Kolbász sütése serpenyőben, tűzhelyen – kérdezhetnéd, hogy miért nem a sütőben. Ha elolvasod a cikket, akkor ezt is meg fogod tudni.

Sült kolbász 1

Kolbász sütése serpenyőben, tűzhelyen

Elkészítési idő: 60 perc

Előkészítés

  • Bár a kolbász ritkán szokott kidurranni, azért nem árt az elővigyázatosság.
  • Tedd bele egy tál vízbe, és hagyd ott  legalább fél óráig. A tárolás közben ugyanis a bél, amibe a kolbászhús bele van töltve, kiszárad és rideggé válik. Ezért sütés közben könnyen elszakadhat, kidurranhat. Ha vízben ázik egy ideig, a bél ismét felveszi a nedvességet, rugalmassá válik és könnyebben ellenáll a kolbász belsejében kialakult gőznyomásnak. (Ezt Bíró Lajostól, a Bock Bisztró tulajdonosától hallottam Borbás Marcsi egyik TV műsorában – és még soha nem csalódtam benne – hurkával is kipróbáltam. Az áztatás idejét felhasználhatod a köret előkészítésére.

    Kolbász áztatása vízben

    Kolbász áztatása vízben

  • Az áztatás után töröld le róla a vizet.
  • Milyen legyen a serpenyő? Ez egy fontos kérdés, mert nem jó, ha a kolbász letapad az edény aljára. Ilyenkor történhet meg, hogy kiszakad a bőre. Ezért a sütés ideális eszköze a tapadásmentes serpenyő.

Online főzőtanfolyamok

Kolbász sütése serpenyőben

Általában azt halljuk, hogy a kolbászt sütőben jó sütni. Ez igaz is, de mit lehet tenni egy kétszemélyes háztartásban, amikor két, viszonylag kis darab kolbászt kell megsütni? A sütő működése háromnegyed óráig elég sok energiát igényel, ezért a kis mennyiségek sütése sokkal gazdaságosabb a tűzhelyen egy serpenyőben, csak kicsit másképp kell végezni, mint a sütőben történő sütést.

  1. Igaz, hogy a sütnivaló kolbász általában elegendő zsírt tartalmaz a sütéshez, de ez csak lassan fog kiolvadni és a bőrön keresztül távozni, ezért a sütés kezdetén ajánlatos a kolbász alá is egy kevés (egy teáskanálnyi) zsírt tenni.
  2. Amikor a serpenyő és a zsír felforrósodott, tedd bele a kolbászt óvatosan a serpenyőbe (azért fontos, hogy ne legyen vizes, mert a víz a hő hatására gőzzé alakul és fröcsögni fog, ami elég kellemetlen és a sütés utáni takarítás sem lesz nagy öröm.

    Kolbász sütése serpenyőben 1

    Kolbász sütése serpenyőben 1

  3. A kolbász mindkét oldalát átsütöd a forró serpenyőben levő forró zsírban.

    Kolbász sütése serpenyőben 2

    Kolbász sütése serpenyőben 2

  4. Mivel a serpenyőben a kolbászt felülről nem éri a magas hőmérséklet, ezért be kell iktatni egy párolási műveletet. A kolbász alá egy kevés vizet öntesz, fedővel letakarod, és kb. 10-15 percig párolod. Ezalatt a kolbász belseje is megpuhul.

    Párolás fedő alatt

    Párolás fedő alatt

  5. Leveszed a fedőt, és átsütöd mindkét oldalát. Ez el fog tartani kb. 5 – 5 percig. A kolbász felülete ez alatt az idő alatt szép aranybarnává válik.

    Kolbász sütése serpenyőben 3

    Kolbász sütése serpenyőben 3

  6. Amikor a sütés kész, a sült kolbászt tálalhatod. Amíg a kolbász sül, a köret is elkészülhet.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés, áztatás: 30 perc
  • Sütés: 30 perc

Összesen: 60 perc (ebből munka: 10 perc)

Sült kolbász tálalása

Petrezselymes krumpli, csemege uborka jó köret lehet hozzá, de párolt káposztával is finom sőt mustárral és friss kenyérrel is fogyasztható.

Sült kolbász tálalása 1

Sült kolbász tálalása

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.