Rántott oldalas: az oldalas szokatlan felhasználási formája. Eszembe nem jutott volna, ha egy videón nem látom, talán el sem hiszem, de kedvet kaptam kipróbálni. Te?

Rántott oldalas

Rántott oldalas recept

(Forrás: Szoky konyhája, a recept videója)

Elkészítési idő: 85 perc

Hozzávalók

2 adaghoz (4 adaghoz a kétszerese)

  • 8 szelet (egy-egy csontot tartalmazó) oldalas
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1/8 db zeller
  •  1 db közepes vöröshagyma
  • 20 db szemes bors
  • 1 db babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa (lehet több vagy kevesebb)
  • 7 dl napraforgó olaj a hús sütéséhez (lehet több vagy kevesebb a lábas méretétől függően

Bevásárlólista

  • 1 kg csontos oldalas (nem pontos, ha lehet, 8 db csont legyen benne)
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1 db zeller (csak a nyolcad része kell az ételhez)
  • 2 db tojás
  • 1 liter napraforgó olaj (sütéshez)

Emlékeztető: vöröshagyma, szemes bors, babérlevél, fokhagyma, só, liszt, zsemlemorzsa.

Előkészítés

  • Az oldalast megmosod, a csontokkal párhuzamosan szeletekre vágod. Ügyelj arra, hogy a csontok mindkét oldalán legyen hús.

    Oldalas felszeletelve

    Oldalas felszeletelve

  • A sárgarépát, fehérrépát megtisztítod, hosszúkás szeletekre vágod.
  • A vöröshagymát és a zellert megtisztítod.

Rántott odalas elkészítése

Az oldalas abálása:

  1. A feldarabolt oldalast, a sárgarépát, fehérrépát, zellert és a hagymát beleteszed egy alkalmas méretű lábasba.
  2. Annyi vizet öntesz rá, amennyi ellepi.
  3. Beleteszed a babérlevelet, a szemesborsot, a fokhagymát és megsózod.
  4. Felmelegíted 90 Cº-ra (ha nincs hőmérőd: alig gyöngyözzön).
  5. Addig főzöd, amig az oldalas annyira megpuhul, hogy a csontokat meg lehessen mozdítani benne. Ez eltarthat egy óráig, néha tovább is. (Közben előkészítheted, elkészítheted a köretet: sütnivaló krumplit, amit megsüthetsz a hús mellett, serpenyőben átpirított, kockára vágott, fűszerezett főtt céklát, krumplipürét, vagy szinte bármilyen saláta is illik hozzá.)

    Rántott oldalas

    Rántott oldalas

  6. A húsdarabokat kiszeded, a hagymát, fokhagymát kidobod, a sárgarépát, fehérrépát is kiszeded (valahogy felhasználod – most erre nincs jó tippem – akár megehető).
  7. A lét leszűröd, kiváló alaplé levesek, főzelékek ízesítésére.

A rántott oldalas elkészítése:

  1. Az oldalas darabokból a csontokat félig kitolod, így kis „nyelek” lesznek a húson.

    Abált oldalas

    Abált oldalas

  2. Panírozod: lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába hengergeted vigyázva, hogy a csontok a húsban maradjanak.
    Panírozás 1

    Panírozás 1

    Panírozás 2

    Panírozás 2

    Panírozás 3

    Panírozás 3

    Panírozott oldalas szeletek

    Panírozott oldalas szeletek

  3. Felforrósított olajban (a színe kicsit kivilágosodik, de ne füstöljön) először egyik, majd fordítás után a másik oldalukat is aranybarnára sütöd.
  4. Szűrőkanálon lecsepegteted, majd dupla törlőpapírra kiszeded.
Oldalas kisütve

Oldalas kisütve

Az oldalas sütve is nagyon finom.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Az oldalas abálása: 50 perc (lehet több9
  • Panírozás: 10 perc
  • Sütés két részletben: 15 perc

Összesen: 85 perc

Rántott oldalas tálalása

A lecsepegtetett húst tányérokra teszed. A köretet mellé tálalod.

Rántott oldalas köretekkel

Rántott oldalas köretekkel

Étel és képek: Pap Zsuzsa