Szedres muffin: egyszerű, gyors sütemény. A fekete szedret beszerezheted, vagy saját fagyasztott gyümölcsöt is felhasználhatsz hozzá.

Szedres muffin

Szedres muffin recept

Elkészítési idő: 35 perc (munka: 10 perc)

Hozzávalók

6 db muffinhoz:

  • 8 evőkanál liszt
  • 1/2 tasak sütőpor
  • 1 csipet só
  • 4 evőkanál porcukor
  • 4 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1/2 tasak Bourbon vanília aroma vagy 1 tasak vaníliás cukor (nem minden változathoz szükséges)
  • 1/2 dl tej
  • 18 szem nagyobb friss vagy mirelit fekete földi szeder

Megjegyzések:

  • 12 db muffinhoz vedd a hozzávalók kétszeresét.
  • Biztosan láttál már az utak mentén, vagy cserjésben földi szeder bokrokat, amelyeken elég aprók a földiszeder szemek. A piacokon, vagy mirelitben ennél jóval nagyobb szemű gyümölcsöket lehet kapni. Feltételezem, hogy ezek már nemesített változatok.

Bevásárlólista

  • 1 db tojás
  • 1 tasak Bourbon vanília aroma vagy 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tasak sütőpor
  • 10 dkg vaj (csak a fele kell)
  • 1 kis doboz (tasak), vagy az otthoni fagyasztóból 18 szem földi szeder

Emlékeztető: liszt, só, porcukor, tej

Megjegyzés:

Szeder helyett használhatsz más gyümölcsöt is, például cseresznyét, meggyet vagy akár kis alma darabokat.

Szedres muffin készítése

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokon.
  2. Keverd össze a porszerű hozzávalókat: a lisztet, sütőport és a sót.

    Liszt, sütőpor, só

    Liszt, sütőpor, só

  3. Dolgozd össze a vajat a cukorral.
  4. Keverd bele a tojást.

    Cukor, vaj, tojás összekeverve

    Cukor, vaj, tojás összekeverve

  5. Add hozzá részletekben a lisztet és a tejet – közben mindig keverd egyenletesre. A tej mennyisége nem határozható meg pontosan. Annyi kell hozzá, hogy jól keverhető, de ne túl híg legyen. Ha például pürét teszel majd a tésztájába, mint ahogy a sütőtökös muffin készül, kevesebb tej kell.

    Alkotók összekeverése

    Alkotók összekeverése

  6. Add hozzá a vanília aromát vagy vaníliás cukrot.

    Muffin tészta

    Muffin tészta

  7. Béleld ki a sütőformát muffin papírokkal, oszd szét benne a tésztát egyenletesen. A fenti mennyiségből a forma háromnegyedig lesz töltve.

    Sütőformában

    Sütőformában

  8. Rakd rá óvatosan a szeder szemeket.

    Sütés előtt

    Sütés előtt

  9. A sütést kezd 180 fokon, majd 10 perc múlva vedd le a hőmérséklete 150 fokra, hogy a sütemények belseje is jól átsüljön. 20 perig ne nyitogasd a sütő ajtaját, mert a tészta össze fog esni.
  10. 25 perc után ellenőrizd a tűpróbával.
  11. Ha a tű már nem ragad, a tészta megsült. Hagyd nyitva a sütő ajtaját, de a süteményt csak 10 perc múlva szedd ki, hogy egyenletesen hűljenek.

    Megsütve

    Megsütve

Megjegyzések:

  • Ha jól állítottad össze a tésztát, akkor a szeder szemek csak félig süllyednek le és a muffinok tetején még jól látszanak.
  • Készíthetsz más, például csokis, mézes-diós, sütőtökös muffint is.

Elkészítési idő:

  • alkotók összekeverése: 5 perc
  • betöltés formába: 5 perc
  • sütési idő: 25 perc

Összesen: 35 perc (ebből munka 10 perc)

Szedres muffin tálalása

Rakd fel a muffinokat egy megfelelő méretű tálra (nálam ez egy szögletes üvegtál volt). Ha van otthon, kis méretű tányérokat adj hozzá.

Szedres muffin tálalva

Szedres muffin tálalva

Szedres muffin

 

Sütemény és képek: Pap Zsuzsa