Rántott oldalas: az oldalas szokatlan felhasználási formája. Eszembe nem jutott volna, ha egy videón nem látom, talán el sem hiszem, de kedvet kaptam kipróbálni. Te?
Rántott oldalas recept
(Forrás: Szoky konyhája, a recept videója)
Elkészítési idő: 85 perc
Hozzávalók
2 adaghoz (4 adaghoz a kétszerese)
- 8 szelet (egy-egy csontot tartalmazó) oldalas
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 db közepes fehérrépa
- 1/8 db zeller
- 1 db közepes vöröshagyma
- só
- 20 db szemes bors
- 1 db babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 db tojás
- 2 evőkanál liszt
- 3 evőkanál zsemlemorzsa (lehet több vagy kevesebb)
- 7 dl napraforgó olaj a hús sütéséhez (lehet több vagy kevesebb a lábas méretétől függően
Bevásárlólista
- 1 kg csontos oldalas (nem pontos, ha lehet, 8 db csont legyen benne)
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 db közepes fehérrépa
- 1 db zeller (csak a nyolcad része kell az ételhez)
- 2 db tojás
- 1 liter napraforgó olaj (sütéshez)
Emlékeztető: vöröshagyma, szemes bors, babérlevél, fokhagyma, só, liszt, zsemlemorzsa.
Előkészítés
- Az oldalast megmosod, a csontokkal párhuzamosan szeletekre vágod. Ügyelj arra, hogy a csontok mindkét oldalán legyen hús.
- A sárgarépát, fehérrépát megtisztítod, hosszúkás szeletekre vágod.
- A vöröshagymát és a zellert megtisztítod.
Rántott odalas elkészítése
Az oldalas abálása:
- A feldarabolt oldalast, a sárgarépát, fehérrépát, zellert és a hagymát beleteszed egy alkalmas méretű lábasba.
- Annyi vizet öntesz rá, amennyi ellepi.
- Beleteszed a babérlevelet, a szemesborsot, a fokhagymát és megsózod.
- Felmelegíted 90 Cº-ra (ha nincs hőmérőd: alig gyöngyözzön).
- Addig főzöd, amig az oldalas annyira megpuhul, hogy a csontokat meg lehessen mozdítani benne. Ez eltarthat egy óráig, néha tovább is. (Közben előkészítheted, elkészítheted a köretet: sütnivaló krumplit, amit megsüthetsz a hús mellett, serpenyőben átpirított, kockára vágott, fűszerezett főtt céklát, krumplipürét, vagy szinte bármilyen saláta is illik hozzá.)
- A húsdarabokat kiszeded, a hagymát, fokhagymát kidobod, a sárgarépát, fehérrépát is kiszeded (valahogy felhasználod – most erre nincs jó tippem – akár megehető).
- A lét leszűröd, kiváló alaplé levesek, főzelékek ízesítésére.
A rántott oldalas elkészítése:
- Az oldalas darabokból a csontokat félig kitolod, így kis „nyelek” lesznek a húson.
- Panírozod: lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába hengergeted vigyázva, hogy a csontok a húsban maradjanak.
- Felforrósított olajban (a színe kicsit kivilágosodik, de ne füstöljön) először egyik, majd fordítás után a másik oldalukat is aranybarnára sütöd.
- Szűrőkanálon lecsepegteted, majd dupla törlőpapírra kiszeded.
Az oldalas sütve is nagyon finom.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Az oldalas abálása: 50 perc (lehet több9
- Panírozás: 10 perc
- Sütés két részletben: 15 perc
Összesen: 85 perc
Rántott oldalas tálalása
A lecsepegtetett húst tányérokra teszed. A köretet mellé tálalod.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Kösz a receptet, ki fogom próbálni.