Gombás tészta: egyszerű alapanyagokból, egyszerű módszerekkel készíthető étel, de ha jól csinálod, garantálom a családod imádni fogja.
Gombás tészta recept
Elkészítési idő (száraz tésztából): 45 perc
Nehézségi fok: 1 (egyszerű)
Hozzávalók
4 személyre
- 4 tojásból és 40 dkg lisztből készített házi tészta (vagy: 40 dkg jó minőségű száraztészta) – csusza vagy metélt
- 30 dkg termesztett gomba
- 10 dkg erdei gomba (ha szeretnéd az ételt különlegessé tenni)
- 1 fejhagyma
- 1 evőkanál zsír
- 1 – 2 dl tejföl
- 1 evőkanál piros fűszerpaprika
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só
Bevásárlólista
- 40 dkg jó minőségű száraz csuszatészta
- 30 dkg termesztett gomba
- 10 dkg erdei gomba
- 1 fejhagyma
- 2 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: zsír, só, piros fűszerpaprika
Megjegyzések:
- A házi tésztát nagyon könnyű elkészíteni, de ha nincs benne gyakorlatod és kevés az időd, akkor praktikusabb, ha száraz tésztából készíted.
- Megbolondíthatod az ételt 10 dkg erdei gombával, amit apróra vágva a többi gombával együtt párolsz meg. Ha nem jutsz hozzá, anélkül is finom lesz (ez esetben 40 dkg termesztett gombát vásárolj).
Előkészítés
- A házi tészta elkészítése (ezt előző nap is elkészítheted, és egy napig száradni hagyhatod.
- A hagymát megtisztítod, apróra vágod.
- A gomba szárairól a földes részeket eltávolítod, megmosod (nem áztatod, mert nagyon sok vizet képes felvenni), feldarabolod.
- A petrezselymet néhány szál kivételével felaprítod.
Gombás tészta készítése
Ennek az ételnek az elkészítése 2 lépésből áll: gombapörkölt készítéséből és tésztakészítésből (vagy száraz tészta kifőzéséből. A gombapörkölt a tűzhelyen melegen tartható, vagy akár meg is melegíthető. A tésztánál viszont jó, ha betartasz egy főzési sorrendet, mert ha a tészta túlfő, vagy nem fő meg, az étel nem lesz az igazi.
Ez az egyszerű étel néhány lépésben elkészíthető:
- Az apróra vágott hagymát a zsíron megfuttatod. Hozzáadsz 1 teáskanálnyi vizet, hogy a paprika ne pörkölődjön meg (ha ez megtörténik, akkor keserű lesz).
- Hozzáadod a piros paprikát és a feldarabolt gombát.
- Felteszed a tészta kifőző vizét melegedni.
- Pár percig lefeded, de csak addig, amíg a gomba kicsit összeesik és alatt kellő mennyiségű folyadék lesz (a gomba elég sok vizet enged ki).
- Ha száraz tésztával dolgozol, kezd el kifőzni. A tészta tasakján találod a főzési időt, de tapasztalatom szerint ennél rendszerint egy kicsit több idő kell.
- Leveszed a fedőt és puhára párolod – illetve amíg a folyadék nagy része elpárolog belőle (különben elázik a tészta).
- Beleteszed a felaprított petrezselymet és melegen tartod, amíg a tészta elkészül.
- Ha friss házi tésztából készíted, most kezd kifőzni, mert néhány perc alatt kész.
- Amikor a tészta megfőtt, kiszeded és kevés vajat (vagy zsírt) teszel rá, hogy ne ragadjon össze.
- Utolsó lépésként összeállítod az ételt, tányérokra tálalva.
Elkészítési idő (száraztésztából):
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Gombapörkölt készítése (közben tésztakifőzés): 30 perc
Összesen: 45 perc
Tálalás
A tányérok aljára teszel egy-egy jó adag tésztát, ráhalmozod a gombapörköltet. Tejfölt is tehetsz a tetejére és egy kis petrezselyemzöldet.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Gombás tésztát kipróbáltam, finom lett, jó ötlet.