Zöldbableves, vajbableves: egy változat tejföllel habarva, petrezselyemmel. Egyszerű zöldbableves, könnyen, gyorsan elkészítheted – nagyon finom.

Zöldbableves 1

Zöldbableves recept

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 főre

  • 0,5 kg friss zöldbab (vagy 0,4 kg mirelit)
  • 4 dl húsleves vagy 4 dl víz és 2 kiskanál házi készítésű ételízesítő vagy Vegeta Naturella
  • 4 teáskanál tejföl
  • 2 teáskanál liszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 dl víz
  • só (1 mokkás kanálnyi vagy ízlés szerint)

Bevásárlólista

  • 0,5 kg friss zöldbab (vagy 0,4 kg mirelit)
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: húsleves v. alaplé v. nátrium glutamát mentes ételízesítő, liszt, só

Előkészítés

A zöldbab előkészítése

  • Az előkészítés első lépése a zöldbab megtisztítása. Ez attól függ, mennyire friss, fiatal a zöldbab. Ha nagyon friss és nagyon fiatal, akkor csak le kell csípni azt a végét, ahol a szár van. Ha öregebb, a szárvéggel együtt le kell húzni hosszában azt a szálat, amely később zavarna a kész ételben, mert nagyon kemény, szálkás. Esetenként a másik széléről is el kell távolítani a szálkás részt.
  • Ezt követi a lemosás.

    Tisztított zöldbab

    Tisztított zöldbab

  • Harmadik lépés a feldarabolás. Sokan szálanként ferdén késsel darabolják fel a zöldbabot. Ez viszonylag hosszú ideig tart. Sokkal gyorsabb, ha több szálat összefogsz és egy vágódeszkán ferdén feldarabolod.

    Felvágott zöldbab

    Felvágott zöldbab

A további előkészítő munkákat főzést közben is elvégezheted.

Zöldbableves elkészítése

  1. A feldarabolt zöldbabot egy 2 literes lábasba teszed.
  2. A 4 dl húslevest vagy 4 dl vizet felforralsz és a babra öntöd. Ez utóbbi esetben hozzáteszed a Vegeta Naturellát. Ez egy szárított zöldségkeverék és jó ízt fog adni a levesednek. Tapasztalat szerint a zöldbabot nem jó hideg vízben feltenni, mert nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem puhul meg.

    Megfőtt zöldbab

    Megfőtt zöldbab

  3. Puhára főzöd a zöldbabot.

    Főzés 2

    Főzés

  4. Közben a petrezselymet néhány szál kivételével felaprítod.
  5. Elkészíted a habarást: lisztet elkevered a tejföllel.
  6. Amikor a bab megfőtt, a főzőlével felhígítod a lisztes tejfölt annyira, hogy könnyen önthetővé váljon.
  7. Beleöntöd a zöldbabba. Hozzáteszed a felaprított petrezselymet. Összekevered.

    Habarás tejföllel

    Habarás tejföllel

  8. Felhígítod még 4 dl vízzel és felforralod. Ezzel a leves elkészült.

    Zöldbableves készen

    Zöldbableves készen

Elkészítési idő:

  • Zöldbab tisztítása, feldarabolása: 30 perc
  • Főzés: 20 perc
  • Habarás, felforralás: 10 perc

Összesen: 60 perc

Megjegyzés:

Ezt a levest mirelit zöldbabból is elkészítheted. Ez esetben sokkal gyorsabban: 30 perc alatt elkészül. (Nem probléma, ha a zacskó súlya 400 vagy 450 gramm, ennyi is elég a leves elkészítéséhez – itt nincs hulladék.)

Tálalás

Tálalhatod hagyományos mélytányérban vagy tálkában. Tetejét díszítsd petrezselyemszállal.

Zöldbableves tálalva 1

Zöldbableves tálalva 

 

Képek: saját készítésű leves saját felvételei.