Juhtúrós tojásos nokedli: egyik kedvelt ételünk egy kicsit tovább gondolva. A juhtúrótól egy teljesen más ízt kap, így valójában egy másik, de nem kevésbé jó étel.

Juhtúrós tojásos nokedli

Juhtúrós tojásos nokedli

Juhtúrós tojásos nokedli

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 30 dkg liszt (nagy étkűeknek: 40 dkg)
  • 2 db tojás
  • 3 dl víz (körülbelüli érték)
  • 10 dkg füstölt szalonna (lehet húsos is, pl. kolozsvári)
  • 10 dkg juhtúró
  • 2 evőkanál tejföl
  • 4 db tojás (40 dkg liszt esetében 6 db)
  • 1 fej saláta (lehet fejes, római, mini római)
  • ecet, cukor a salátához, ízlés szerint

Bevásárlólista

  • 1 kg liszt
  • 6 – 8 db tojás
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg juhtúró
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 fej saláta (lehet fejes, római, mini római)

Emlékeztető: só, ecet, cukor

Előkészítés

  • A szalonnát kockákra vágod. A zsírt kiolvasztod belőle egy nagyobb serpenyőben.
    Kockára vágott szalonna

    Kockára vágott szalonna

    Szalonna kiolvasztása

    Szalonna kiolvasztása

  • A juhtúrót összekevered a tejföllel.

    Juhtúró tejföllel keverve

    Juhtúró tejföllel keverve

  • A tojásokból 4 db-ot (vagy 6 db-ot) felütsz és felvered.

    Tojások felverve

    Tojások felverve

  • A salátát levelekre szeded, megmosod, 8 db-ot félre teszel, a többit feltépkeded.

    Tépkedett saláta

    Tépkedett saláta

  • A feltépkedett salátalevelekből ecetes cukros vízzel salátát készítesz.

Juhtúrós tojásos nokedli készítése

Nokedli készítése:

  1. A lisztet 2 db tojással és a vízzel összekevered. A vízből annyit használsz, hogy keverhető nokedli tészta legyen a végeredmény. Megsózod.
  2. A tésztát nokedli szaggatóval forrásban levő sós vízbe szaggatod, a víz tetejére feljött nokedlit kiszeded és a szalonnazsírba forgatod. A pörcöt is benne hagyod.

    Nokedli szalonna zsírban forgatva

    Nokedli szalonna zsírban forgatva

  3. A nokedli készítéséről bővebben is olvashatsz az oldalamon.

A feltétek felrakása:

  1. Kis kanállal egyenletesen elosztva ráteszed a nokedlira a tejföllel kikevert juhtúrót, és összekevered.

    Juhtúró a nokedlin

    Juhtúró a nokedlin

  2. Ráöntöd a felvert tojást, lassú tűzön melegíted, majd amikor alul a tojás kezd szilárdulni. a nokedlival együtt megemeled, hogy a folyékony tojás a serpenyő aljára kerüljön és az is kissé megsüljön. Ezt addig folytatod, amíg az egész tojás – még kissé lágy állapotban – összekeveredjen a nokedlival.

    Juhtúrós tojásos nokedli készen

    Étel készen

  3. Ezzel az étel elkészült.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Nokedli készítés: 15 perc
  • Rátétek felrakása, átsütés: 15 perc

Összesen: 50 perc

Juhtúrós tojásos nokedli tálalása

A tányérokra rakod a saláta leveleket. Rárakod az elkészült nokedlit. Megszórhatod feldarabolt salátalevéllel vagy petrezselyemmel.

Juhtúrós tojásos nokedli tálalva 1

Juhtúrós tojásos nokedli tálalva 1

Juhtúrós tojásos nokedli tálalva 2

Tálalva 2

 

Képek, étel és recept: Pap Zsuzsa