Csirkemell pörkölt csusza tésztával: igazi, tápláló gyors ebéd vagy vacsora lehet, ha az időigényes pörkölt alapot előre elkészíted.

Csirkemell pörkölt

Csirkemell pörkölt csusza tésztával

Elkészítési idő: pörkölt alap készítésével együtt 90 perc, anélkül 30 perc

Hozzávalók

2 személyre

  • 1 db nagyobb csirkemell filé
  • 15 dkg csusza tészta
  • 1 fej közepes hagyma
  • 1 evőkanál baromfizsír, vagy más zsiradék
  • 1 dkg vaj
  • 1 teáskanál piros fűszerpaprika
  • 1 csokor petrezselyem

Megjegyzések:

  • Ha 4 személyre készíted, vedd a mennyiségek kétszeresét.
  • Figyelj arra, hogy nagyobb csirkemell filét vásárolj, hogy elég legyen.
  • Ha van otthon, a pörkölt alapba hozzá tehetsz 1 – 1 db apróra vágott zöldpaprikát és paradicsomot.
  • Az ételt sertéspörkölttel is elkészítheted. Akkor a főzés hosszabb ideig tart.

Bevásárló lista

  • 1 db nagyobb csirkemell filé
  • 1 csomag csusza tészta
  • 1 fej közepes hagyma
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: só, édes piros fűszerpaprika, baromfizsír, vaj

Előkészítés

  • A csirkemellet leöblíted.
  • Először csíkokra, majd kockákra vágod.
    Csirkemell filé

    Csirkemell filé

    Csirkemell csíkokra vágva

    Csirkemell csíkokra vágva

    Csirkemell felkockázva

    Csirkemell felkockázva

  • A hagymát felaprítod.
  • A petrezselymet egy-két szál kivételével apróra vágod.

Elkészítés

  1. Először elkészíted a pörkölt alapot: az apróra vágott hagymát (a zöldpaprikával és paradicsommal együtt a baromfi zsíron pirítod és párolod váltakozva, legalább háromszor kevés vízzel felengedve. A piros paprikát kb. félidőben tedd hozzá. Ha ezt előző nap elkészíted, akkor az étel nagyon gyorsan elkészül.
    Dinsztelt hagyma

    Dinsztelt hagyma

    Pirospaprika hozzáadva

    Pirospaprika hozzáadva

    Pörkölt alap

    Pörkölt alap

  2. Tedd bele a kockákra vágott csirkemellet a pörkölt alapba, adj hozzá kevés vizet és párold puhára.
  3. Közben forrald fel a tészta főzővizét (2 – 3 liter viz, hozzá 1 evőkanál só)
  4. Tedd a tésztát a lobogó forró vízbe és főzd addig, amennyi idő a csomagolásra van írva. Ez u.n. fogkemény (harapható) állagot fog eredményezni. Ha ennél puhábbra szeretnéd, főzd egy kicsit tovább és közben kóstold meg. Számíts arra is, hogy a tészta kiszedés után még kicsit tovább puhul.
  5. Szedd ki a tésztát a főzővízből, csepegtesd le, de ne öblítsd le. Tedd hozzá a vajat, keverd bele és akkor nem fog összeragadni.
    Csusza tészta kifőzése, kiszedése

    Csusza tészta kifőzése, kiszedése

    Csusza tészta

    Csusza tészta

  6. Amíg a tésztát főzöd, a csirkemell pörkölt is elkészül és tálalhatsz.

    Csirkemell pörkölt készen

    Csirkemell pörkölt készen

Elkészítési idő:

  • Pörkölt alap készítése: 60 perc
  • Csirkemell pörkölt készítése és tészta kifőzése: 30 perc

Összesen: 90 perc

Csirkemell pörkölt csusza tésztával – tálalás

A tésztát tányérokra szeded. Tetejére tálalod a csirkemell pörköltet. Megszórod vágott petrezselyemmel (bóbitával díszítheted).

Csirkemell pörkölt tálalva 1

Csirkemell pörkölt tálalva 1

Csirkemell pörkölt tálalva 2

Csirkemell pörkölt tálalva 2

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa