Részeges csirke: ki nem maradhat, ha farsangi ételekről van szó. Kötelező alapanyagok: a csirkehús és a száraz fehér bor. A többi hozzávaló ízlés szerint szabadon választható. Én is így tettem.
Részeges csirke
Elkészítési idő: a csirkedarabok méretétől függően 110 – 130 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 8 db nagyobb alsó csirkecomb (de lehet 4 db egész is, félbevágva)
- 8 db vékonyra szelt húsos szalonna (bacon)
- 3 dl száraz fehér bor
- fűszerek: só, frissen őrölt bors, majoránna, kakukkfű
- 12 db közepes méretű krumpli (kb. 1 kg)
- 2 nagyobb fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1/2 fej piros kaliforniai paprika
- 1 – 2 evőkanál vaj vagy zsír
Bevásárlólista
- 8 db nagyobb alsó csirkecomb (de lehet 4 db egész is, félbevágva)
- 1 csomag vékonyra szelt húsos szalonna (bacon)
- 7 dl száraz fehér bor
- 12 db közepes méretű krumpli (kb. 1 kg)
- 2 nagyobb fej hagyma
- 1 db piros kaliforniai paprika
Emlékeztető: só, bors, majoránna, fokhagyma, vaj, zsír, liszt
Megjegyzés:
A képeken 3 adag elkészítését léthatod.
Előkészítés
- A csirkecombokat megtisztítod, leöblíted (ha konyhakész, akkor ezt nem kell megtenned). Kétfelé vágod, befűszerezed sóval, frissen őrölt borssal, majoránnával, majd belecsavarod a húsos szalonna szeletekbe.
- A krumplit meghámozod. (Ha nagyobbak a krumplik, feldarabolod.)
- A hagymát megtisztítod, cikkekre vágod.
- A fokhagyma gerezdeket tisztítás után felszeleteled.
- A kápia paprikát vékony csíkokra szeled.
Részeges csirke készítése
- A sütőedényt (tálat vagy tepsit) vastagon kikened vajjal vagy zsírral.
- A csirkedarabokat egymás mellé a sütőtálba vagy tepsibe teszed.
- Köré rakod a krumplikat, a hagyma gerezdeket, rárakod a piros paprika szeleteket és rászórod a fokhagymát. A húshoz hasonló módon a köreteket is megfűszerezed.
- Leöntöd 3 dl száraz fehér borral.
- Lefeded a tál fedelével, vagy alufóliával.
- A sütőbe teszed és kb. 175 fokon párolod kb. egy órán át. Ekkor megnézed. Ha még nem puha a hús és a krumpli, tovább párolod addig, amíg minden puha lesz (nagyobb csirkecomboknál ez még további 20 – 30 percig tart majd.
- Amikor minden puha, leveszed a tetőt vagy fóliát é tovább sütöd, ameddig a hús és krumpli teteje megpirul. Ha van a sütődben grill, kb. 10 percig grillezd tovább, hogy a hús teteje ropogós legyen. (Ha szerencséd van, a pároló folyadék majdnem elpárolog. Ha ez menet közben történik, kevés meleg vizet önts a hús alá.)
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 15 perc
- Párolás: 80 perc
- Sütés: 25 perc
- Grillezés: 10 perc
Összesen: 130 perc
Részeges csirke tálalása
A tálalás módja attól függ, miben sütötted. Ha üveg vagy kerámia sütőtálat használsz, akár abban is asztalra teheted, vagy nagyobb tálra kitálalhatod. A tálalást tányérokon is elvégezheted.
Az ételt, fényképeket és leírást készítette: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások