Borzas hús készítése: bonyolultnak tűnhet, pedig valójában nem az. Itt összefoglaltam azokat az apróságokat, amelyektől a borzas hús valóban finom és borzas lesz.
Borzas hús készítése
A borzas húsokat borzaskának is szokták nevezni.
Hozzávalók
- Hús, amely lehet sertéskaraj, – tarja -comb, szeletelt csirkemell, kicsontozott csirkecomb
- Panír, amelynek alkotói: tojás, liszt, reszelt krumpli sóval, fehér törött borssal, esetenként petrezselyemmel és fokhagymával fűszerezve.
- Tejföl (fokhagymás) és reszelt sajt a tálaláshoz.
Megjegyzések:
- A húsból általában egy nagy szelet elég (persze, ez alól lehet kivétel), lehet többet készíteni.
- A krumpli mennyisége legyen a hús mennyiségének kb. 80 %-a ( 1/2 kg húshoz 40 dkg krumpli.
- A tojásból (ez tartja össze a panírt) 1 – 2 db szükséges.
- A liszt mennyisége nem kritikus. Ha a panír sütés közben felhígulna, lehet még lisztet hozzá adni.
- Hasonló az összetétele a tócsninak, de annak sűrűbb a tésztája.
Előkészítő műveletek
Az alábbi műveleteket lehet az érdemi munka előtt elvégezni:
- hús felszeletelése, fűszerezése (a sózás csak sütés előtt, mivel a só hatására a hús kiengedi a levét, és megsütve ízetlenebb és szárazabb lesz)
- petrezselyem felaprítása
- fokhagyma felaprítása (a húsra is lehet felaprított fokhagymát adni)
- sajt lereszelése
- tejföl ízesítése fokhagymával
Borzas hús készítése
Műveletei:
- hús besózása
Csirkemell szeletek
- krumpli lereszelése (reszelőket itt találsz), besózása (15 perccel a panír készítése előtt, mivel a krumpli nyersen állás közben megbarnul)
Reszelt krumpli
- a paníralap elkészítése tojásból, lisztből
Összekeverve
- a reszelt krumpli kinyomkodása
- a panír elkészítése a kinyomkodott reszelt krumpli, az őrölt fehér bors és a petrezselyem hozzáadásával
Panír készen
- panírozás (ez a legkényesebb művelet) úgy, hogy a panír a húson maradjon – ezt leginkább lapáttal történő kiemeléssel lehet elérni
- sütés 1 percig mindkét oldalon, hogy a panír megszilárduljon
Sütés
- sütés (hústól függően) annyi ideig, amennyi alatt a hús belül is megpuhul
- lecsepegtetés dupla papírtörlővel kibélelt tálban.
Lecsepegtetés
Készítésének titkai összefoglalva
- jó minőségű húst vásárolj, amely szépen szeletelhető (vásárolhatsz szeleteltet)
- ne sózd be a húst előre
- ne hagyd állni a reszelt krumplit, mert megbarnul
- a kész panírt ne hagyd állni, mert felhígul (a krumpli további vizet ereszt), ha ez mégis megtörténik, liszt hozzáadásával javíthatod
- a panírból lapáttal szedd ki a húst és a megsült borzast fogóval emeld ki az olajból
- a megsült húsról minél több olajat távolíts el (lecsepegtetés, esetleg még leitatgatás papírtörlővel)
A borzas hús tálalása
- Fokhagymás tejföllel megkenve, reszelt sajttal megszórva.
- Főtt/párolt rizs illik hozzá.
Ismertebb borzas húsok:
Megjegyzés:
Kicsontozott csirkecombból is készítettem már, abból is nagyon finom és gyorsan megsül.
Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások