Tejfölös tokány: csíkokra vágott sertés combból vagy lapockából, borssal, köménnyel, majoránnával ízesítve, tejfölös habarással, krumpli krokettal tálalva.

Tejfölös tokány

Tejfölös tokány recept

Elkészítési idő: 75 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 80 dkg sertés comb vagy lapocka
  • 2 fej közepes méretű hagyma
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2  lapos evőkanál liszt
  • fűszerek: só, frissen őrölt bors, kömény, csombor (kihagyható), majoránna

Bevásárlólista

  • 80 dkg sertés comb vagy lapocka
  • 2 fej közepes méretű hagyma
  • 1 kis pohár tejföl

Emlékeztető: sertészsír, liszt, só, bors, kömény, édes piros fűszerpaprika, majoránna

Megjegyzés:

A sertészsír helyett használhatsz kiolvasztott szalonnazsírt.

Előkészítés

  • A húst a rostokra merőlegesen 4 – 6 cm-es csíkokra vágod (ezt a tokányra vágásnak is hívják).

    Hús csíkokra vágva

    Hús csíkokra vágva

  • Ha szalonnával készíted, a szalonnát felkockázod és zsírját kiolvasztod, a pörcöt kiszeded (ízlés dolga, hogy a főzés végén visszateszed-e a húshoz, vagy félreteszed és felhasználod egy túróscsuszához vagy -tésztához.
  • A hagymát felaprítod.

    Felaprított hagyma

    Felaprított hagyma

Tejfölös tokány készítése

  1. A zsírban a hagymát üvegesre párolod (kissé meg is piríthatod).

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  2. Ráteszed a húst, a zsírban megforgatod, kissé lepirítod.

    Hús lepirítása

    Hús lepirítása

  3. A húsra kevés vizet öntesz (éppen csak annyit, hogy ellepje. Beleteszed a fűszereket (kivéve a majoránnát). Ízlés szerinti mennyiségeket használj, a borsból többet, a köményből és piros paprikából kevesebbet, legfeljebb egy-egy kiskanállal.
    Fűszerezés 1

    Fűszerezés 1

    Fűszerezés 2

    Fűszerezés 2

    Fűszerezés 3

    Fűszerezés 3

  4. Fedő alatt puhára párolod. Ha szükséges, pótold a vizet.
  5. Amíg a hús párolódik, elkészíted a habarást. A tejfölt kiteszed egy tálba, villával, majd habverővel simára kevered.
  6. A húst puhára párolod.
  7. A habarást lépésenként felhígítod és összekevered a hús pároló vizével addig, amíg a habarás már önthető lesz.
  8. A húsra öntöd, az egészet összekevered, hozzáadod a majoránnát.

    Fűszerezés 4

    Fűszerezés 4

  9. Felforralod (különben a liszt nyers maradna). Ezzel az étel elkészült.

    Tejfölös tokány készen

    Tejfölös tokány készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Hús párolása, közben a habarás elkészítése: 50 perc
  • Befejező munkák: 10 perc

Összesen: 75 perc

Tejfölös tokány tálalása

Tálalhatod:

Amíg a hús párolódik, a köret is elkészülhet.

Tejfölös tokány tálalva 1

Tejfölös tokány tálalva 1

Tejfölös tokány tálalva 2

Tejfölös tokány tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa