Tejfölös tokány: csíkokra vágott sertés combból vagy lapockából, borssal, köménnyel, majoránnával ízesítve, tejfölös habarással, krumpli krokettal tálalva.
Tejfölös tokány recept
Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 80 dkg sertés comb vagy lapocka
- 2 fej közepes méretű hagyma
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 kis pohár tejföl
- 2 lapos evőkanál liszt
- fűszerek: só, frissen őrölt bors, kömény, csombor (kihagyható), majoránna
Bevásárlólista
- 80 dkg sertés comb vagy lapocka
- 2 fej közepes méretű hagyma
- 1 kis pohár tejföl
Emlékeztető: sertészsír, liszt, só, bors, kömény, édes piros fűszerpaprika, majoránna
Megjegyzés:
A sertészsír helyett használhatsz kiolvasztott szalonnazsírt.
Előkészítés
- A húst a rostokra merőlegesen 4 – 6 cm-es csíkokra vágod (ezt a tokányra vágásnak is hívják).
- Ha szalonnával készíted, a szalonnát felkockázod és zsírját kiolvasztod, a pörcöt kiszeded (ízlés dolga, hogy a főzés végén visszateszed-e a húshoz, vagy félreteszed és felhasználod egy túróscsuszához vagy -tésztához.
- A hagymát felaprítod.
Tejfölös tokány készítése
- A zsírban a hagymát üvegesre párolod (kissé meg is piríthatod).
- Ráteszed a húst, a zsírban megforgatod, kissé lepirítod.
- A húsra kevés vizet öntesz (éppen csak annyit, hogy ellepje. Beleteszed a fűszereket (kivéve a majoránnát). Ízlés szerinti mennyiségeket használj, a borsból többet, a köményből és piros paprikából kevesebbet, legfeljebb egy-egy kiskanállal.
- Fedő alatt puhára párolod. Ha szükséges, pótold a vizet.
- Amíg a hús párolódik, elkészíted a habarást. A tejfölt kiteszed egy tálba, villával, majd habverővel simára kevered.
- A húst puhára párolod.
- A habarást lépésenként felhígítod és összekevered a hús pároló vizével addig, amíg a habarás már önthető lesz.
- A húsra öntöd, az egészet összekevered, hozzáadod a majoránnát.
- Felforralod (különben a liszt nyers maradna). Ezzel az étel elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Hús párolása, közben a habarás elkészítése: 50 perc
- Befejező munkák: 10 perc
Összesen: 75 perc
Tejfölös tokány tálalása
Tálalhatod:
- kifőtt tésztával
- nokedlival
- krumplikrokettal – tésztájának készítését itt találod
Amíg a hús párolódik, a köret is elkészülhet.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások