Bőrös malackaraj: leginkább az újévhez kötődik. Ezen a napon tilos a szárnyas és a hal (elviszik a szerencsét), a malac viszont kitúrja. Készíts tehát malacot újévkor!
Bőrös malackaraj
Elkészítési idő:
6 személyre
Hozzávalók
1,5 kg bőrös malackaraj
2 evőkanál sertés-zsír
fűszerek: só, bors, majoránna, kakukkfű
Megjegyzés:
- 4 adaghoz vásárolj 1 kg-ot.
Bevásárlólista
Emlékeztető: só, bors, majoránna, kakukkfű
Előkészítés
Egy nappal a sütés előtt:
- A malackarajt megtisztítod, leöblíted, szárazra törlöd.
- A bőrös oldalát kocka formákban bevagdalod, hogy sütés közben a zsír egy része könnyebben ki tudjon olvadni.
- A bőrös oldal kivételével minden oldalát megsózod, befűszerezed a frissen őrölt borssal, majoránnával és kevés kakukkfűvel.
- Beleteszed egy műanyag zacskóba, amelynek végét lezárod. Félreteszed egy napra, de legalább 4 – 5 órára.
Bőrös malackaraj készítése
A zsírt felolvasztod, majd felforrósítod egy akkora edényben, amekkorába a malackaraj hosszában belefér. (Én egy fém tepsit használtam erre a célra. Ha nálad is ez a megoldás, akkor 3 – 4 evőkanál zsír kell hozzá.)
A forró zsírban a hús minden olyan oldalát átsütöd, amelynél ez lehetséges. A bordás oldalnál ezt nem fogod tudni megtenni, azt locsolgasd le a forró zsírral (azon fog majd a karaj „állni”). Ezzel a művelettel a karajra sütsz egy kérget, amely megakadályozza, hogy az értékes anyagok sütés közben kicsurogjanak belőle.
Az átsütés után helyezd a húst a bordájára, önts alája vizet (hogy legyen miben párolódnia), majd takard le alufóliával. Ezen a fólián a sütés közben keletkező pára lecsapódik és visszafolyik az edénybe. Egy része viszont így is elpárolog, ezért sütés közben az elpárolgott vizet szükség szerint pótolni kell.
Az ily módon letakart húst tedd a sütőbe.
Időnként ellenőrizd.
A párolást addig végezd, amíg a hús megpuhul. Amikor ez megtörtént, leveszed a fóliát és fedetlenül sütöd tovább, amíg a teteje szép aranybarna lesz. Közben locsolgasd sörrel, akkor még ropogni is fog.
Amikor a hús elkészült, vedd ki a sütőből és tálalás előtt pihentesd 10 – 15 percig.
Elkészítési idő (a pácolási idő nélkül):
- Tisztítás, fűszerezés, bevagdosás: 20 perc
- Elősütés: 20 perc
- Párolás, sütés 175 fokon: 150 perc
- Pihentetés: 10 perc
Összesen: 200 perc
Bőrös malackaraj tálalása
A csontok zavarják a szeletelést, ezért a bordákat egy jó éles késsel válaszd el a hústól.
A felszeletelt karaj szeleteket tányérra teszed. Köretet tálalsz hozzá. Klasszikus köret a krumplipüré (vagy más krumpli-köret), valamint a párolt lilakáposzta.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások