirkemell filé a felső szárny-darabbal kiegészítve. Mell-csontok nélküli húsdarab, amelyen rajta van a bőr és a felső szárny-csont. Azt tartják, hogy így darabolva és sütve a csirkemell nem szárad ki sütés közben. (Hogy miért, ne kérdezd, mert erre nincs magyarázat. Ez feltételezés. Az én tippem az, hogy valamikor a nagy lakomákon a csirke hús kézzel is ehették és a csirke mellen hagyott szárnycsontot fogták meg evés közben.)
Ha csirkemell supreme-t szeretnél sütni, akkor egész csirkét kell vásárolnod és neked kell feldarabolni, mert ilyen darabolásban csirkét nem árulnak.
Hozzávalók
4 személyre
- 1 db egész csirke
- 3 dkg vaj
- 4 – 8 db közepes méretű krumpli
- 4 db nagyobb salátalevél
- só, majoránna, kakukkfű, frissen őrölt bors
Megjegyzések:
- Ha nagy étkű a család, akkor 2 db csirkére is szükség lehet.
- Én a csirke két combját is megsütöttem, így 4 főre elég lett az 1 db csirke.
Bevásárlólista
- 1 db egész csirke
Emlékeztető: só, frissen őrölt bors, majoránna, kakukkfű, vaj
Előkészítés
A csirke felbontása:
- Először levágod a hátán levő zsírzó mirigyet.
- Levágod a két combot.
- Levágod a két szárnyvéget.
- A mellcsontról a bordák csatlakozásánál levágod a farhátat.
- Éles, hegyes késsel középen bevágod a mellet úgy, hogy a bőr lehetőleg ne sérüljön.
- A mellcsont középső és alsó részéről a hegyes késsel lefejted a húst úgy, hogy egyben maradjanak a mellek.
- A mell-darabok és a combok sütésre alkalmasak. A combokat célszerű két darabba vágni és a csontok mellett a húst bevágni, hogy jól átsüljön. A többi részt használd fel húsleves készítésére.
További előkészítő munkák:
- A csirke darabok nem bőrös oldalát megsózod és majoránnával, kakukkfűvel fűszerezed.
- A krumplikat héjában megfőzöd, karikákra darabolod.
Csirkemell supreme készítése
- A mell-darabokra (és a combokra is) forró serpenyőben kevés zsiradékon kérget sütsz. A bőrös oldalával lefelé fordítva kezded a sütést, majd amikor már szép pirosra sült, megfordítod, hozzáadod a vajat és a másik oldalt is átsütöd.
Megjegyzés:
Széll Tamás sütési trükkje: a kiálló szárnyvég nem ér bele a zsírba/vajba, ezért kemény maradhat. Hogy megpuhuljon, a serpenyőt megdöntve az is beleér a forró vajba, és még sütés közben az egész húst vajjal locsolgatva elérhető, hogy a csirkemell sütés után ne legyen száraz. (Ezt képen, miután én sütöttem, elég nehéz lett volna megmutatni.)
- A csirke darabokat sütőtálban a sütőben 140 fokon 17 – 18 perc alatt készre sütöd.
- Rácson pihenteted. (Jobb, mint a papírtörlő, mert a zsír lecsepeg róla.)
- Közben a serpenyőben maradt zsiradékban a krumplit is átsütöd .
Elkészítési idő:
- Előkészítés (csirkebontás, krumplifőzés): 50 perc
- Csirke kéreg-sütése: 10 perc
- Sütés sütőben: 20 perc
- Pihentetés: 10 perc
Összesen: 90 perc
Csirkemell supreme tálalása
Tálalhatod alapléből készített mártással, hagyományos köretekkel, salátákkal.
Csirkemellet süthetsz még vékony szalonna-szeletekbe csavarva, az is nagyon finom lesz.
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások