Újházi tyúkhúsleves: a húslevesek királynője. Nincs lakodalom, vagy neves étterem nélküle , sőt háztartás sincs, ahol legalább egyszer-kétszer el nem készítették.

Újházi tyúkhúsleves - 1

Újházi tyúkhúsleves recept

Elkészítési idő (konyhakész húsból): 280 perc

Hozzávalók

(6-8 adag)

  • 1,5 kg tyúkhús vagy kakashús (megtisztítva, feldarabolva, konyhakészen)
  • 60 dkg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller)
  • 1 db közepes hagyma
  • 2-3 közepes levél vagy egy gerezd kelkáposzta
  • 1 db zöldpaprika
  • teatojásban: 10-15 szem bors, 1 kiskanál sáfrány v. sáfrányos szeklice, 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg apró gomba
  • 15 dkg zöldborsó (lehet mirelit)
  • 5 – 10 dkg cérnametélt
  • petrezselyem

Bevásárlólista

  • 1,5 kg tyúkhús vagy kakashús (megtisztítva, feldarabolva, konyhakészen)
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1/2 zeller
  • 1 db közepes hagyma
  • 1 gerezd kelkáposzta
  • 1 db zöldpaprika
  • 10 dkg apró gomba
  • 15 dkg zöldborsó (lehet mirelit)
  • 10 dkg cérnametélt
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: fekete szemes bor, sáfrány vagy sáfrányos szeklice, fokhagyma, só

Megjegyzés:

Mivel a kakas 5 kilós volt, így szó sem lehetett az egészből levest készíteni, ezért a baromfiaknál szokásos far, hát, szárny, nyak került a levesbe. Az feldarabolt leveshús vagy másfél kiló lett, így arra készült a recept, melyben igyekeztem követni a hagyományokat, de az autentikusnak látszó leírások között is vannak különbségek.

Előkészítés

  • A leveszöldségeket megtisztítod, feldarabolod.
  • A hagyma külső leveleit leszeded.
  • A kelkáposztát, zöldpaprikát, gombát megtisztítod, megmosod.
  • A petrezselyem csokorba kötöd.

Újházi tyúkhúsleves készítése

  • A megtisztított, feldarabolt húst egy kb. 6 literes lábasba teszed, elkezded lassan melegíteni. Amikor felforr, habját leszeded, és úgy állítod be a melegítést, hogy apró gyöngyök keletkezzenek forrás közben.
Tyúkhús feldarabolva

Tyúkhús feldarabolva

Húsleves főzés - 2

Húsleves főzés – 2

  • 1,5 óra után megsózod. Arra számíts, hogy 3-5 óráig kell főzni. Amikor a hús már majdnem puha, beleteszed a leveszöldségeket és belelógatod a tea-tojást a fűszerekkel.Beledobod a petrezselymet, ha van otthon, 1 szál zeller zöldet is
Húsleves főzés - 3

Húsleves főzés – 3

  • Készre főzöd. Ha szükséges, közben a vizet pótolod.
  • A gombát és zöldborsót külön, kevés vízben megpárolod. A pároló vizet a leveshez öntöd.
  • Amikor minden megpuhult, kiszedsz mindent a levesből (külön a húst és külön a zöldségeket) és leszűröd.
Leveszöldségek

Leveszöldségek

Levesből kiszedett hús

Levesből kiszedett hús

Leszűrt leves

Leszűrt leves

  • Kifőzöd külön enyhén sós vízben a levestésztát.

Elkészítési idő (konyhakész húsból):

  • Hús főzése (közben a zöldségek megtisztítása, feldarabolása): 240 perc
  • További főzés zöldségekkel együtt (közben a levestészta kifőzése): 40 perc

Összesen: 275 perc

Újházi tyúkhúsleves tálalása

A meleg húst, a zöldségeket és levestésztát tányérokba teszed és rámered a forró levest. Néhány levél zöld petrezselyem is kerülhet rá. Garantálom, hogy sikered lesz vele.

Újházi tyúkhúsleves - 2

Újházi tyúkhúsleves

Sztori:

Névadója Újházi Ede, a 19. századvég és 20. századelő neves színésze, kinek nevét legtöbben mégis az általa kreált és róla elnevezett levesről ismerik. Az eredeti leves nem is tyúkból, hanem kakasból készült (hogy miért, az egy külön történet). Megsúgom, véletlenül az enyém is az lett, mivel  a férjem tyúk helyett  egy kakast vásárolt. Ezért az Újházi tyúklevest tulajdonképpen Újházi kakas levesnek is nevezhetnénk.

 

Érdekelhet még:

Hagyományos húsleves 

Csirkehús leves

Pulykanyak leves

Sertéshús leves (orjaleves)

Marhahús leves

 

Képek: saját készítésű leves saját felvételei