Kolbász sütése serpenyőben, tűzhelyen – kérdezhetnéd, hogy miért nem a sütőben. Ha elolvasod a cikket, akkor ezt is meg fogod tudni.
Kolbász sütése serpenyőben, tűzhelyen
Elkészítési idő: 60 perc
Előkészítés
- Bár a kolbász ritkán szokott kidurranni, azért nem árt az elővigyázatosság.
- Tedd bele egy tál vízbe, és hagyd ott legalább fél óráig. A tárolás közben ugyanis a bél, amibe a kolbászhús bele van töltve, kiszárad és rideggé válik. Ezért sütés közben könnyen elszakadhat, kidurranhat. Ha vízben ázik egy ideig, a bél ismét felveszi a nedvességet, rugalmassá válik és könnyebben ellenáll a kolbász belsejében kialakult gőznyomásnak. (Ezt Bíró Lajostól, a Bock Bisztró tulajdonosától hallottam Borbás Marcsi egyik TV műsorában – és még soha nem csalódtam benne – hurkával is kipróbáltam. Az áztatás idejét felhasználhatod a köret előkészítésére.
Kolbász áztatása vízben
- Az áztatás után töröld le róla a vizet.
- Milyen legyen a serpenyő? Ez egy fontos kérdés, mert nem jó, ha a kolbász letapad az edény aljára. Ilyenkor történhet meg, hogy kiszakad a bőre. Ezért a sütés ideális eszköze a tapadásmentes serpenyő.
Kolbász sütése serpenyőben
Általában azt halljuk, hogy a kolbászt sütőben jó sütni. Ez igaz is, de mit lehet tenni egy kétszemélyes háztartásban, amikor két, viszonylag kis darab kolbászt kell megsütni? A sütő működése háromnegyed óráig elég sok energiát igényel, ezért a kis mennyiségek sütése sokkal gazdaságosabb a tűzhelyen egy serpenyőben, csak kicsit másképp kell végezni, mint a sütőben történő sütést.
- Igaz, hogy a sütnivaló kolbász általában elegendő zsírt tartalmaz a sütéshez, de ez csak lassan fog kiolvadni és a bőrön keresztül távozni, ezért a sütés kezdetén ajánlatos a kolbász alá is egy kevés (egy teáskanálnyi) zsírt tenni.
- Amikor a serpenyő és a zsír felforrósodott, tedd bele a kolbászt óvatosan a serpenyőbe (azért fontos, hogy ne legyen vizes, mert a víz a hő hatására gőzzé alakul és fröcsögni fog, ami elég kellemetlen és a sütés utáni takarítás sem lesz nagy öröm.
Kolbász sütése serpenyőben 1
- A kolbász mindkét oldalát átsütöd a forró serpenyőben levő forró zsírban.
Kolbász sütése serpenyőben 2
- Mivel a serpenyőben a kolbászt felülről nem éri a magas hőmérséklet, ezért be kell iktatni egy párolási műveletet. A kolbász alá egy kevés vizet öntesz, fedővel letakarod, és kb. 10-15 percig párolod. Ezalatt a kolbász belseje is megpuhul.
Párolás fedő alatt
- Leveszed a fedőt, és átsütöd mindkét oldalát. Ez el fog tartani kb. 5 – 5 percig. A kolbász felülete ez alatt az idő alatt szép aranybarnává válik.
Kolbász sütése serpenyőben 3
- Amikor a sütés kész, a sült kolbászt tálalhatod. Amíg a kolbász sül, a köret is elkészülhet.
Elkészítési idő:
- Előkészítés, áztatás: 30 perc
- Sütés: 30 perc
Összesen: 60 perc (ebből munka: 10 perc)
Sült kolbász tálalása
Petrezselymes krumpli, csemege uborka jó köret lehet hozzá, de párolt káposztával is finom sőt mustárral és friss kenyérrel is fogyasztható.
Sült kolbász tálalása
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások