Juhtúrós tojásos nokedli: egyik kedvelt ételünk egy kicsit tovább gondolva. A juhtúrótól egy teljesen más ízt kap, így valójában egy másik, de nem kevésbé jó étel.
Juhtúrós tojásos nokedli
Elkészítési idő:
Hozzávalók
4 adaghoz
- 30 dkg liszt (nagy étkűeknek: 40 dkg)
- 2 db tojás
- 3 dl víz (körülbelüli érték)
- 10 dkg füstölt szalonna (lehet húsos is, pl. kolozsvári)
- 10 dkg juhtúró
- 2 evőkanál tejföl
- 4 db tojás (40 dkg liszt esetében 6 db)
- só
- 1 fej saláta (lehet fejes, római, mini római)
- ecet, cukor a salátához, ízlés szerint
Bevásárlólista
- 1 kg liszt
- 6 – 8 db tojás
- 10 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg juhtúró
- 1 kis pohár tejföl
- 1 fej saláta (lehet fejes, római, mini római)
Emlékeztető: só, ecet, cukor
Előkészítés
- A szalonnát kockákra vágod. A zsírt kiolvasztod belőle egy nagyobb serpenyőben.
- A juhtúrót összekevered a tejföllel.
- A tojásokból 4 db-ot (vagy 6 db-ot) felütsz és felvered.
- A salátát levelekre szeded, megmosod, 8 db-ot félre teszel, a többit feltépkeded.
- A feltépkedett salátalevelekből ecetes cukros vízzel salátát készítesz.
Juhtúrós tojásos nokedli készítése
Nokedli készítése:
- A lisztet 2 db tojással és a vízzel összekevered. A vízből annyit használsz, hogy keverhető nokedli tészta legyen a végeredmény. Megsózod.
- A tésztát nokedli szaggatóval forrásban levő sós vízbe szaggatod, a víz tetejére feljött nokedlit kiszeded és a szalonnazsírba forgatod. A pörcöt is benne hagyod.
- A nokedli készítéséről bővebben is olvashatsz az oldalamon.
A feltétek felrakása:
- Kis kanállal egyenletesen elosztva ráteszed a nokedlira a tejföllel kikevert juhtúrót, és összekevered.
- Ráöntöd a felvert tojást, lassú tűzön melegíted, majd amikor alul a tojás kezd szilárdulni. a nokedlival együtt megemeled, hogy a folyékony tojás a serpenyő aljára kerüljön és az is kissé megsüljön. Ezt addig folytatod, amíg az egész tojás – még kissé lágy állapotban – összekeveredjen a nokedlival.
- Ezzel az étel elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Nokedli készítés: 15 perc
- Rátétek felrakása, átsütés: 15 perc
Összesen: 50 perc
Juhtúrós tojásos nokedli tálalása
A tányérokra rakod a saláta leveleket. Rárakod az elkészült nokedlit. Megszórhatod feldarabolt salátalevéllel vagy petrezselyemmel.
Képek, étel és recept: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások