Szedres muffin: egyszerű, gyors sütemény. A fekete szedret beszerezheted, vagy saját fagyasztott gyümölcsöt is felhasználhatsz hozzá.
Szedres muffin recept
Elkészítési idő: 35 perc (munka: 10 perc)
Hozzávalók
6 db muffinhoz:
- 8 evőkanál liszt
- 1/2 tasak sütőpor
- 1 csipet só
- 4 evőkanál porcukor
- 4 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1/2 tasak Bourbon vanília aroma vagy 1 tasak vaníliás cukor (nem minden változathoz szükséges)
- 1/2 dl tej
- 18 szem nagyobb friss vagy mirelit fekete földi szeder
Megjegyzések:
- 12 db muffinhoz vedd a hozzávalók kétszeresét.
- Biztosan láttál már az utak mentén, vagy cserjésben földi szeder bokrokat, amelyeken elég aprók a földiszeder szemek. A piacokon, vagy mirelitben ennél jóval nagyobb szemű gyümölcsöket lehet kapni. Feltételezem, hogy ezek már nemesített változatok.
Bevásárlólista
- 1 db tojás
- 1 tasak Bourbon vanília aroma vagy 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tasak sütőpor
- 10 dkg vaj (csak a fele kell)
- 1 kis doboz (tasak), vagy az otthoni fagyasztóból 18 szem földi szeder
Emlékeztető: liszt, só, porcukor, tej
Megjegyzés:
Szeder helyett használhatsz más gyümölcsöt is, például cseresznyét, meggyet vagy akár kis alma darabokat.
Szedres muffin készítése
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokon.
- Keverd össze a porszerű hozzávalókat: a lisztet, sütőport és a sót.
- Dolgozd össze a vajat a cukorral.
- Keverd bele a tojást.
- Add hozzá részletekben a lisztet és a tejet – közben mindig keverd egyenletesre. A tej mennyisége nem határozható meg pontosan. Annyi kell hozzá, hogy jól keverhető, de ne túl híg legyen. Ha például pürét teszel majd a tésztájába, mint ahogy a sütőtökös muffin készül, kevesebb tej kell.
- Add hozzá a vanília aromát vagy vaníliás cukrot.
- Béleld ki a sütőformát muffin papírokkal, oszd szét benne a tésztát egyenletesen. A fenti mennyiségből a forma háromnegyedig lesz töltve.
- Rakd rá óvatosan a szeder szemeket.
- A sütést kezd 180 fokon, majd 10 perc múlva vedd le a hőmérséklete 150 fokra, hogy a sütemények belseje is jól átsüljön. 20 perig ne nyitogasd a sütő ajtaját, mert a tészta össze fog esni.
- 25 perc után ellenőrizd a tűpróbával.
- Ha a tű már nem ragad, a tészta megsült. Hagyd nyitva a sütő ajtaját, de a süteményt csak 10 perc múlva szedd ki, hogy egyenletesen hűljenek.
Megjegyzések:
- Ha jól állítottad össze a tésztát, akkor a szeder szemek csak félig süllyednek le és a muffinok tetején még jól látszanak.
- Készíthetsz más, például csokis, mézes-diós, sütőtökös muffint is.
Elkészítési idő:
- alkotók összekeverése: 5 perc
- betöltés formába: 5 perc
- sütési idő: 25 perc
Összesen: 35 perc (ebből munka 10 perc)
Szedres muffin tálalása
Rakd fel a muffinokat egy megfelelő méretű tálra (nálam ez egy szögletes üvegtál volt). Ha van otthon, kis méretű tányérokat adj hozzá.
Sütemény és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások