Paprikás csirke vagy csirkepaprikás: finom szaftban, nokedlival: ki ne szeretné? Egyszerű elkészíteni és hagyományosan nokedlival tálalni.
Paprikás csirke készítése
Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 4 db csirkecomb (lehet egyben hagyni, de szét is lehet vágni kétfelé)
- 4 db csirkeszárny (adagoktól függően)
- 2 fej hagyma
- 1 evőkanál zsír
- 1 db zöldpaprika (ha nincs friss, lehet mélyhűtött)
- 1 db paradicsom (ha nincs friss, lehet mélyhűtött)
- 1 evőkanál piros fűszerpaprika
- só
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
Bevásárlólista
- 4 db csirkecomb
- 4 db csirkeszárny
- 2 fej hagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 1 kis doboz tejföl
Emlékeztető: zsír, liszt, piros fűszerpaprika, só
Megjegyzés:
Szükség esetén – főleg télen – a zöldpaprika és paradicsom helyettesíthető még pl. eltett lecsó alapanyaggal vagy ha ez sincs, piros-arany krémmel.
Előkészítés
- A csirkedarabokat átnézed, ha szükséges, megtisztítod, leöblíted és a combokat – ha úgy gondolod – ketté vágod.
- A hagymát felaprítod.
- A paprikát, paradicsomot megmosod. A paprikát egészben hagyod (de magházát kivéve karikákra vagy szeletekre vághatod. A paradicsom héját (ha kényes vagy rá) forró vízbe mártás után lehúzod, félbe vagy kisebb darabokra vágod.
Elkészítés
- A hagymát zsíron üvegesre párolod. Ne pirítsd, mert akkor nem fő szét és nem sűríti a szaftot.
Hagyma dinsztelése
- Vedd le a tűhelyről, tedd bele a piros paprikát, kevés vizet, keverd össze. Kész a paprikás csirke alap.
Pirospaprika hozzáadása
Paprikás csirke alap
- Tedd az alapra a húsokat, a paprikát és paradicsomot, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi a csirkedarabokat ellepi.
Zöldpaprika és paradicsom hozzáadása
- A víz hozzátétele előtt át lehet forgatni az alapban addig, amíg a csirkedarabok felületén elszíneződés keletkezik. Ez azonban nem szükségszerű. Ha azt szeretnéd, hogy a szaft nagyon jóízű legyen, akkor csak öntsd rá a vizet.
- Sózd meg ízlés szerint.
- Fedő alatt nagyon lassan párold addig, amíg a hús megpuhul. Ne kevergesd, csak rázogasd meg időnként, mert kevergetés esetén a csirkedarabok széteshetnek. Leégni nem fog, mert elég sok folyadék van rajta.
- Mielőtt a csirke megfő, készítsd el a habarást. A tejfölben keverd el alaposan a lisztet, majd egy-egy evőkanál csirkelé hozzáadása után keverd át. Annyi lét adj hozzá, hogy jól önthető legyen.
- Amikor a csirke megpuhult, add hozzá a habarást, óvatosan keverd el, rázogasd meg és forrald fel (ez azért kell, hogy a liszt megfőljön – különben liszt ízű lesz a szaft). Ezzel el is készült a csirkepaprikás.
Megpárolva
Behabarva tejföllel
- Amíg a csirke fő, elkészítheted a nokedlit vagy galuskát. (A kettő közötti különbség: a nokedli kisebb, a galuska nagyobb és gyakran krumplival készül.)
Elkészítési idő:
- Csirke, hagyma, zöldpaprika tisztítása. feldarabolása: 15 perc
- Hagyma dinsztelése: 5 perc
- Főzés: 45 perc
- Habarás, felforralás: 10 perc
Összesen: 75 perc
Paprikás csirke tálalása
Nokedli a leginkább hozzá illő köret (esetleg valamilyen tésztaféle, de a krumplit és rizst felejtsd el). Savanyúság nem illik hozzá. Ha mégis valami zöldfélét szeretnél, legyen fejes saláta.
Paprikás csirke tálalva
Kiegészítések:
- Paprikás csirke nokedlival: igazi magyar specialitás, más népek konyhájában nem található meg. A külföldiek megőrülnek érte. Nem is csoda, hiszen ebben az ételben minden megvan, ami jellemző a magyar konyhára, a piros fűszerpaprika, a kárpát-medencében termett utolérhetetlen hagyma, zöldpaprika és paradicsom is.
- A köztudatban nem ismert, hogy a csirkéből (és a halból) nem lehet pörköltet készíteni, mert zsírjára sütve szétesnének. Ezért kell annyi vízben főzni, amennyi ellepi, és amikor megpuhult, lisztes tejföllel behabarni. Így lesz sűrű és ízletes a szaftja, amit galuskával annyira szeretünk.
Ha nincs nokedli szaggatód vagy galuska szaggatód, nézd meg ezeket.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások