Zöldbableves, vajbableves: egy változat tejföllel habarva, petrezselyemmel. Egyszerű zöldbableves, könnyen, gyorsan elkészítheted – nagyon finom.
Zöldbableves recept
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
4 főre
- 0,5 kg friss zöldbab (vagy 0,4 kg mirelit)
- 4 dl húsleves vagy 4 dl víz és 2 kiskanál házi készítésű ételízesítő vagy Vegeta Naturella
- 4 teáskanál tejföl
- 2 teáskanál liszt
- 1 csokor petrezselyem
- 4 dl víz
- só (1 mokkás kanálnyi vagy ízlés szerint)
Bevásárlólista
- 0,5 kg friss zöldbab (vagy 0,4 kg mirelit)
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: húsleves v. alaplé v. nátrium glutamát mentes ételízesítő, liszt, só
Előkészítés
A zöldbab előkészítése
- Az előkészítés első lépése a zöldbab megtisztítása. Ez attól függ, mennyire friss, fiatal a zöldbab. Ha nagyon friss és nagyon fiatal, akkor csak le kell csípni azt a végét, ahol a szár van. Ha öregebb, a szárvéggel együtt le kell húzni hosszában azt a szálat, amely később zavarna a kész ételben, mert nagyon kemény, szálkás. Esetenként a másik széléről is el kell távolítani a szálkás részt.
- Ezt követi a lemosás.
- Harmadik lépés a feldarabolás. Sokan szálanként ferdén késsel darabolják fel a zöldbabot. Ez viszonylag hosszú ideig tart. Sokkal gyorsabb, ha több szálat összefogsz és egy vágódeszkán ferdén feldarabolod.
A további előkészítő munkákat főzést közben is elvégezheted.
Zöldbableves elkészítése
- A feldarabolt zöldbabot egy 2 literes lábasba teszed.
- A 4 dl húslevest vagy 4 dl vizet felforralsz és a babra öntöd. Ez utóbbi esetben hozzáteszed a Vegeta Naturellát. Ez egy szárított zöldségkeverék és jó ízt fog adni a levesednek. Tapasztalat szerint a zöldbabot nem jó hideg vízben feltenni, mert nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem puhul meg.
- Puhára főzöd a zöldbabot.
- Közben a petrezselymet néhány szál kivételével felaprítod.
- Elkészíted a habarást: lisztet elkevered a tejföllel.
- Amikor a bab megfőtt, a főzőlével felhígítod a lisztes tejfölt annyira, hogy könnyen önthetővé váljon.
- Beleöntöd a zöldbabba. Hozzáteszed a felaprított petrezselymet. Összekevered.
- Felhígítod még 4 dl vízzel és felforralod. Ezzel a leves elkészült.
Elkészítési idő:
- Zöldbab tisztítása, feldarabolása: 30 perc
- Főzés: 20 perc
- Habarás, felforralás: 10 perc
Összesen: 60 perc
Megjegyzés:
Ezt a levest mirelit zöldbabból is elkészítheted. Ez esetben sokkal gyorsabban: 30 perc alatt elkészül. (Nem probléma, ha a zacskó súlya 400 vagy 450 gramm, ennyi is elég a leves elkészítéséhez – itt nincs hulladék.)
Tálalás
Tálalhatod hagyományos mélytányérban vagy tálkában. Tetejét díszítsd petrezselyemszállal.
Képek: saját készítésű leves saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások