Csirkemell supreme: lényegében nem is étel elnevezés, hanem a csirke egyfajta felbontási módjából származó csirkemell filé, a felső szárnydarabbal kiegészítve. Jól süthető.

Csirkemell supreme

Csirkemell supreme – sütve

Elkészítési idő: 90 perc

Mit jelent a supreme szó?

A csirkemell supreme egy csirkemell filé a felső szárny-darabbal kiegészítve. Mell-csontok nélküli húsdarab, amelyen rajta van a bőr és a felső szárny-csont. Azt tartják, hogy így darabolva és sütve a csirkemell nem szárad ki sütés közben. (Hogy miért, ne kérdezd, mert erre nincs magyarázat. Ez feltételezés. Az én tippem az, hogy valamikor a nagy lakomákon a csirke hús kézzel is ehették és a csirke mellen hagyott szárnycsontot fogták meg evés közben.)

Ha csirkemell supreme-t szeretnél sütni, akkor egész csirkét kell vásárolnod és neked kell feldarabolni, mert ilyen darabolásban csirkét nem árulnak.

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 db egész csirke
  • 3 dkg vaj
  • 4 – 8 db közepes méretű krumpli
  • 4 db nagyobb salátalevél
  • só, majoránna, kakukkfű, frissen őrölt bors

Megjegyzések:

  • Ha nagy étkű a család, akkor 2 db csirkére is szükség lehet.
  • Én a csirke két combját is megsütöttem, így 4 főre elég lett az 1 db csirke.

Bevásárlólista

  • 1 db egész csirke

Emlékeztető: só, frissen őrölt bors, majoránna, kakukkfű, vaj

Előkészítés

A csirke felbontása:

  • Először levágod a hátán levő zsírzó mirigyet.
  • Levágod a két combot.
  • Levágod a két szárnyvéget.
  • A mellcsontról a bordák csatlakozásánál levágod a farhátat.
  • Éles, hegyes késsel középen bevágod a mellet úgy, hogy a bőr lehetőleg ne sérüljön.
  • A mellcsont középső és alsó részéről a hegyes késsel lefejted a húst úgy, hogy egyben maradjanak a mellek.

    Csirkemell supreme-ek

    Csirkemell supreme-ek

  • A mell-darabok és a combok sütésre alkalmasak. A combokat célszerű két darabba vágni és a csontok mellett a húst bevágni, hogy jól átsüljön. A többi részt használd fel húsleves készítésére.

További előkészítő munkák:

  • A csirke darabok nem bőrös oldalát megsózod és majoránnával, kakukkfűvel fűszerezed.

    Csirkemellek fűszerezve

    Csirkemellek fűszerezve

  • A krumplikat héjában megfőzöd, karikákra darabolod.
    Főtt krumpli

    Főtt krumpli

    Főtt krumpli felszeletelve

    Főtt krumpli felszeletelve

Csirkemell supreme készítése

  1. A mell-darabokra (és a combokra is) forró serpenyőben kevés zsiradékon kérget sütsz. A bőrös oldalával lefelé fordítva kezded a sütést, majd amikor már szép pirosra sült, megfordítod, hozzáadod a vajat és a másik oldalt is átsütöd.
    Kéregsütés 1

    Kéregsütés 1

    Kéregsütés 2

    Kéregsütés 2

Megjegyzés:

Széll Tamás sütési trükkje: a kiálló szárnyvég nem ér bele a zsírba/vajba, ezért kemény maradhat. Hogy megpuhuljon, a serpenyőt megdöntve az is beleér a forró vajba, és még sütés közben az egész húst vajjal locsolgatva elérhető, hogy a csirkemell sütés után ne legyen száraz. (Ezt képen, miután én sütöttem, elég nehéz lett volna megmutatni.)

  1. A csirke darabokat sütőtálban a sütőben 140 fokon 17 – 18 perc alatt készre sütöd.
  2. Rácson pihenteted. (Jobb, mint a papírtörlő, mert a zsír lecsepeg róla.)
  3. Közben a serpenyőben maradt zsiradékban a krumplit is átsütöd .

Elkészítési idő:

  • Előkészítés (csirkebontás, krumplifőzés): 50 perc
  • Csirke kéreg-sütése: 10 perc
  • Sütés sütőben: 20 perc
  • Pihentetés: 10 perc

Összesen: 90 perc

Csirkemell supreme tálalása

Tálalhatod alapléből készített mártással, hagyományos köretekkel, salátákkal.

Csirkemell supreme tálalva 1

Csirkemell supreme tálalva 1

Csirkemell supreme tálalva 2

Csirkemell supreme tálalva 2

Csirkemellet süthetsz még vékony szalonna-szeletekbe csavarva, az is nagyon finom lesz.

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa